6reacties

Van den Waardenburg: Helmond Sport


Aanstaande dinsdag staat het dossier ‘Helmond Sport’ weer op de agenda van de gemeenteraad. Het gaat deze keer om twee voorstellen van het college van burgemeester & wethouders, namelijk een raadsvoorstel met betrekking tot het steunen van de Stichting Belangen Helmond Sport (de stichting die eigenaar is van het stadion de Braak) en om een presentatie van de nieuwe visie op sportpark de Braak, inclusief een nieuw stadion voor Helmond Sport.

De financiële situatie van de stichting is zo slecht dat het college van B&W het voornemen heeft om de gemeentelijke borgstelling voor de lening van de stichting van € 112.500 bij de bank te bevriezen tot 31 december 2016. Op deze manier krijgt de stichting de gelegenheid om de opgelopen achterstanden bij de bank in te lopen. Ondertussen is er overigens nog steeds geen geld voor noodzakelijk onderhoud aan het stadion, maar dit even terzijde. Dit voorstel betreft dus puur een financiële kwestie. Dit voorstel hangt echter wel nauw samen met het tweede onderwerp; een nieuw stadion voor Helmond Sport.

Van deze nieuwe visie op de Braak maken een nieuw stadion voor Helmond Sport, een verplaatsing van de velden en clubhuizen van (onder meer) de amateurclubs en een nieuwe locatie voor het Knippenbergcollege en de Praktijkschool deel uit. Hiermee zou een ‘Sportcampus’ ontstaan. In principe is de combinatie van een stadion en een scholengemeenschap, waarbij de accommodatie breed inzetbaar is en ook gebruikt kan worden door de scholengemeenschap, geen onlogisch voorstel. Hierdoor ontstaat mogelijk ook interactie tussen de gebruikers van de Braak. Volgens de scholengemeenschap en de stichting zouden scholieren gebruik kunnen maken van de sportvoorzieningen en stage kunnen lopen in het stadion. Maar de vraag die D66 zich stelt is, of het plan hiermee echt rendabel wordt?

Naar onze verwachting zal een nieuwe stadion pas echt rendabel worden als er meerdere huurders in het stadion worden gehuisvest. Dat was ook het probleem bij het eerdere voorstel om het stadion te verplaatsen naar Berkendonk. Niet voor niets zou er een megasupermarkt van 6.000 m² in het nieuwe stadion gehuisvest worden. Uit onderzoek bleek toen dat het zou leiden tot een grote verschuiving binnen de Helmondse supermarktsector, waarna het plan voor een nieuw stadion niet meer rendabel was en werd afgeblazen. Maar waar vind je extra huurders? Wanneer de scholengemeenschap wordt geïntegreerd in het nieuw te bouwen stadion, is sprake van een extra huurder waarmee de business case (mogelijk) sluitend gemaakt zou kunnen worden. Het is heel simpel, als een gebouw gedeeld kan worden door meerdere huurders dan worden de kosten voor de huurders automatisch lager. Met de visie zoals deze nu is gepresenteerd, dus het stadion en de school in twee losse gebouwen, is het maar de vraag of dit een haalbaar plan is.

Het is echter risicovol om een school te nadrukkelijk te verbinden met een profvoetbalclub. Uiteraard moet worden voorkomen dat de onderwijsactiviteiten in geding komen als het onverhoopt mis mocht gaan met betaald voetbal in Helmond. Ook moet door middel van goede contracten worden voorkomen, dat het onderhoud van het gehele park en het stadion uiteindelijk op het bordje van de scholengemeenschap komt te liggen. Tevens is D66 geen voorstander van het investeren van gemeenschapsgeld in een profvoetbalclub, wat overigens van de Europese Commissie ook niet mag in relatie tot de staatssteunregels. Toch kan de gemeente wel degelijk wat doen om een nieuw stadion mogelijk te maken. Denk hierbij aan het verbinden van de complexen van de amateur-voetbalverenigingen aan de profclub, het aanleggen van infrastructuur (wegen, parkeerplaatsen) en het verhuren van grond (zoals nu ook al het geval is).

Het college ziet in haar visie in ieder geval de meerwaarde van een betaald voetbal organisatie en geeft aan dat een upgrading/verplaatsing noodzakelijk is om het stadion toekomstbestendig te maken. De noodzaak van een nieuw stadion voor Helmond Sport ziet ook D66, want momenteel staat Helmond Sport qua begroting in het rechter rijtje van de eerste divisie, is een degradatieregeling op komst (waardoor profclubs kunnen degraderen naar het amateurvoetbal) en is er geen geld voor noodzakelijk onderhoud van het verouderde stadion. Een vernieuwing van het dak kan zelfs al niet meer gefinancierd worden. De doelstelling is dat een nieuw stadion meer supporters en sponsors zal aantrekken. Dit is noodzakelijk om Helmond Sport een duurzame toekomst als betaalde voetbal organisatie te laten hebben. Maar voordat een financieel houdbaar plan voor een nieuw stadion op tafel ligt hopen wij dat partijen ook iets meer buiten de bestaande kaders durven te denken en meerdere mogelijkheden zullen onderzoeken, zodat meer huurders/gebruikers in het stadion komen, daadwerkelijk sprake is van meer integratie van functies en van een levensvatbaar stadion. D66 heeft twijfels over de financiële haalbaarheid van het huidige plan, maar gunt Helmond een eigen betaald voetbal organisatie.

Gaby van den Waardenburg
Raadslid, D66 Helmond

GabyOnze Helmondse politiciHelmond Sport
6 reacties
Reageer

Kijk es in het buitenland; hoe ze daar een multifunctioneel sportcomplex runnen. Denk aan fitness, zwemmen, bowlen, restaurant, eettentjes. Kleine sportverenigingen die zich daar kunnen vestigen. Evenementen die vroeger in City Sporthal werden gehouden, vechtsporten die nu in het oude postkantoor worden uitgeoefend. Zaalsporten. Kleine concerten. Atletiek. Wielrennen.
Er valt wel iets van te maken.

Gaan we weer...... "De doelstelling is dat een nieuw stadion meer supporters en sponsors zal aantrekken".
Mij lijkt dat prestaties meer bezoekers (gelegenheids-supporters) trekt. Zolang het goed gaat blijven die komen, gaat het minder dan blijven de supporters over. Een nieuw stadion trekt in eerste instantie meer mensen want nieuwsgierig, is de nieuwigheid eraf en blijven de prsstaties achter dan ben je weer terug bij af en moet er (weer) geld bij.

Voor dit te realiseren moet er 20 miljoen euro op tafel komen.
Next!!
We krijgen al jaren geen zwembad voor elkaar.
Beetje fabeltjeskrant verhaal.

@Eddie op maandag 25 januari 2016 om 23:05:

Ik moet het ook nog zien gebeuren. Ik snap eerlijk gezegd niet waarom er nu weer zo'n fabeltjeskrant-plannetje op tafel komt dat het niet gaat halen. Waarom toch steeds een heerlijke worst voorhouden die er helemaal niet is en alleen een mooie wens is. Als er dan toch een nieuw stadion met vanalles alles erop en eraan moet komen, maak dan een plan waarvan minimaal de financiën rond zijn. Willy van de Kerkhof had voor zijn plan voor Berkendonk een paar jaar geleden tenminste investeerders.

Och, op deze manier wordt de kleine schare HS-supporters weer lekker gemaakt. Ondertussen wordt er met pieken en dalen al vele jaren gebazeld over een nieuw stadion. En iedereen met een beetje gezond verstand weet dat dit er toch niet gaat komen. De gemeente wil/kan/mag het niet financieren en de primaire gebruiker heeft amper een euro om de eigen kont te krassen. Ik snap niet dat men zich iedere keer gek laat maken en dat de gemeente deze act opvoert.

Tja, het eerste geld wordt erin gestoken. :-(

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: