6reacties

Van der Made: Raar beroep


Gemeenteraadslid, het is maar een raar beroep. Een opleiding tot volksvertegenwoordiger bestaat niet en er zijn geen formele functie-eisen. Je hebt geen baas en zelfs geen verplichtingen. Je moet er helemaal zelf iets van maken.
Hoe onderhoud je contact met inwoners en organisaties in de stad? Hoe bereid je jezelf voor op vergaderingen? En ga je vervolgens het debat principieel of pragmatisch in?
Daarnaast is er nog de media. Weinig Helmonders volgen de politiek rechtstreeks, dus het beeld van de politiek en de politici wordt vooral gevormd via de media. Als de media een onjuist of onvolledig beeld schetsen, kun je dat als politicus negeren of je kunt proberen om er invloed op uit te oefenen.

Over twee weken ben ik geen raadslid meer. Vijfenhalf jaar heb ik dit rare beroep invulling mogen geven. Ik heb het met veel plezier gedaan, veel geleerd en leuke mensen leren kennen. Het is echter moeilijk te meten wat de invloed van GroenLinks in de Helmondse politiek is geweest in deze periode.
De concrete oogst is mager, zeker in de grote dossiers. De ontwikkelingen rond Berkendonk, de uitbreiding van het BZOB, de centrumuitbreiding, de verdubbeling van de N279: het gaat allemaal door. En ondertussen wordt er veel te fors bezuinigd op zorg en welzijn, veiligheid, onderwijs en werk, cultuur. Inhoudelijke successen behalen is erg lastig als je mening op veel onderwerpen afwijkt van die van de meerderheid. Althans voor mij.
Tegelijkertijd weet ik niet hoe bepaalde zaken zouden zijn gelopen als er minder krachtig voor alternatieven gepleit zou zijn. Die gedachte is weliswaar een troost, maar uiteindelijk niet voldoende voor een resultaatgericht mens.
Ik ga veel missen aan de politiek. Mijn besluit van een half jaar geleden heeft dan in eerste instantie ook echt verdriet gebracht bij mezelf.
Inmiddels vind ik het goed zo. Ik ben bijzonder benieuwd hoe ik over een aantal jaren terugkijk op mijn politieke werk, en of ik er dan in geslaagd ben om op een meer effectieve manier mijn bijdrage te leveren aan een betere wereld.

Rudi van der Made
Fractievoorzitter

Onze Helmondse politiciRudi
6 reacties
Reageer

Hoi Rudi, wat jammer dat jij ermee ophoudt. Je bent een goed raadslid, betrokken, goed geinformeerd en met een groot gevoel voor humor. Helmond zal je missen

Het is altijd goed als mensen zich willen inzetten voor de publieke taak. Hulde daarvoor.
En verder, niet persoonlijk bedoeld, maar het raadswerk is in mijn ogen een hobby en geen beroep. Wat dat maar waar. Dan zouden we met kundige mensen kunnen gaan werken. Nu is het zo dat een ieder die deze hobby ambieert, deze kan kan uitoefenen. Zonder enige kennis van zaken. En dat is toch eigenlijk wel een beetje een eng idee in mijn ogen. Er wordt toch wel even beslist over meer dan 80.000 mensen.
Wat mij betreft zou het echt een beroep mogen worden!

Eng idee?
Bureaucratie, wij burgers bepalen wie ons vertegenwoordigen in de raad! Dus als het gros van de raadsleden niet functioneert, zijn wij daar als volk zelf debet aan :)

Perry Vermeulen

Hallo Rudy, leuk dat je, zo vlak voor je echt sport deze column nog geschreven hebt. Jammer wel dat je op deze manier de politiek vaarwel hebt moeten zeggen. Beroep had ik tussen aanhalingstekens geplaatst, alhoewel het werk van de politiek, ook lokaal natuurlijk,heeft wel iets van een roeping en het is in alle facetten belangrijk. Je zult gemist worden.

Jammer voor de politiek dat je er straks niet meer bij bent.
Ze zullen toch missen hoe jij op je eigen speciale, duidelijk manier iets probeerde te bereiken.
Wethouders en raadsleden zouden inderdaad aan bepaalde eisen moeten voldoen, vind ik.

Rudi, ik wens jou en de jouwen het allerbeste voor de toekomst.

@Dan

Helmond heeft 90000 inwoners (vergelijkbaar met alkmaar of leeuwarden) en niet 80000, ken de grote van je stad!

Ik heb ooit iemand die helmond niet kende een lijstje opgenoemd van alle steden groter dan hilversum, hij kende ze allemaal behalve helmond....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: