10reacties

Verouden: Dag van de armoede


Vandaag 17 oktober, is het de internationale dag voor uitroeiing van armoede, kortweg, de dag van de armoede genoemd.
Het is een dag waarop we allemaal even stil zouden moeten staan bij de armoede in de wereld, maar zeker ook bij de armoede in Helmond.

Want ook in Helmond is veel armoede en misschien wel dichterbij dan je denkt. Bij armoede denken we al snel aan bepaalde wijken, zoals de binnenstad en Helmond west, toch is er ook in alle andere wijken armoede, vaak verborgen armoede.
Je ziet het niet, in Dierdonk, Brandevoort of Stiphout staan de twee vaasjes netjes voor het raam, de gordijnen zien er keurig uit, en toch….. De ene dag eten ze bij zijn ouders, de andere bij die van haar en als ze thuis eten is het vaak macaroni of zo, want dat is zo lekker (goedkoop). De kinderen zitten niet bij een club of vereniging. Ze kloppen nergens aan, gaan niet naar de supersociaal, niet naar de Ruilwinkel, uit schaamte, uit onwetendheid, of omdat die drempel wel erg hoog is, ze wonen tenslotte in Dierdonk, daar is alles toch goed? niet dus!
Bij armoede denken we aan mensen met een uitkering, maar steeds vaker zijn het ook mensen met een baan die niet rond kunnen komen. Armoede is een probleem dat steeds groter wordt maar nog steeds een taboe blijft.

In Helmond hebben we diverse regelingen voor mensen met een laag inkomen. Via www.guidohelmond.nl kun je zien waar je zoal terecht kunt, toch vind je daar niet alles, zo staat noch de wekelijks soepbus, noch de stichting Speel je mee vermeld, volgens mij twee belangrijke initiatieven. De eerste zorgt wekelijks op twee plekken voor een maaltijdsoep, brood en een goed gesprek, de tweede voor cadeautjes voor een jarig kind en een aantal malen per jaar mag een kind een cadeautje uitzoeken voor als hij/zij naar een verjaardagsfeestje gaat.
Ook zijn er veel particuliere initiatieven die mensen ondersteunen bij het rondkomen of iets extra’s bieden, zoals bijvoorbeeld een loterij voor een gratis etentje in een restaurant. Onlangs heeft het Leger des Heils Perron 3 geopend bij WC Brouwhorst, een soort inloophuis. Ook die staat nog niet vermeld.
Het is erg jammer dat niet alle goede initiatieven op dit gebied op een plek te vinden zijn. Wat zou het toch veel kunnen schelen als iedereen gewoon wel de weg zou weten in het grote woud van mogelijkheden.
De gemeente Helmond kan nog veel verbeteren aan haar communicatie rondom mogelijkheden bij armoede. Dat is een mooie opgave voor een wethouder die specifiek armoede in haar pakket heeft zitten.

Sta vandaag eens stil bij armoede!

Henriëtte Verouden
Raadslid Lokaal sterk

_Henriëtte_Onze Helmondse politici
10 reacties
Reageer

In onze welvaartsstaat hebben we een sociale dienst die moet zorgen voor mensen die bijstand nodig hebben. Om wat voor reden dan ook. Deze sociale dienst heeft een bijstandsnorm ingesteld waarvan je mag verwachten dat die dusdanig is dat er geen armoede hoeft te bestaan. Als er dan toch armoede bestaat is of die bijstandsnorm niet juist of de mensen die bijstand ontvangen hebben er niet genoeg aan. In het eerste geval is dus de overheid (gemeentebestuur en raadsleden) verantwoordelijk. In het tweede geval de mensen zelf. De burger kan de armoede niet oplossen. De burger heeft A) geen inzage in de financiele toestand van de bijstandsmensen en B) niet de mogelijkheid om alle bijstandsmensen evenredig en onwillekeurig te behandelen.

Dus overheid (en U ook mevr Verouden) kwijt U van Uw taak zou ik zeggen.

Wat ontzettend goed dat hier aandacht voor is en nog beter, dat er mogelijkheden zijn om deze mensen verder te helpen!

We moeten al jarenlang aanhoren dat de armoede opgelost moet worden maar de politiek doet er geen zak aan sterker nog,de armoede neemt toe en ze staan erbij te kijken. Het is hopen op een overwinning van Trump zodat het oorlogsgevaar weer in rap tempo toeneemt en de wapenindustrie, een van de grootste ter wereld,weer groeit waardoor er meer arbeidsplaatsen komen en daardoor ook meer mensen uit de bijstand aan een baan komen

Mooie oproep van deze dame goed voor een STERK bovengemiddeld salarispeil maar het blijft alweer bij woorden waar de burger bij stil moet staan.

Charitas0492 vande Lambertusparochie is ook nog niet zo bekend. Gaat verder als de Soepbus.

Lodewijk den Breejen

Wie is Guido Helmond nou weer?

@Arve Omic op donderdag 20 oktober 2016 om 12:16:

Guido Helmond is een organisatie waar vele patientenverenigingen bij aangesloten is neem een kijkje op http://www.guidohelmond.nl wellicht heb je dan een betere kijk op de dingen.

Voor iedereen in Helmond is dit toegangkelijk

@Jolanda op donderdag 20 oktober 2016 om 15:49:

Misschien moet Guido zichzelf even introduceren op de eigen website. Want over hen als organisatie is daar niks te vinden.

Kort en bondig herhaaldelijk gezegd: Zolang er behoefte is aan een voedselbank is het gemeentelijk beleid onvoldoende. En laat die overheid nou eerst maar eens zorgen dat dat beleid WEL voldoende is. Nu zien we door de bomen het bos niet meer. Het is in het belang van de armen dat zij één aanspreekpunt hebben. Zodra er meerdere aanspreekpunten zijn krijgen we het afschuif systeem. Dat uiteraard favoriet is bij de dames en heren van de ambtenarij.

Nooit geweten dat er in wijken als Dierdonk en Stiphout ook armoede is. Brandevoort wist ik wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: