5reacties

Verouden: Een college met reservespeler


Vandaag de eerste column in een nieuwe raadsperiode. Voor mij een eerste column op de weblog van Helmond, spannend! Ik mag het spits afbijten.

Nadat in maart de verkiezingen voor de gemeenteraad zijn geweest, ziet het college in Helmond er weer helemaal anders uit, nou, ja helemaal? CDA en VVD gaan door met dezelfde wethouders (v.Mierlo, de Leeuw en Stienen) aangevuld met Erik de Vries en Nathalie vd Zanden (SP) en Paul Smeulders (Groen Links).
De SP, die als grootste partij, weliswaar nipt met 4 stemmen, maar toch als grootste uit de verkiezingen kwam, heeft het voortouw mogen nemen in de college-onderhandelingen.
De uitslag van die onderhandelingen is op zijn minst gezegd verrassend te noemen. CDA en VVD, zijn de twee partijen waar de SP in de afgelopen 4 jaren vaak néé tegen heeft gezegd als zij met voorstellen rondom bijvoorbeeld zorg kwamen, het zal mij dan ook benieuwen hoe de komende 4 jaren door SP gestemd zal worden, en of zij hun principes laten prevaleren boven macht.
Behalve de voornoemde partijen behoort ook Helmond Aktief tot het college. De eerdergenoemde partijen hebben gezamenlijk 19 zetels, een meerderheid in de raad, waarom dan toch aangevuld met een partij, die weliswaar inbreng heeft gehad in het coalitieprogramma, maar verder niet eens aanzit bij de collegebesprekingen.
Vanuit de gevestigde partijen, snap ik het wel, stel dat er een of twee raadsleden van CDA.VVD,GL of SP ziek of afwezig zijn, dan zit je daar zonder meerderheid en gaan je plannetjes misschien niet door. Gelukkig heb je dan Helmond Aktief om de lege (stem)plekken in te vullen. Wat ik niet snap is waarom je als partij toe wilt treden tot een college, zonder échte inbreng in het politieke speelveld te hebben, maar enkel als reservespeler op de bank wil zitten. In tegenstelling tot SDOH-HB-D66 in de vorige periode, is er van een gezamenlijke fractie met GL geen sprake, de inbreng die HB (met een onbezoldigd wethouder zonder portefeuille) daardoor toch nog had is in de huidige constructie voor HA ook niet van toepassing. De enige winst die ik voor HA zie is dat Theo van Mullekom kan zeggen dat hij met zijn kleine partij uiteindelijk wél bij de coalitie hoort. ’t Zou mijn keuze niet zijn, misschien zit ik daarom wel bij een oppositiepartij!
Maar, ook als oppositiepartij zullen wij ons de komende jaren inzetten voor een goed, beter Helmond. Dat doen we met de hele raad, en dus ook met de coalitiepartijen.

Henriëtte Verouden
Raadslid Helder Helmond

HenriëtteOnze Helmondse politici
5 reacties
Reageer

Henriette,
Voor zover ik gehoord heb bij de presentatie van het nieuwe college is Helmond Aktief volwaardig lid maar zonder wethouder te leveren. Zij zijn dus wel aanwezig bij het collegeoverleg.
Dus als ze al resevespeler zouden zijn, mogen ze wel meedoen.

Beste Ad,
Als jij dat zelf gelooft en vooral als HA dat zelf denkt te willen kunnen geloven? Droom dan rustig verder. Wij weten wel beter!
Daaaaaaaaaaaaaaaaag.

Michael Rieter

Gefeliciteerd Henriëtte met je eerste column op ons onvolprezen Helmonds forum en nieuwsbrenger!
Lekker leesbaar en met een duidelijk persoonlijke inbreng.
Veel succes met de volgende columns in de 4 komende jaren.

Mirjam van der Pijl

Vers bloed, goede zaak. Maar ook leuk te zien dat de vorige columnisten er ook nog zijn!

Ik vind de Helmond-Aktief-constructie te gekunsteld, te gefabriceerd. Helmond Aktief reservespeler? Ik heb meer het idee dat ze er voor spek en bonen bij zullen zitten. Het heeft veel weg van de gedoogconstructie met de PVV bij het VVD-CDA-kabinet een paar jaar geleden. Die noodgreep bleek maar een korte tijd te werken. Als ik het goed lees, bedankte Helder Helmond voor die rol en werd daarna Helmond Aktief gevraagd.
Waarom GroenLinks eigenlijk wel een wethouder en Helmond Aktief niet? En wat kreeg Helmond Aktief dan eigenlijk concreet? Iets met ouderenbeleid zeggen ze, maar dat staat bij CDA en SP ook hoog op de agenda meen ik.

Zolang de werkelijke macht bij de ambtenaren,zijnde Gemeentesecretaris doen dit soort discussies er niet echt toe. Toch succes met uw partij die het tenminste probeerd echter verstoken wil blijven van de dossiers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: