7reacties

Verouden: ’t rommelt in Helmond

Het zal u niet ontgaan zijn dat het rommelt in Peel 6.1. Helmond zou de afspraken die gemaakt zijn bij de start van Peel 6.1 niet meer willen nakomen. Ze wil diverse uitvoerende taken niet langer bij het samenwerkingsverband onderbrengen, maar blijft voor de Wmo en jeugdzorg wel binnenboord.
De raad staat in dit gebeuren tot nu toe buitenspel, die wordt woensdag a.s. bijgepraat.
Woensdag komen de raden van de 6 peelgemeenten bij elkaar om bijgepraat te worden over verdere stappen en besluitvorming. Ook zullen de eerste kwartaalcijfers, trends en ontwikkelingen over Wmo, Jeugd en BMS (bijzondere bijstand, minimaregelingen en schuldhulpverlening) worden gepresenteerd. Dat is woensdag, tot die tijd moeten ook de raadsleden het hebben van de informatie die ze vooral via de krant krijgen. U snapt dat dat niet de openheid en transparantie is die wij van dit college hadden verwacht! Er zal nog stevig over gesproken worden!

Ook m.b.t. Suytkade rommelt ’t in Helmond. Vorige week werden we als raad verrast met de mededeling dat er een akkoord was bereikt met van Wijnen, die samen met de gemeente Helmond in een PPS-constructie voor Suytkade zat.
De laatste keer dat er over Suytkade was gesproken in de raad was op 11 maart 2014, toen er ook al een kwestie rondom Suytkade speelde. Door de burgemeester werd toen het volgende gezegd: “Ik hoop dat wij in alle openheid en alle transparantie deze kwestie met de Raad gedeeld hebben. Ik kan beloven dat ook in een nieuwe raadsperiode hierover in alle openheid met de raad wordt gediscussieerd. De belangen zijn groot en het is normaal dat wij dat zo doen.” Einde citaat. Toch hebben wij tot afgelopen maand niets gehoord, toen we geconfronteerd met een vaststaand feit. Morgen staat het onderwerp op de raadsagenda en ik kan u al wel voorspellen dat hierover het laatste woord nog niet is gezegd!

Tenslotte hebben we afgelopen donderdag de Voorjaarsnota besproken. Een marathonzitting van 11 uren, waarin de piketpaaltjes voor de begroting van 2016 e.v. worden gezet.

Gelukkig is ’t niet enkel negatief wat er in te lezen valt, (Stadslab en Stadsleerbedrijf) maar met name de bezuinigingen op cultuur en op de wijkaccomodaties waren voor onze partij reden om tegen de voorjaarsnota te stemmen. Als het uitgangspunt ‘mensen maken de stad’ is verwacht ik dat er aandacht voor diezelfde mensen is. maar met de voorjaarsnota zoals die er nu ligt lijkt het meer dat bedoeld wordt dat de mensen het maar vooral zelf moeten doen, die stad maken, want de gemeente heeft er geen geld meer voor over. Inmiddels zijn we al zover dat de wethouder in gesprek gaat met fondsen, om te kijken of zij hun regels kunnen aanpassen, zodat instellingen met een financiële hulpvraag voortaan daar terecht kunnen en de gemeente dus gemakkelijker nee kan zeggen.

Het huidige college heeft er inmiddels een jaar ‘regeren’ op zitten. Een jaar waarin jammer genoeg duidelijk geworden is dat er rondom communicatie niet veel, zelfs niets verbeterd is t.o.v. het vorige college. Ook een jaar waarin duidelijk geworden is dat dualisme in Helmond nog niet is doorgedrongen. Met name van de nieuwe collegepartijen (GroenLinks en SP) hadden wij meer verwacht.

Raadslid Henriëtte Verouden
Fractie Verouden-van Lierop