9reacties

Verouden: Toerist in Helmond


Vakantietijd, heerlijk, rust, ruimte, andere mensen, andere culturen ontmoeten. Als ik dit schrijf zit ik aan een Frans meertje, want ondanks de vakantie, is het tijd voor mijn column voor de weblog.

Maar waar moet die weblog over gaan, als je in Frankrijk zit, en ED.nl geeft ook niets opzienbarends. Geen idee, of toch….. toerisme. Tenslotte ben ik nu toerist in Frankrijk en bewonder en verwonder ik, de mensen die hier wonen vinden de dingen die ik zo waardeer, maar heel gewoon en ik realiseer me dat ik dat in Helmond ook doe. Al die dingen die Helmond zo speciaal maken vind ik eigenlijk gewoon, nou, ja da’s ook weer niet waar, want ik ben trots op mijn stad en vol trots laat ik hier foto’s van Helmond zien, van ons kasteel, ‘t allermooiste gebouw dat we in de stad hebben. Ik vertel over de Caratconcerten, de Kasteeltuinconcerten, en het kasteel van Sinterklaas.

Vorig jaar had ik Franse gasten en met hen zag ik Helmond als toerist, de paalwoningen, Brandevoort, ‘t kasteel, maar ook een mooi kanaal midden in de stad, de gevels boven de winkels in de Veestraat, waar ik als inwoner nooit naar kijk, maar als toerist er de schoonheid van zie. Zij wezen me op het groen in Helmond, bijna geen straat zonder bomen en daar komt nu weer een park bij, een park wat het in zich heeft een Helmonds Vondelpark te worden, waar mensen met elkaar hun vrije dag doorbrengen met vrienden.

Helmond heeft nog zoveel meer mooie plekken waar je als Helmonder aan voorbij gaat, en ik nodig iedereen uit een keer door de ogen van een toerist Helmond te bekijken en te zien wat een fantastische stad we hebben.

Op 21 september houdt Helder Helmond weer haar jaarlijkse fietstocht, we fietsen dan in de omgeving van Helmond en komen op plekken waarvan je het bestaan soms niet eens wist, zet die datum alvast in uw agenda, het is de moeite waard!

Als ik het heb over toerisme,moet ik het natuurlijk ook hebben over toeristenbelasting, een onderwerp dat actueel is doordat Senioren 2013 hiervoor een pleidooi hebben gehouden (zo lees ik op ED.nl). Ook Helder Helmond heeft in haar verkiezingsprogramma opgenomen dat toeristenbelasting zou moeten worden ingevoerd, om op die manier niet de Helmonder te laten betalen voor de zaken die voor toeristen geregeld worden, maar om door het heffen van toeristenbelasting, Helmond nog mooier te kunnen maken en daardoor nog meer toeristen naar Helmond te trekken.
Op onze steun kunnen zij in dit geval dus rekenen.

Ik wens iedereen nog een prettige vakantietijd toe!

Henriëtte Verouden
Raadslid Helder Helmond

HenriëtteOnze Helmondse politici
9 reacties
Reageer

Helmond profiteert van die toeristen. Meer toerisme zorgt voor hogere bezoekersaantallen bij evenementen en culturele instellingen. Meer toerisme zorgt voor meer bezoek aan restaurants, voor extra banen in de leisure sector. Het is veel te kort door de bocht om te stellen dat "de helmonder" voor de kosten van de toeristen opdraait en er niets voor terugziet.

Nee, dit is gewoon een ordinaire belastingverhoging die niet impopulair bij de inwoners kan zijn omdat zij er zelf niet voor opdraaien. Zo lijkt het tenminste, maar die belastingverhoging op de toeristische sector kan wel banen kosten en zorgt ervoor dat het ambtelijk apparaat zich weer met een extra taak bezig moet gaan houden, waardoor het grootste deel van de opbrengst weer teniet wordt gedaan.

Zeg eens Henriette, hoe kan het dat een gemeenteraad die pasgeleden nog gestemd heeft om bedragen onder de 50 euro niet meer te innen bij ondernemers onder het mom van deregulering vervolgens in een volgende periode weer extra bureaucratie invoert? Dat is toch niet consequent?

Als we mensen van buiten Helmond willen laten zien hoe mooi onze stad is, dan moeten we ze niet wegjagen door hun hotelkamers duurder te maken. Maak er een punt van dat Helmond ondanks het stugge imago eigenlijk gewoon heel gastvrij is en wars van onnodige onzinregeltjes. Als je als politiek niet in de weg gaat lopen, dan doet de stad zelf de rest wel.

Michiel van Geel

Ik ben het in grote lijnen helemaal eens met Michel. Ik zou wel eens willen weten welke zaken er voor toeristen in Helmond (extra) geregeld worden, voor veel evenementen dient toch al een toegangsprijs betaald te worden.
Ik kan me nauwelijks voorstellen dat iemand in den lande of in het buitenland denkt: ‘’kom laat ik eens een bezoek aan Helmond brengen.’’ Per slot van rekening staat er op geen enkele toeristische site waar dan ook iets vermeldt over Helmond (althans ik heb het nog niet kunnen vinden).
En de toerist die dan komt zal waarschijnlijk niet meer terug komen, hoe erg de horeca ook hun best doet. Overal vindt men braakliggende terreinen die bezaaid zijn met afval, winkels in de binnenstad die leeg en op ‘’instorten’’ staan. Een potentiële leuke winkelstraat die beschouwd wordt als een mini racecircuit. Een potentieel leuk binnenwatertje wat op een open riool begint te lijken. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Als ‘’de politiek’’ dit dan ook nog eens als een extra inkomstenpotje gaat gebruiken zal de toerist ook wegblijven.
Maak nou eens eerst Helmond aantrekkelijker voor de toerist en ga dan eens nadenken hoe daar mogelijk extra inkomen uit te halen.
Ik reis best wel veel en ook ik word soms geconfronteerd met een verlegen hotelhouder die met het schaamrood op zijn kaken toelicht dat er in zijn gemeent toeristenbelasting wordt geheven, mijn eerste reactie is dan altijd: ‘’mooi dat was dus de laatste keer dat ik hier naar toe kom.’’ Alhoewel ik goed weet dat de hotelhouder er niets aan kan veranderen.
Samenvattend: niet doen, wel investeren in aantrekkelijk maken van Helmond. Ik weet zeker dat er ideeën genoeg zijn.

In Eindhoven stond laatst op omroep Brabant wordt er maar liefst 3.75 euro per persoon per nacht aan toeristenbelasting geheven dat is voor een gezin met 1 kind 2 volwassenen dus 78,75 voor een week.... Pure diefstal onder het mom we organiseren er ook wat voor in de stad... Zou voor mij als toerist een reden zijn om 20 km verder op in Helmond een kamer te boeken ... Overheid gedraag je als overheid nier als roverheid..... Zet anders op elke weg de stad in ook gelijk een tolpoortjes neer 1 euro om er in te komen, dat zou net zo achterlijk zijn ...

@ Michiel - Ton - Joep. Helemaal mee eens! We blazen ( als politiek ) te hoog van de toren als we op dit moment met het invoeren van toeristenbelasing komen aanzetten! Laten we eerst dat handje vol toeristen koesteren en die "belasting voordelen" vooralsnog nog even wegcijferen. Die begroting maken we toch wel sluitend! Verder heb ik in het ED die kwalificatie van Senioren 2013 gelezen waarin zij zeggen "dat we hiervoor alleen maar hoeven te bukken om dat voordeel op te rapen"! Dit is geen ( politiek ) taalgebruik voor zo'n ( gevoelig) onderwerp; het opleggen van belasting.
Ik geloof niet dat het invoeren van toeristenbeslasting in deze college periode aan de orde zal komen. Geen enkel verkeizingsprogramma SP-CDA-VVD-GL-HA had hier aandacht voor.
Gr. Berry

Je mag best trots zijn op deze stad. Ieder het zijne. Maar iemand die in Franrijk reclame maakt voor een kasteel en al het groen in Helmond lijkt mij redelijk verward. Die Fransen zullen onder de indruk zijn.......!

Zelfs wanneer je voor je werk een hotel boekt moet je toeristenbelasting betalen, het is simpelweg ordinaire diefstal.

Eerst maar eens zorgen dat er meer toeristen komen, want zo overweldigend is het toeristen aantal niet in Helmond. Jammer..

Zal ze in Frankrijk ook vertellen over de Helmondse politiek? Hoe geweldig deze raad samenwerkt en resultaten bereikt in een geweldige harmonie?

@eric op dinsdag 19 augustus 2014 om 07:39:

Die Fransen waren hier in Helmond op bezoek. Beter lezen, Eric.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: