8reacties

Waardenburg: debat in de gemeenteraad

Tijdens de raadsvergadering van 4 november 2014 is in de gemeenteraad het voorkeursalternatief van de Ruit zoals voorgesteld door de provincie besproken. Met meerderheid van stemmen is een amendement aangenomen waarin de raad zich heeft uitgesproken tegen een verdubbeling van de N279 langs de wijken Dierdonk, Brouwhuis en Rijpelberg en de aanleg van de Oost-Westverbinding langs het Wilhelminakanaal. Als D66 zijn we blij met dit amendement. We zijn al jaren tegen de Ruit omdat we denken dat er slimmere en goedkopere oplossingen zijn om de regio bereikbaar te houden. We vinden het goed om te zien dat de gemeente Helmond dat nu ook inziet, net als de gemeenten Eindhoven, Laarbeek en Nuenen. Of de Ruit er zal komen, dat wordt steeds onzekerder. Afgelopen donderdag werd met steun van D66 een motie van de PvdA aangenomen in de Tweede Kamer.

Daardoor wordt de door het Rijk gereserveerde 271 miljoen euro voor de Ruit geïnvesteerd in de A67 en A58 en niet in de Ruit. Hoe het nu verder gaat met de Ruit is onduidelijk, maar daar kan ik vast in mijn volgende column meer over vertellen.

Daarnaast is tijdens de laatste raadsvergadering ook de ‘Notitie werkgroep herziening raadscommissies’ besproken. Bijzonder aan deze notitie is dat niet het college, maar Mohammed Chahim (PvdA) en ik namens de gemeenteraad deze notitie de afgelopen maanden hebben geschreven. Doel van ons onderzoek was het aanpassen van de werkwijze van de raad, zodat de besluitvorming in de raad wordt verbeterd en belanghebbenden nauwer bij de besluitvorming worden betrokken. Een van de veranderingen die naar aanleiding van deze notitie worden doorgevoerd is de invoering van zogenaamde beginspraakavonden. Tijdens deze avonden zullen we als raad in gesprek gaan met belanghebbenden, zoals bewoners, verenigingen, professionals en ondernemers over een specifiek onderwerp. Hierdoor kan de input van belanghebbenden al in een vroeg stadium worden betrokken en meteen worden meegenomen bij het op te stellen beleid.

Daarnaast heeft D66 tijdens de begrotingsbehandeling van 6 november 2014 de motie ‘Raad in beeld’ ingediend. Graag zien wij een livestream of tv-uitzending van de raadsvergadering waardoor alle inwoners de vergaderingen via internet kunnen bekijken. Veel gemeenten, groot en klein, zijn ons hierin al voorgegaan en graag sluiten wij daarbij aan. Ook moet daarbij, naar onze mening, voor iedereen de mogelijkheid bestaan om via digitale opslag op ieder gewenst tijdstip de uitzending via internet terug te kijken. De komende periode zal naar aanleiding van deze motie worden bekeken wat de mogelijkheden zijn en voor de voorjaarsnota komt het college met een voorstel.

Maar als het aan D66 ligt, dan zijn we er nog niet. In de gemeenteraad wordt veel gesproken, maar weinig gedebatteerd. Raadsleden staan vooral voorbereide bijdragen voor te lezen en stellen elkaar te weinig kritische vragen. Het is goed voor de besluitvorming als raadsleden vaker met elkaar in debat gaan. Om dit te stimuleren zou een interruptiemicrofoon, zoals ook in de Tweede Kamer en in de Statenzaal is geplaatst, in de raadszaal moeten komen. Ook de opstelling van de Helmondse raadszaal is niet bevorderlijk voor een goed debat. De raadsleden zitten namelijk in rijen achter elkaar en kunnen elkaar dus niet aankijken als ze elkaar vragen stellen. Een wijziging van de opstelling van de raadzaal naar een lagerhuisopstelling zou het debat ten goede komen. Bovendien kijken toeschouwers op de tribune dan niet meer op de rug van de raadsleden. Verder is het van belang dat de (commissie)voorzitter ruimte geeft voor het debat en duidelijke afspraken maakt over interrupties. De komende periode zal in ieder geval meer aandacht worden besteed aan de werkwijze van de gemeenteraad. Indien u hierover vragen of ideeën heeft, dan horen wij deze graag. Deze kunt u ook per e-mail verzenden: [email protected] of [email protected].

Met hartelijke groet,
Gaby van den Waardenburg
Raadslid, D66 Helmond