8reacties

Waardenburg: debat in de gemeenteraad


Tijdens de raadsvergadering van 4 november 2014 is in de gemeenteraad het voorkeursalternatief van de Ruit zoals voorgesteld door de provincie besproken. Met meerderheid van stemmen is een amendement aangenomen waarin de raad zich heeft uitgesproken tegen een verdubbeling van de N279 langs de wijken Dierdonk, Brouwhuis en Rijpelberg en de aanleg van de Oost-Westverbinding langs het Wilhelminakanaal. Als D66 zijn we blij met dit amendement. We zijn al jaren tegen de Ruit omdat we denken dat er slimmere en goedkopere oplossingen zijn om de regio bereikbaar te houden. We vinden het goed om te zien dat de gemeente Helmond dat nu ook inziet, net als de gemeenten Eindhoven, Laarbeek en Nuenen. Of de Ruit er zal komen, dat wordt steeds onzekerder. Afgelopen donderdag werd met steun van D66 een motie van de PvdA aangenomen in de Tweede Kamer.
Daardoor wordt de door het Rijk gereserveerde 271 miljoen euro voor de Ruit geïnvesteerd in de A67 en A58 en niet in de Ruit. Hoe het nu verder gaat met de Ruit is onduidelijk, maar daar kan ik vast in mijn volgende column meer over vertellen.

Daarnaast is tijdens de laatste raadsvergadering ook de ‘Notitie werkgroep herziening raadscommissies’ besproken. Bijzonder aan deze notitie is dat niet het college, maar Mohammed Chahim (PvdA) en ik namens de gemeenteraad deze notitie de afgelopen maanden hebben geschreven. Doel van ons onderzoek was het aanpassen van de werkwijze van de raad, zodat de besluitvorming in de raad wordt verbeterd en belanghebbenden nauwer bij de besluitvorming worden betrokken. Een van de veranderingen die naar aanleiding van deze notitie worden doorgevoerd is de invoering van zogenaamde beginspraakavonden. Tijdens deze avonden zullen we als raad in gesprek gaan met belanghebbenden, zoals bewoners, verenigingen, professionals en ondernemers over een specifiek onderwerp. Hierdoor kan de input van belanghebbenden al in een vroeg stadium worden betrokken en meteen worden meegenomen bij het op te stellen beleid.

Daarnaast heeft D66 tijdens de begrotingsbehandeling van 6 november 2014 de motie ‘Raad in beeld’ ingediend. Graag zien wij een livestream of tv-uitzending van de raadsvergadering waardoor alle inwoners de vergaderingen via internet kunnen bekijken. Veel gemeenten, groot en klein, zijn ons hierin al voorgegaan en graag sluiten wij daarbij aan. Ook moet daarbij, naar onze mening, voor iedereen de mogelijkheid bestaan om via digitale opslag op ieder gewenst tijdstip de uitzending via internet terug te kijken. De komende periode zal naar aanleiding van deze motie worden bekeken wat de mogelijkheden zijn en voor de voorjaarsnota komt het college met een voorstel.

Maar als het aan D66 ligt, dan zijn we er nog niet. In de gemeenteraad wordt veel gesproken, maar weinig gedebatteerd. Raadsleden staan vooral voorbereide bijdragen voor te lezen en stellen elkaar te weinig kritische vragen. Het is goed voor de besluitvorming als raadsleden vaker met elkaar in debat gaan. Om dit te stimuleren zou een interruptiemicrofoon, zoals ook in de Tweede Kamer en in de Statenzaal is geplaatst, in de raadszaal moeten komen. Ook de opstelling van de Helmondse raadszaal is niet bevorderlijk voor een goed debat. De raadsleden zitten namelijk in rijen achter elkaar en kunnen elkaar dus niet aankijken als ze elkaar vragen stellen. Een wijziging van de opstelling van de raadzaal naar een lagerhuisopstelling zou het debat ten goede komen. Bovendien kijken toeschouwers op de tribune dan niet meer op de rug van de raadsleden. Verder is het van belang dat de (commissie)voorzitter ruimte geeft voor het debat en duidelijke afspraken maakt over interrupties. De komende periode zal in ieder geval meer aandacht worden besteed aan de werkwijze van de gemeenteraad. Indien u hierover vragen of ideeën heeft, dan horen wij deze graag. Deze kunt u ook per e-mail verzenden: info@d66helmond.nl of gabyvandenwaardenburg@gmail.com.

Met hartelijke groet,
Gaby van den Waardenburg
Raadslid, D66 Helmond

GabyOnze Helmondse politici
8 reacties
Reageer

@Gaby

Deze keer een duidelijk en beter verhaal van je dan je vorige bijdrage.
Ben het met veel zaken eens met je.
Alleen wat is het kostenplaatje/budget van de 'Raad in Beeld" en de verbouwing van het Helmondse Lagerhouse?
( Okee voor het voorjaar krijgen we duidelijk wat B&W wil uittrekken voor "De raad in Beeld")
Welk budget hebben jullie in gedachte hiervoor, en waar komt het geld vandaan?
En over wat voor bedrag praten we m.b.t. de verbouwing tot de raadszaal volgens jullie?

Maar de uitgangspunten om het te realiseren vind ik prima, nu de centen nog!

De Raad in Beeld lijkt mij een eerste goede stap en prioriteit die we met z'n allen dienen te realiseren.

Lagerhouse opstelling komt later denk ik, je kunt ook te veel vragen op sommige momenten.

Mooi dat je schrijft over de ontwikkelingen binnen de Helmondse Politiek hier!

@ Frutje

De "verbouwing" van de raadzaal is al ooit bekeken door vorige colleges. Oud wethouder Cees Bethlehem ( wie kent hem nog !) had ooit eens een offterte van een binnenhusi architect ( met 3 vb-en ). Kosten verbouwing van de goedkoopste versie werden geraamd op € 100.000,00. Dit heeft de toenmalige raad maar in de ijskast gestopt. Ook het uitzenden van de "raad in beeld " werd ook al eens bekeken. Kosten ( als ik me niet vergis) werden begroot op € 50.000,00. Frutje je begrijpt dat ook dat voorstel naar de "eeuwige jachtvelden" werd verwezen.
Goed nu door Gaby en Chahim opnieuw uit de "oude doos"gehaald. We zullen zien hoe deze gemeenteraad hierover gaat beslissen. Overigens ik ben het wat betreft de opstelling van de raadszaal helemaal met de huidige opstellers eens! Dat was ik als fvz van Helmondse Belangen in 2002 al van overtuigd en heb dat toen binnen hetpresidium en de raad op de rol gezet. Toch wil ik de nieuwe initiatiefnemers veel succes toewensen.
Want om te praten tegen iemands rug / nek is voor het debat de dood in de pot!Maar ja de bedenker van de raadszaal ( Wim van Elk ) wilde graag een 2e Kamer opstelling! Zonder dat ooit de raad daarin werd gehoord. Gr. Berry

@Berry

Bedankt voor je uitgebreide informatie, weer wat wijzer geworden!!

Zoiets hoeft toch niet 100000 te kosten, niet altijd van die duren spullen uitkiezen bij Ikea kom je een heel eind, kijk een draaistoel.

http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/70287065/#/70068162

En een ambtenaar met bijv. een iphone in de hand samen met een live stream app gekoppeld aan youtube, uStream, Veetle, iBroadcast.tv, etc. kom je een heel eind... kan je zelfs op helmond.nl tonen.

Het schermen met hoge bedragen om dit soort ontwikkelingen tegen te houden moet echt eens ophouden. We hoeven niet meteen een vijf sterren oplossing te hebben, het gaat erom dat het functioneel is.

Is bijvoorbeeld de huidige opstelling niet te hergebruiken door het in twee helften op te delen en die helften een kwartslag te draaien?

En een webcam die HD kan filmen kost minder dan 100 euro. Streamen naar Youtube kost niets. De bode kan dan aan het begin van een commissievergadering of raadsvergadering de webcam aanzetten en aan het einde weer uit. Bijkomend voordeel is dat er nog eens terug gekeken kan worden bij het uitwerken van de notulen. Maak een Helmond kanaal aan op youtube en gooi daar meteen ook een hoop andere informatie op die je wil delen. Kosten voor de gemeente zijn erg laag en je hebt er een kanaal bij waarlangs je kunt communiceren met de inwoners.

Michiel van Geel

@Michiel van Geel op donderdag 4 december 2014 om 12:06:

Dus voor 100 euro voor een webcam is het geregeld. Belachelijk dat het er dan niet is. Is de gemeente zo arm dat dat geld er niet is. Kan het haast niet geloven!

Even inhakend op begin van dit stukje:

Vanochtend wederom een geweldig verkeersinfarct ten westen van Eindhoven en kilometers file. Scholieren die te laat komen etc. Dorpskernen die wederom VOL zaten.
Gaby leg mij nu maar eens uit welke slimme oplossingen je nu hebt.
Want fiets en openbaar vervoer werken niet op langere afstanden, dus ben benieuwd, naar volgende halleluja verhaal.

doorsnee simpele burger

@doorsnee simpele burger

Waarom werkt fiets niet op langere afstanden? Volgens mij zijn de verbindingen en fietspaden behoorlijk in orde. Over wat voor afstanden praten we dan?

Eerlijk is eerlijk, ik snap niet wat scholieren in de spits in de auto doen..