39reacties

“Meerjarig contract oliebollenkraam Markt!”


Als het aan de politieke partij Mì Hellemonders ligt, krijgt de oliebollenkraam van Patrick van Hout voortaan een meerjarig wintercontract voor op de Markt. Die vraag heeft de nieuwe partij van Michael Rieter neergelegd bij B&W. Deze Helmondsche Gebakkroam heeft al tientallen jaren een ‘vaste’ winterseizoensplek op de kop van de Markt. Zij verdienen zo’n contract vindt de partij. Zo’n 20 jaar geleden leek het er even op dat Helmonder Harrie van Hout, de vader van Patrick, met zijn oliebollenkraam van de Markt af moest. Indertijd vond de gemeente namelijk dat die kraam niet (meer) op de Markt paste.
Mì Hellemonders: “Naast de politiek hebben ook de Helmondse inwoners zich toen nadrukkelijk uitgesproken dat juist die jaarlijkse winteroliebollenkraam nadrukkelijk hoort bij de huiskamer van de stad, zoals toen de Helmondse Markt terecht werd, en nog steeds wordt, genoemd. Die zorgt ieder jaar weer voor gezelligheid en een goede sfeer in ons centrum, was, en is nog steeds, het veel gehoorde geluid.”
Alleen vader Harrie kreeg destijds telkens een meerjarencontract. Zijn opvolger zoon Patrick van Hout moet echter ieder jaar weer opnieuw een aanvraag indienen. Hij moet maar afwachten of het hem ook dit jaar weer wordt gegund om op de hoek staat van de Markt met de Veestraat te staan.
De 3 raadsvragen die Michael Rieter stelde:

 1. Bent u het met Mì Hellemonders eens dat de Helmondse oliebollen-kraam ieder jaar weer voor een belangrijk stuk sfeer zorgt in ons Helmondse centrum?
 2. Bent u het met Mì Hellemonders eens dat daardoor een Helmondse ondernemer aan het werk kan blijven?
 3. Bent u bereid, net als in het verleden zijn vader, oliebollen-bakker Patrick van Hout een meerjarencontract (bijvoorbeeld van 10 jaar) te gunnen?

In de reacties hieronder staan updates.

Q&A
39 reacties
Reageer

Zou wel heel erg zonde zijn als die kraam met de lekkerste oliebollen van Helmond daar niet meer mag staan!!
Succes Patrick.

Een nieuwe partij die meteen even laat weten waar de politieke prioriteiten liggen...

Die kraam hoort gewoon in Helmond punt uit,het enige vrolijke punt op die hoek,veel succes.

Met enige trots was ik èèn van de voorvechters van 't idee om de befaamde oliebollenkraam permanent op de kop van de Markt te plaatsen. Samen met de recent overleden Hans Verbakel kregen wij de toenmalige wethouder Aad Meijer warm voor onze voordracht, temeer omdat ook èèn ondernemer behoorlijk dwars lag!

martin dekkers

Dorpspolitiek dit.

Niet alleen in de decembermaand. Een oliebollen kraam hoort ook altijd op de markt te staan. Dag in dag uit. Maand in, maand uit. Jaar in jaar uit

@Fred op donderdag 9 december 2021 om 11:38:

Spijker op zijn kop Fred lijkt ook nog eens op belangenverstrengeling

@karel, verklaar je nader wat heeft het te maken dan met belangenverstrengeling? Snap je punt niet zo

@Fred
Dit is toch ook precies wat het volk nodig heeft?

@Jacqueline......ben benieuwd waar je die wijsheid vandaan haalt, of heb je misschien voorkennis?

@martin dekkers… opdeborstklopperij… niet doen.

Update 1:
Geen meerjarencontract voor de oliebollenkraam op de Markt
Dat en meer liet B&W weten in reactie op schriftelijke raadsvragen van de politieke partij Mì Hellemonders. Hieronder de volledige antwoorden op de 3 gestelde vragen (zie ook helemaal bovenaan):

 1. Vraag: Bent u het met Mì Hellemonders eens dat de Helmondse oliebollen-kraam ieder jaar weer voor een belangrijk stuk sfeer zorgt in ons Helmondse centrum?
  Antwoord: Jazeker, wij zijn ons daar van bewust.
 2. Vraag: Bent u het met Mì Hellemonders eens dat daardoor een Helmondse ondernemer aan het werk kan blijven?
  Antwoord: Ja, in maar bij het verlenen van een standplaatsvergunning is het binnen het huidige beleid geen toetsingscriteria dat een standplaatshouder een Helmondse ondernemer dient te zijn.
 3. Vraag: Bent u bereid, net als in het verleden zijn vader, oliebollen-bakker Patrick van Hout een meerjarencontract (bijvoorbeeld van 10 jaar) te gunnen?
  Antwoord: Nee. Wij behandelen alle mensen die een standplaatsvergunning hebben op dezelfde manier. Conform het huidige standplaatsenbeleid, dat vastgesteld is in 2008, wordt een standplaatsvergunning telkens voor maximaal 1 jaar verleend. Daarbij is er de mogelijkheid om de vergunning te verlengen. Dat geldt voor alle standplaatsen en dus ook voor de standplaats van de oliebollenkraam op de Kop van de Markt. Daar komt bij dat wij het, gezien alle ontwikkelingen in het centrum, belangrijk vinden om de nodige flexibiliteit te houden op de Markt. Een langere vergunningsduur vinden wij op die plek daarom ongewenst.
  Overigens zijn wij voornemens om dit jaar het standplaatsenbeleid te actualiseren. In dat traject zullen wij ook aandacht besteden aan de vraag wat voor standplaatsvergunningen in zijn algemeenheid een passende vergunningsduur is. Vooruitlopend hierop merken we dat er weinig ondernemers op de wachtlijst staan voor sommige standplaatsen. Het is dan ook voorstelbaar om in de actualisatie de mogelijkheid meerjarig vergunnen af te wegen, wanneer dit technisch en juridisch mogelijk is.

Deze moet gewoon blijven,hoort bij Helmond toch.alles wordt al veranderd, laat ook n stuk nostalgie bestaan alsjeblieft.🍀🍀🍀

Hanneke van Lieshout

Dit is een begrip in Helmond🤩de beste/ lekkerste kraam…en heel vriendelijke mensen!hoop toch echt dat zoonlief dat meerjarencontract kan krijgen,net als destijds zijn vader🍀waarom niet,fijn om geen onzekerheid te hebben,zeker nu👍🏽🙏🏽🤞🏽

De tirannie van een paar ambtenaartjes en wat incompetente bestuurders en dat wil dan de stad laten groeien tot ver boven de 100.000. In maart kunnen we afrekenen met ze

Gewoon laten zoals het is. De kraam is een begrip in Helmond. Maar zoals meerdere dingen zal dit ook wel weer de grond in worden geboord. Blijf er met je handen en regels vanaf.
FAM VAN HOUT FOREVER.

Geef die man een meerjarig contract. Niets op tegen of er moeten er bij de gemeente zitten die de prijs elk jaar weer uit willen gaan melken zoals zo vaak. Helmondse ondernemer jaren en jaren z'n sporen verdiend!! Gunnen die man!!

Eric van Aerle

@Andre op donderdag 27 januari 2022 om 13:02:

Die afrekening zou dan te maken hebben met een oliebollenkraam. Op de Kop van de Markt. Op die locatie zijn toch wel andere en misschien betere alternatieven? Het is commercieel gezien een kwestie van vraag en aanbod. De hoogste bieder krijgt erg vaak de voorkeur. Geen verkeerde (financiele) gedachte van B & W.

Los van het feit dat ik het die oliebollenbakker gun, het lekkere oliebollen zijn en het gezelligheid uitstraalt vind ik dit politiek onwaardig.

Sinds waneer dient de Politiek het individuele belang?
Kom op voor de leefbaarheid van de stad door je in te zetten voor collectieve belangen zoals het er door duwen van die meerjaren vergunning als jullie dat belangrijk vinden.

Of kan ieder individu bij Mi Hellemonders terecht voor (juridische) bijstand? Dan gaan jullie het nog druk krijgen...

Peter Leenders

ik vind het schandalig dat die moet verdwijnen dit is iets wat er bij hoort als hij niet kan werken kost het de gemeente ook veel geld dan werkt hij er nog voor

Tonny Vincent

Ik zou zeggen doe wat meer aan veiligheid. Laat de oliebollenkraam gewoon staan waar hij nu staat.

Gewoon een meerjarig contract geven. Deze oliebollenkraam krikt de hele sfeer van de saaie markt op.

Mooi laten staan. Hoort bij Helmond

Top oliebollen
Top mensen Fam. Van Hout
Zeer nette representative verkoop wagen.

@marko

Welke betere/andere alternatieven? Deze ondernemer die er nu staat heeft diverse prijzen gewonnen met zijn handel en het zelfs geschopt tot de top 30 van de toenmalige oliebolentest. In de regio vindt je geen betere maar over smaak valt altijd te twisten uiteraard.

Gezien de lange relatie die er is met de gemeente en uiteraard met de mensen van Helmond en omstreken is ontstaan onbegrijpelijk dat er steeds gekozen wordt voor een jaarlijkse vergunning.

@Peter Leenders op donderdag 27 januari 2022 om 13:50:

Ben het wel met je eens ja! Zo'n aanvraag van een raadslid heeft een hoog 'eerste helft twintigste eeuw' gehalte. Zo ging het vroeger, je kende de eigenaar, kreeg elk jaar een paar goed gevulde zakken oliebollen en dan deed je daar als politicus iets voor terug. Zoals Marko ook zegt vind ik ook: wie het meest betaalt mag er staan.

Hoewel Sokkie ook een punt heeft dat het wel een hele mooie wagen is die daar staat en die Patrick me wel een goei menneke lijkt

wat is dat voor Flauwe kul zo veel plaats neemt n olliebollenkraam niet in beslag, ,en wij willen ook olliebollen eten en laat de mensen hun werk houden en niet zeggen mag niet meer staan geef de mensen n contract maak je veel mensen blij gemeente is kleine moeite groot gebaar, dank u wel

Update 2:
Via Facebook laat Patrick van Hout van de Helmondsche Gebakkroam het volgende weten:

Wat kan je in een korte tijd veel appjes, berichten en telefoontjes krijgen. Erg fijn om te merken dat iedereen meeleeft.
Maar er is geen reden tot paniek, wij blijven jaarlijks gewoon terug komen op onze vaste plek in het centrum van Helmond!
Er was navraag gedaan voor een langdurig contract, op dit moment blijft het jaarlijks.
De gemeente beseft goed wat wij in de 31 jaar dat wij er staan zijn gaan betekenen voor het centrum in de winterperiode, stukje gezelligheid en aantrekkingskracht voegen wij toe in deze donkere maanden, en wij zijn na al die jaren een begrip geworden in ons mooie centrum
Waar hoop is is leven🙏🏼❤ en hoop blijven we houden.
Tot oktober, blijf gezond allemaal.

Politiek hoort niet te gaan over een dialect of een oliebollenkraam, tenminste niet in een stad van met 95.000 inwoners. Grappig overigens om te zien dat er serieuze onderwerpen zijn waar amper reacties op komen en uitgerekend een oliebollenkraam zorgt in korte tijd voor nieuwe reaguurders die natuurlijk het handhaven van de oliebollenkraam het belangrijkste nieuws van de dag vinden. Opmerkelijk.

moet er weer een (dure?) ondoorzichtige aanbestedingsprocedure komen vanwege de “heilige” marktwerking? Gun een Helmondse ondernemer die zijn sporen heeft verdiend zijn werkplek!

deze moet gewoon kunnen blijven staan zijn zo,n gezellige mensen en altijd even vriendelijk en hele gooie olliebollen ze zijn super lekker

@Rinnie op donderdag 27 januari 2022 om 14:33:

Betere/andere alternatieven zijn er legio. Als je geen liefhebber bent van oliebollen mag er een andere kraam komen. Voor de liefhebber is er goed nieuws. Patrick keert jaarlijks terug. Hij zal dan wel de hoogste bieder zijn/worden/blijven.

@marko

In de winter hoort er gewoon een oliebollenkraam te staan en het liefst die er nu staat, genoeg geproeft in de regio en geloof me die komen nog geeneens in de buurt van de kraam in helmond.

Betere en andere alternatieven als je geen fan bent van oliebollen, denk dat normaal gesproken de rest van het jaar daarvoor overblijft.

Hopelijk kunnen we elke winter nog lang genoeg geniet van deze kraam met alle heerlijke producten die ze verkopen. Mijn zegen hebben ze

Ik vind dat ook andere ollie bollen bakkers op deze staan plaats moeten kennen in schrijven en een kans krijgen om hier te staan dat is het eerlijkste

Wat is er in godsnaam mis met deze mooie sfeervolle oliebollenkraam? Die waarschijnlijk door Harrie zelf is uitgedacht,lekker laten staan!!!Gemeente Helmond,dit is Helmonds erfgoed.Helmondse politieke partijen nu hebben jullie de kans om iets echt Helmonds te beschermen,een stemmentrekker.In maart gaan we het zien en rekenen we af. Met oliebollen van van Hout is niks fout.

Jazeker hoort hij op de markt thuis en waarom niet er is al van alles verboden laat die goede man alstublieft staan en zijn geld verdienen . Hij moest eigenlijk een voor onbepaalde tijd een vergunning krijgen.

Coby Martinali

Een vaste waarde in de feestmaand voor het centrum van Helmond. Die heel veel mensen blij maakt en de juiste sfeer geeft in december. Ook nog een een ondernemer met het hart op de juiste plaats en betrokken bij het Centum van Helmond

Peter de krom

PS: dus ja een vaste vergunning!

Zie bericht hierboven

Peter de krom

Wat nu als er een andere ondernemer ook wil gaan staan??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: