12reacties

Q&A over verwijderde blikvangers


Alexandra Koolen van Helder Helmond stelde schriftelijke vragen aan B&W over de blikvangers die de gemeente heeft weggehaald vanwege huisvuildumpingen.
Hieronder staan haar 9 raadsvragen (Question) voorafgegaan door haar inleiding en eindigend met haar afsluiting. Zodra we de antwoorden (Answer) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Helder Helmond was enigszins verrast toen we opmerkten dat de blikvangers, de zwarte prullenbakken langs wegen, weggehaald zijn.
Na een rondgang door de stad en door signalen van inwoners uit verschillende wijken hebben we toch een stel vragen.

  1. Waarom zijn er blikvangers weggehaald?
  2. Hoeveel van deze prullenbakken staan er in de stad?
  3. Hoeveel daarvan zijn er nu weggehaald?
  4. Is het niet de omgekeerde wereld dat de prullenbakken zijn weggehaald i.v.m. huisvuildumpingen, ga je dan niet je doel voorbij?
  5. De prullenbakken zijn er ooit eens neergezet met een bepaald doel, snoepjesroute hoor ik vallen, hoe verklaart u dan de vuilnisbakken die in bijv. de Rijpelberg en Brouwhuis zijn weggehaald?
  6. Er zijn nog steeds leerlingen van andere scholen dan het Knippenbergcollege die langs deze prullenbakken fietsen, waarom dan toch deze keuze?
  7. Door het huidige Diftarbeleid zijn deze dumpingen ontstaan, worden de kosten voor opruimen van dit afval meegeteld in het Diftarbeleid?
  8. Worden de kosten voor het verwijderen van deze prullenbakken ook meegeteld in dit Diftarbeleid?
  9. Helder Helmond zou graag een overzicht willen van deze specifieke kosten.

De signalen uit de stad geven aan dat inwoners bang zijn dat de dumpingen nu nog meer in de natuur en wijk zullen plaatsvinden, we hopen dat het college kan komen met oplossingen hiervoor. Voorbeelden hiervan zijn het willekeurig buitenhangen van vuilnis aan lantaarnpalen in de Rijpelberg en dumpingen op diverse plaatsen in wijk en natuur, tegengekomen op Facebook.

Q&A
12 reacties
Reageer

Kan vragenstelster ook foto's van locaties maken nu ze zijn verwijderd, volgens mij ziet dat er dan beter uit :)

Dit is de omgekeerde wereld gemeente Helmond! Door jullie beleid doen inwoners dat. Fout natuurlijk, maar om dan die blikvangers te verwijderen... Ik denk dat het beter is dat mensen hun afvalzakken in die bakken gooien als in de natuur.

Was te verwachten met maar 6 container legingen per jaar

Samantha Bloemberg

Hier dumpen ze het nig netjes, halen ze die bakken weg, denken ze dat er dan niet meer gedumpt wordt🤔

Nicole Mikkers

De vragensteller van Helder Helmond gaat uit legt de verantwoordelijkheid voor dumpingen bij de gemeente, dezelfde filosofie als "het is de schuld van de Rabobank". Het is toch regelrecht de schuld van tokkies, lomperds en asocialen?
Er is toch geen enkel excuus voor dit gedrag?

Huisvuildumpingen? Eerst ontkennen dat de difitar dit tot gevolg had, maar door deze actie geven ze eigenlijk toe dat het wel degelijk verschil maakt.
Je ziet steeds vaker vuil dumpingen en niet alleen bij vaste vuilnisbakken, maar ook midden in parken etc.

Kasper de Roo

Huisvuildumpingen zijn een tijdelijk fenomeen. Mensen komen er snel genoeg achter dat de extra kosten per leging wel meevallen en dat het toch echt veel meer moeite kost om je huisvuil te dumpen dan het gewoon netjes in je bak te doen. Luiheid/gemak wint het uiteindelijk bij de meeste mensen echt van de principes.

Michiel van Geel

Vraag 1, Waarom? Lijkt me duidelijk een onnodige vraag.
‘Huisvuildumpingen’: associaal.
‘Containderledingen’: voldoende als je afval goed scheidt.
‘Deze vragen’: onzinning, onnodig.
‘Helder Helmond’: populistisch partijtje met Haags code Oranje sausje, nu partij Wybren van Haga.

Frans van der Zanden

Ook hier is hij intussen weg. Ronduit aso die dumpingen

Anke Pennings

Als iedereen zijn afval gewoon netjes zou scheiden is er meer dan genoeg ruimte in de restafval bak. 1x in 4 weken is voldoende!

Tja, dat krijg je met dat diftar !

Toch nog netjes van de dumpers dat ze het in de blikvangers gedaan hebben. Andere dumpers smijten het gewoon de in de sloot. Of op straat. Afgelopen jaar hier in de wijk al heel wat meer meldingen gedaan van gedumpt afval.

Maar snel weer terug naar het oude systeem.

Brandevoorter

Tja dat krijg je met mensen als Jeroen van Helmond, werkzaam bij de gemeente, die bepaald of de containers van de mensen wel of niet geleegd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: