Buiten is het 7 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 109.655 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

20reacties

Alexandra Koolen van Helder Helmond stelde schriftelijke vragen aan B&W over de blikvangers die de gemeente heeft weggehaald vanwege huisvuildumpingen.
Hieronder staan haar 9 raadsvragen (Question) voorafgegaan door haar inleiding en eindigend met haar afsluiting. Zodra we de antwoorden (Answer) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Helder Helmond was enigszins verrast toen we opmerkten dat de blikvangers, de zwarte prullenbakken langs wegen, weggehaald zijn.
Na een rondgang door de stad en door signalen van inwoners uit verschillende wijken hebben we toch een stel vragen.

 1. Waarom zijn er blikvangers weggehaald?
 2. Hoeveel van deze prullenbakken staan er in de stad?
 3. Hoeveel daarvan zijn er nu weggehaald?
 4. Is het niet de omgekeerde wereld dat de prullenbakken zijn weggehaald i.v.m. huisvuildumpingen, ga je dan niet je doel voorbij?
 5. De prullenbakken zijn er ooit eens neergezet met een bepaald doel, snoepjesroute hoor ik vallen, hoe verklaart u dan de vuilnisbakken die in bijv. de Rijpelberg en Brouwhuis zijn weggehaald?
 6. Er zijn nog steeds leerlingen van andere scholen dan het Knippenbergcollege die langs deze prullenbakken fietsen, waarom dan toch deze keuze?
 7. Door het huidige Diftarbeleid zijn deze dumpingen ontstaan, worden de kosten voor opruimen van dit afval meegeteld in het Diftarbeleid?
 8. Worden de kosten voor het verwijderen van deze prullenbakken ook meegeteld in dit Diftarbeleid?
 9. Helder Helmond zou graag een overzicht willen van deze specifieke kosten.

De signalen uit de stad geven aan dat inwoners bang zijn dat de dumpingen nu nog meer in de natuur en wijk zullen plaatsvinden, we hopen dat het college kan komen met oplossingen hiervoor. Voorbeelden hiervan zijn het willekeurig buitenhangen van vuilnis aan lantaarnpalen in de Rijpelberg en dumpingen op diverse plaatsen in wijk en natuur, tegengekomen op Facebook.

20 reacties:

Kan vragenstelster ook foto’s van locaties maken nu ze zijn verwijderd, volgens mij ziet dat er dan beter uit 🙂

Beantwoorden

Dit is de omgekeerde wereld gemeente Helmond! Door jullie beleid doen inwoners dat. Fout natuurlijk, maar om dan die blikvangers te verwijderen… Ik denk dat het beter is dat mensen hun afvalzakken in die bakken gooien als in de natuur.

Beantwoorden

Was te verwachten met maar 6 container legingen per jaar

Beantwoorden

Hier dumpen ze het nig netjes, halen ze die bakken weg, denken ze dat er dan niet meer gedumpt wordt🤔

Beantwoorden

De vragensteller van Helder Helmond gaat uit legt de verantwoordelijkheid voor dumpingen bij de gemeente, dezelfde filosofie als “het is de schuld van de Rabobank”. Het is toch regelrecht de schuld van tokkies, lomperds en asocialen?
Er is toch geen enkel excuus voor dit gedrag?

Beantwoorden

Huisvuildumpingen? Eerst ontkennen dat de difitar dit tot gevolg had, maar door deze actie geven ze eigenlijk toe dat het wel degelijk verschil maakt.
Je ziet steeds vaker vuil dumpingen en niet alleen bij vaste vuilnisbakken, maar ook midden in parken etc.

Beantwoorden

Huisvuildumpingen zijn een tijdelijk fenomeen. Mensen komen er snel genoeg achter dat de extra kosten per leging wel meevallen en dat het toch echt veel meer moeite kost om je huisvuil te dumpen dan het gewoon netjes in je bak te doen. Luiheid/gemak wint het uiteindelijk bij de meeste mensen echt van de principes.

Beantwoorden

Vraag 1, Waarom? Lijkt me duidelijk een onnodige vraag.
‘Huisvuildumpingen’: associaal.
‘Containderledingen’: voldoende als je afval goed scheidt.
‘Deze vragen’: onzinning, onnodig.
‘Helder Helmond’: populistisch partijtje met Haags code Oranje sausje, nu partij Wybren van Haga.

Beantwoorden
Frans van der Zanden

Ook hier is hij intussen weg. Ronduit aso die dumpingen

Beantwoorden

Als iedereen zijn afval gewoon netjes zou scheiden is er meer dan genoeg ruimte in de restafval bak. 1x in 4 weken is voldoende!

Beantwoorden

Tja, dat krijg je met dat diftar !

Toch nog netjes van de dumpers dat ze het in de blikvangers gedaan hebben. Andere dumpers smijten het gewoon de in de sloot. Of op straat. Afgelopen jaar hier in de wijk al heel wat meer meldingen gedaan van gedumpt afval.

Maar snel weer terug naar het oude systeem.

Beantwoorden

Tja dat krijg je met mensen als Jeroen van Helmond, werkzaam bij de gemeente, die bepaald of de containers van de mensen wel of niet geleegd worden.

Beantwoorden

Update:

10 Van de 27 blikvangers verwijderd, deels vanwege huisvuildumpingen
Dat en meer liet B&W weten in reactie op schriftelijke raadsvragen van Helder Helmond. Hieronder de volledige antwoorden op de 9 gestelde vragen (zie ook helemaal bovenaan):

 1. Vraag: Waarom zijn er blikvangers weggehaald?
  Antwoord: Van de 27 blikvangers in de stad zijn er nu 10 stuks verwijderd, waarvan 8 langs de ‘snoeproute’ bij fietspaden richting de oude locatie van het Knippenbergcollege, en 2 bij de fietsbrug Rijpelberg.
  De 8 blikvangers langs de snoeproute zijn een paar jaar geleden geplaatst om zwerfafval langs de schoolroute te verminderen. Deze blikvangers waren extra voorzieningen, naast de standaard prullenbakken die in de wijken staan. Echter, de noodzaak van de snoeproute (op de huidige locaties van de blikvangers) is er niet meer, aangezien het Knippenbergcollege vanaf begin september in het nieuwe gebouw zit op het terrein van De Braak i.p.v. de locatie bij winkelcentrum De Bus. Het fietsverkeer is daardoor flink verminderd, en daarom worden deze blikvangers nu verwijderd.
  De 2 blikvangers bij de fietsbrug Rijpelberg zijn verwijderd omdat daar teveel huisvuil werd gedumpt.
 2. Vraag: Hoeveel van deze prullenbakken staan er in de stad?
  Antwoord: Zie hiervoor de beantwoording onder 1.
 3. Hoeveel daarvan zijn er nu weggehaald?
  Antwoord: Zie hiervoor de beantwoording onder 1.
 4. Vraag: Is het niet de omgekeerde wereld dat de prullenbakken zijn weggehaald i.v.m. huisvuildumpingen, ga je dan niet je doel voorbij?
  Antwoord: Het is helaas niet mogelijk om te garanderen dat het huisvuil vanaf heden de juiste weg vindt naar de container aan huis en om illegale dumping te voorkomen. We proberen het de illegale storters zo moeilijk mogelijk te maken en daarom voert de gemeente regelmatig controles uit. Oogluikend toestaan van dumpen in de blikvangers past niet in onze zienswijze. Inmiddels zijn we ruim een maand verder na verwijdering van de blikvangers. We zien in de nabije omgeving niet dat er meer huisvuil wordt gedumpt in andere blikvangers. Bij reguliere prullenbakken in de omgeving zien we enige toename in bijplaatsingen van huisvuil maar niet in dezelfde mate als voorheen in de weggehaalde blikvangers. Bij de nieuwe locatie staan prullenbakken en uitbreiding wordt nader bekeken als herinrichting de Braak compleet is.
 5. Vraag: De prullenbakken zijn er ooit eens neergezet met een bepaald doel, snoepjesroute hoor ik vallen, hoe verklaart u dan de vuilnisbakken die in bijv. de Rijpelberg en Brouwhuis zijn weggehaald?
  Antwoord: In Brouwhuis zijn geen blikvangers verwijderd. Ten aanzien van de fietsbrug in Rijpelberg, deze zijn inderdaad weggehaald in verband met dumping van huisvuil.
 6. Vraag: Er zijn nog steeds leerlingen van andere scholen dan het Knippenbergcollege die langs deze prullenbakken fietsen, waarom dan toch deze keuze?
  Antwoord: Door verhuizing van het Knippenbergcollege verplaatst het overgrote deel fietsers zich. Uiteraard zullen er in de buurt nog leerlingen fietsen maar dat geldt voor heel de stad.
 7. Vraag: Door het huidige Diftarbeleid zijn deze dumpingen ontstaan, worden de kosten voor opruimen van dit afval meegeteld in het Diftarbeleid ?
  Antwoord: Ja, de kosten voor het opruimen van dumpingen als gevolg van diftar vallen echter in het niet bij de opbrengsten doordat er veel minder restafval wordt ingezameld en veel beter het afval gescheiden wordt door de inwoners van Helmond.
 8. Vraag: Worden de kosten voor het verwijderen van deze prullenbakken ook meegeteld in dit Diftarbeleid ?
  Antwoord: Jazeker.
 9. Vraag: Helder Helmond zou graag een overzicht willen van deze specifieke kosten.
  Antwoord: Het verwijderen van de 10 blikvangers heeft €1.328,38 gekost (excl. btw).
Beantwoorden

En de prijs maar verhogen en dit weg halen en dan klagen dat het gedumpt word in de bossen!!! Pak het probleem aan.

Beantwoorden
Michèle Wesenbeek-Raaijmakers

@Nicole Mikkers op vrijdag 10 december 2021 om 11:23:

Hopelijk krijg jij geen gelijk, want dan wordt het echt een puinzooi natuurlijk.

Beantwoorden

Geen blikvangers weggehaald in Brouwhuis? Waar is de blikvanger op de Middenloop en die in het wijkpark Brouwhuis dan gebleven?

Beantwoorden

McDonald’s ook maar weghalen dan?
Om al die illegale dumpingen rond Brouwhorst, van de bekende bruine zakken tegen te gaan?

Beantwoorden

Volgens mij fraudeert de gemeente ook met het aantal ledigingen van de containers. Wij dachten dat we de container exact maar 6 keer buiten hadden gezet maar krijg een rekening van 3 maal meer.
Kan het nu niet bewijzen omdat we het niet bijgehouden hebben.gaat dit jaar zeker wel gebeuren
Dus mensen hou het zelf in de gaten.1 maal erlangs zitten kan maar 3.

Beantwoorden

In de vogelbuurt zijn ze al weg nu ligt alles op straat van mensen die in de stoel eten en het gewoon op de grond gooien buiten de auto (vinkenlaan en raafstraat)

Beantwoorden

@Patrick Coppens op donderdag 27 januari 2022 om 15:57:

We hebben jouw vragen aan de gemeente voorgelegd en de woordvoerster laat het volgende weten:

 • De blikvanger bij de Middenloop is in het verleden verwijderd vanwege vandalisme en bijplaatsingen van afval. Dit staat los van de onlangs weggehaalde blikvangers langs de snoeproute van het oude Dr. Knippenbergcollege en Rijpelberg waarnaar verwezen wordt in de antwoorden van B&W.
 • De blikvanger bij wijkpark Brouwhuis staat er nog. Er is wel info op de blikvanger geplakt. Zie deze 2 foto’s:


Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *