4reacties

"Politiek zit niet in grote dingen"


“Politiek zit niet in grote dingen. We moeten op menselijke maat denken en zaken regelen. Daarom gaan we bij mensen thuis op bezoek.” Dat vertelt Jeroen Sanders (35), kandidaatsraadslid voor het CDA in Helmond. Met collega Gaby van den Waardenburg (23) heeft hij de bewoners van de binnenstad opgeroepen hun op de koffie te noden. En zoals beloofd brengen ze een forse portie vlaai mee.
We hebben hen als centrumbewoners uitgenodigd, maar omdat we ‘toevallig’ ook van de weblog zijn, wordt het een wat ander gesprek dan zij hadden verwacht.
De jonge kandidaten zijn vooral op zoek naar wat leeft in de binnenstad en Annaparochie maar praten desgevraagd ook open over hun eigen ideeën. Hoewel het moeilijk blijkt uit te leggen wat jongeren in de gemeenteraad anders doen dan de oude garde, vinden Gaby en Jeroen het allebei belangrijk dat er vernieuwing en verjonging in de gemeenteraad komt. “Je kijkt toch frisser tegen de zaken aan.” Beiden benadrukken ook dat de gemeenteraadsleden meer kritisch het beleid moeten volgen en zelf initiatieven nemen.
1 Van de zaken die ze willen aanpakken, is wat Jeroen de technocratie noemt. Het voorbeeld daarvan is een nieuwe hondenkapsalon in de Veestraat. Waar honden niet mogen komen vanwege het uitlaatverbod. “Dan moet je niet heel ambtelijk en ingewikkeld met vergunningen gaan werken maar gewoon een simpele oplossing zien te vinden.” Die Jeroen en Gaby vonden en regelden na contact met hun wethouder. Zo pleit hij ook voor wethouders en raadsleden die zelf een mening hebben en minder naar de ambtenaren luisteren.
Eigenwijs zijn, noemen ze dat allebei: “We hebben ook hele discussies gehad met onze voorzitter of we wel aan deze koffie met gebak-actie moesten beginnen. Maar we doen het wel. Ook binnen onze partij is het wennen aan nieuwe vormen van actie voeren en mensen bereiken.”
“Volgens ons moeten politici meer de straat op. We willen luisteren naar de mensen. Want juist op wijk- en straatniveau spelen de zaken die de Helmonders belangrijk vinden.” Gevraagd naar wat de eerste gesprekken thuis opgeleverd hebben, komen voorbeelden over tafel als parkeren, te hard rijden, jeugdhonken in bijvoorbeeld Brandevoort en Mierlo-Hout en sportclubs die in de knel zitten.
“Met alleen luisteren is de kous niet af. We proberen vooral ook praktische oplossingen te zoeken. Dat is waar mensen behoefte aan hebben.”
Ondanks dat de koffiegesprekken veel tijd vergen, zijn beide CDA kandidaten enthousiast. “Je moet als politicus oppassen dat je niet in het vergadercircuit vastloopt. Hier bij jullie zitten is effectiever dan menig fractievergadering.” Jeroen en Gaby zijn dan ook van plan om tijdens de komende raadsperiode deze gesprekken thuis voort te zetten. “Daarmee houden we de vinger aan de pols.”

Raadsverkiezingen
4 reacties
Reageer

stemmen winnen,normaal zie je geen hond en nu puuuuuu,, honing rond de mond aan het smeren,gladpraters,,nee dank je wel,,

Kunnen we die gasten van het cda niet uitnodigen voor een optreden tijdens een kletsavond,lijken me wel een stel lolbroeken.

Deze personen zouden zo van de PvdA oude stijl afkomstig kunnen zijn..Opbouwwerkers mentaliteit..het denken in hokjes en het grote geheel niet kunnen overzien...
Zitten wij op mensen te wachten die niet verder kunnen/willen kijken dan hun blik ontwikkeld is.."een hondenkapsalon in de veestraat in een tijd van de voedselbank"..
De nieuwe raadsleden dienen mensen met visie te zijn, die de toekomstige geannexeerde Gemeente Helmond nog een funktie kan geven in de regio Zuid-Oost Brabant..Want daar draait het straks allemaal op uit.

Coolen heeft volkomen gelijk, wat een goedkoop populistisch CDA probeerseltje.
Nietszeggend buurt-en wijkgezwam.Helmond
heeft geen behoefte aan deze zogenaamde
verfrissende kijk op basis van jong elan.
Na het stuntelige pvda onvermogen om een
behoorlijk betuur mede gestalte te geven,
teveel tijd verloren op zoek naar het licht,
wordt het zeker nu tijd om mensen in de raad
te kiezen die op basis van levenservaring
en bovenal kennis van Helmonds sociaal-maatschappelijke structuur van minimaal de
laatste 60 jaar, deze kennis te doen gelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: