22reacties

StemWijzer gaat zondag de lucht in


De Helmondse StemWijzer gaat komende zondag 31 januari online. Mensen die nog niet weten op welke van de 11 lijsten ze stemmen moeten, kunnen zich door de StemWijzer laten adviseren. Door bij ongeveer 30 stellingen 'eens' of 'oneens' aan te kruisen, wordt duidelijk welke partij het dichtste bij de voorkeur van die kiezer staat.
De StemWijzer wordt net zoals in 2006 gemaakt door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). In een bijeenkomst eind december hebben de Helmondse politici onderwerpen kunnen aandragen. Van een 'groslijst' van circa 70 onderwerpen blijft een kleine helft over voor in de definitieve stemwijzer. De nadruk ligt daarbij uiteraard op lokale zaken.
In 2006 maakten enkele duizenden Helmonders gebruik van de StemWijzer. Dat is volgens een woordvoerder van de gemeente 'relatief veel'.
De presentatie van de 'StemWijzer' vindt plaats tijdens de Dag van de gemeente Helmond komende zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Die speelt zich af in en om de Stadswinkel aan het Boscotondoplein. Om 14.00 uur 'lanceert' burgemeester Jacobs in de Stadswinkel de Helmondse StemWijzer. Vanaf 14.30 uur krijgen alle partijen die meedoen aan de verkiezingen een kwartier om in de raadzaal op de tweede verdieping van Boscotondo hun belangrijkste standpunten naar voren te brengen. De Helmondse StemWijzer 2010 is vanaf zondag op het internet te vinden onder www.stemwijzer.nl/helmond. Dan kun je je dus via de StemWijzer laten adviseren wie jouw stem op 3 maart verdient. Je kunt dan de onderwerpen van de StemWijzer 2010 meteen vergelijken met die van de StemWijzer 2006.

Raadsverkiezingen
22 reacties
Reageer

Ik kan mij nog goed herinneren dat Helder Helmond toen de partij was waar men het vaakst bij uit kwam.
Ben benieuwd of dat vanaf 31 januari tot 3 maart wéér het geval is. En dan bovenal in daden óp 3 maart ín het stemhokje wordt omgezet! "Stem ook even, op Helder Helmond lijst zeven!"

Michael Rieter

Ik denk dat ik de eerste keer van mijn Leven niet hoef te stemmen.
Blijkbaar is elke partij voor Helmondsport op Berkendonk..En gezien de malaise in de exploitatie van de ere divisieclubs houd ik mijn hart vast dat Raadsleden niet zakenkundig zullen zijn om het schip te keren naar tegen HelmondSport op Berkendonk.
Verder zou ik willen zien hoe al die raadsleden het Gemeentelijkhuishoudboekje denken te gaan beheren.
Kortom..Ik wacht af..

Rieter, je fladderd maar wat rond, denk je echt dat je met GAT en WAI en BAI de Helmonder op jou kan laten stemmen, kijk eens naar de poll, schrikken zeker. Droom
maar rustig verder van je wethoudersschap
dat je al kwistig aan iedereen die je de kans geeft verteld. Sweet Dreams.

Koolen Beurskens.

Rieter met al je oranje opsmuk en drukmakerij haalde je vier jaar geleden
net een zeteltje, die andere kreeg je
doot stemmen die (over) waren, er als
soort vreemde bonus bij, dimmen!!!

@Coolen, niet stemmen zou zonde zijn, namelijk je doel missen!Naast mijn partij, de PVDA zijn ook Groen Links en SP tegen HS op Berkendonk. Wethouder Boetzkes en ikzelf spreken zich in onze YOUTUBE-filmpjes uit voor HS op de Braak.Klik op mijn naam om het filpje te bekijken.

Ruim 23 uur eerder dan afgesproken staat de nieuwe Helmondse StemWijzer al online. Vanaf nu kun je dus je politieke voorkeur testen aan de hand van stellingen en uitspraken uit de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen die op 3 maart in Helmond meedoen.
Of de lancering van de StemWijzer morgen om 14.00 uur (pdf) door burgemeester Jacobs en alle fractievoorzitters is afgelast, kon op dit moment nog niet worden bevestigd. "Wellicht dat we het voor de vorm toch maar door laten gaan" zei een wat beteuterde ambtenaar.

Wat een pracht instrument is die Stemwijzer. Niet alleen om je partij te kunnen kiezen, maar ook het vergelijken met andere partijen en andere Helmonders (nu al 22).
Ik kwam uit bij GroenLinks, SP, PvdA en Helder Helmond. Een selectie waar ik zeker mee kan leven. TON stond op de laatste plaats bij mij, en daar ben ik ook al niet ongelukkig over.
Wel raar dat die Stemwijzer er nu al staat. Ben benieuwd hoe de burgemeester zich daar morgen uitlult.

@Coolen en @den Breejen

HS op Berkendonk, now way! Zitten daar middenin een waterwingebied zodat het veld vloeistofdicht (!) uitgevoerd zal moeten worden alsmede alle parkeerplaatsen en openbare ruimte.... Dat kan bruintje vast niet trekken. Investeer dat geld van HS nu maar eens in de breedtesport in Helmond. Goede sportvoorzieningen met een breed aanbod, goed gesubsidieerd en aantrekelijk gemaakt voor vrijwilligers b.v. in alle wijken bijvoorbeeld

Kei mooi die stemwijzer, maar niet heus! De stellingen laten onvoldoende de verschillen zien als je het mij vraagt. Of die er momenteel wel voldoende zijn met het onduidelijke beeld wat de kiezers zullen gaan doen volgens allerlei peilingen, bleek ook al tijdens het lijsttrekkers "debat". Een debat kon je dit dus niet noemen! Men durft verschillen niet te duiden want, misschien moet ik met hem of haar wel een coalitie gaan vormen dus pappen en nathouden maar. Laf, laf, en nog eens laf. Durf je nu eens uit te spreken mensen! Als de zaken in deze stemwijzer de heikele punten zijn waar het in Helmond de komende 4 jaar over moet gaan, dan wordt het tijd voor een lange winterslaap! Aardig zou zijn dat de standpunten die genoemd worden in de stemwijzer ook aangeven welk "probleem" de partijen hiermee voor de kiezers (lees gewaardeerde burgers van Helmond!) denken op te lossen. Een stadion voor HS, het stadsarchief wel of niet terug, gratis museumtoegang,een groter theater terwijl dit al bijna altijd leeg blijft, een pilot met sluitingstijden voor de horeca etc. etc. Nee dat zijn nog eens zaken die de Helmonder bezig houdt. Kortom ik heb niets gehad aan die stemwijzer en houd eerlijk gezegd mijn hart vast. Iedereen op 3 maart, sterkte en op hoop van zegen!

@Oeps. Stemwijzer al gedaan? En, wat was de uitkomst? CDA?

Ja stemwijzer gedaan maar dat geeft niet echt uitsluitsel vind ik. Natuurlijk wel een stemadvies maar wijkt dan maar op 3 of 4 marginale punten af van 20 andere partijen. Ik denk niet dat ik het ga volgen maar toch mijn hart en daarna mijn verstand. Herkenbaarheid va de Helmondse politiek is zwaar afgezakt wie kent er de raadsleden en wat zij echt willen en doen (en dus niet alleen wat ze beloven!!) in de stad nu eigenlijk? By the way, zeker geen CDA als uitkomst, dan zou ik gaan verhuizen in plaats van stemmen in MIJN stad!

Berkendonk en Helmond Sport als testcase

De Stemwijzer staat al online en ik heb de stemwijzer om iets over twaalf op 31 januari 2010 meteen ingevuld. Dat ik bij de PVDA uitkwam was niet verrassend, ook al heb ik een genuanceerder standpunt over het Speelhuis, Archief en Ruwe Putten maar toch kwam ik uit bij de PVDA . Op de voet gevolgd door SP,HH en Groen Links, wat mij betreft een leuk nieuw college!
Dan de middenmoot opzienbarend aangevoerd door Trots op Nederland en dan pas CDA; Helmond Actief en VVD. En waar heb ik volgens deze stemwijzer inhoudelijk zo goed als niets mee, in volgorde van afdaling: Helmondse Belangen; SDOH en toch wel enigszins verbijsterend onderaan: D66!
Dus als de kiezer het echt mogelijk gaat maken op 3 maart dat D66 en SDOH de PVDA gaan vervangen dan kun je met recht spreken van een ruk naar rechts!!!
En waar zit die ruk naar rechts vooral in? Juist: Berkendonk niet meer gratis ,voorgestaan door SDOH en D66 en HA,HB en VVD hebben hier geen van beide. Dus een half hek! De andere partijen zijn voor gratis zonder voorbehoud! Daar zullen we die partijen aan houden, wethouder Stienen heeft zich bijvoorbeeld eerder anders uitgelaten.
Vervolgens Helmond Sport, wederom alleen SDOH en D66 zeggen nu al gemeenschapsgeld in HS te willen pompen en Trots op Nederland; HA; HB en de VVD hebben hier geen van beide, dus die laten het niet erg helder open. De andere partijen zijn tegen, óók het CDA waarvan akte.
Jammer dat er geen stelling is over het toekomstige stadion van HS, Berkendonk of toch maar gewoon nieuwbouw op de Braak?
Anders gevraagd: Wat kan het snelst gerealiseerd worden, wat geeft de meeste mogelijkheden op bedrijfsmatig gebied en waar zit de historische aanhang, die nu massaal komt?
Juist, de Braak, en niet Berkendonk de fopspeen die na de verkiezingen een zeepbel blijkt te zijn. Het ergste is dat veel politieke partijen dat al weten maar niet voor de verkiezingen willen zeggen.
Na de verkiezingen krijgt het bestuur van HS de schuld als een stadion op Berkendonk niet door kan gaan: hadden ze maar geld op tafel moeten leggen.

Jammer dat een aantal partijen de mogelijkheid hebben laten liggen om een toelichting te geven op het standpunt. Met name D66 en Helmond Aktief laten dit nogal eens achterwege. Juist deze verduidelijking biedt m.i. meer inzicht. En ja, ook opvallend dat menig partij nu wel 'mensen' belangrijker vindt dan 'stenen'. Daar was, gezien de stemverhoudingen van de afgelopen 4 jaren, weinig van te merken!

Stemwijzer ingevuld. Verrassend resultaat. Biedt inzicht maar realiseer me gelijk dat het slechts een indicatie is. Het geeft richting aan je gedachten en opinie. Slechte zaak dat niet alle partijen op elke vraag een antwoord geven. Zou mijn inziens een verplichting moeten zijn. Anders niet meedoen met de stemwijzer.
Ben benieuwd naar 3 maart.
Succes aan alle politieke partijen.
Opdat Helmond goed uit de bus mag komen en op de kaart van NL een mooie plek blijft innemen.

Heb ook braaf de stemwijzer ingevuld en was toch wel tamelijk verrast welke partij daar uitkomt.
Ik moet wel zeggen: alle hete Helmondse hangijzers komen voorbij. Dat is denk ik ook meteen de zwakke kant van zo een quiz of de hele politiek: veel aandacht voor opvallende zaken en veel te weinig voor structurele beleidskeuzes.
In ieder geval zit niet één van mijn voorkeuren bij de eerste drie partijen waar ik op uitkom. Ligt dat aan mij of aan onduidelijkheid van de partijen?
Ben trouwens wel benieuwd wat Eén Vandaag daar nog mee te maken heeft of gaat doen!

Ik heb de stemwijzer ook ingevuld. De partij waarop ik altijd stem, kwam als eerste uit de bus. Verrassend was wel dat Helmond Actief en Helder Helmond bij mij op de 2e cq 4e plaats kwamen. Ik denk dus dat vooral de oppositiepartijen allemaal uit dezelfde vijver vissen.

Ik heb gestemd maar de opstellers hebben geen idee wat Helmond is..
Zoals de vraag...die ik mis nl. Hoe denkt men het verkeer tussen Helmond en Venray af te handelen..files van 10 km zijn geen uitzondering meer.
En dan deze vraag ??
"Ruwe Putten (Stiphout) heeft de voorkeur boven Kalderse Dijk (Brandevoort) als plaats voor nieuwe sportvelden."

Men weet blijkbaar niet dat het een gebied uit het verleden is waar de Industrie zijn afval heeft gestort. Tegen de Krommeweg aan kom je met gele schoenen uit het land. (Vlisco) Verder ligt er een deel van het oude Ziekenhuis uit de Molenstraat...waaronder de Cardiologische afdeling..Sorry mijn Stem krijgt niemand..De gemeenteraad doet me denken aan het bestuur van een klaverjasclub..Kortom mensen die geen verantwoordelijkheid durven te nemen, niets weten over de plannelogie etc. Waardoor ze met een kluitje in het riet gezonden kunnen worden..En de HELMONDSPORT vraag...die mis ik..

Ik heb vandaag ook de stenwijzer geraadpleegd en de gestelde vragen beantwoord. Bij mij kwam HELMOND-AKTIEF als beste party uit de bus gevolgd door het CDA.
Kunnen deze partijen na de verkiezingen tesamen met D'66 niet het college vormen lijkt mij ht beste/sterkste college dat we de laatste 8 jaren hebben gehad.

Stemwijzer of bedoelen ze stem wijzer?????
4 jaar hoor je niks en nu flikkeren ze de deurmat plat met folders en blaadjes over dat ze naar de burger luisteren.
Verkiezingen staat gelijk aan volksverlakkerij,doen alsof en als ze er eenmaal zitten dan kan de burger weer de ijskast in.
Kappen met alle politieke partijen en zet er mensen neer met gezond boerenverstand en laat die de boel regelen.

@ Al

Helemaal mee eens. Kreeg vorige week ook zo'n nietszeggende folder van de CDA op de mat. Helaas braakbestendig dus ik heb hem toch in de prullenbak moeten gooien. Geven daarin aan wat ze allemaal voor ons beter en mooier willen maken. Zitten GVD al zo lang in het college dat ze dit zelf allemaal veroorzaakt hebben en ik zou nu weer op ze moeten stemmen om het allemaal weer mooi en gezellig te maken..... Dacht het niet dus! Als die CDA-ers en PvdA-ers kliek in Helmond nou eens opzout en het over laat aan mensen die echt meer van de stad houden en de mensen die hem bewonen en niet alleen van zichzelf (en dat geldt ook voor Rieter, Mullekom en die andere blaters die het vooral over zichzelf hebben al die jaren!).
Ik ben er nog niet uit maar ik geloof wel in de Helmonders en samen met hen hoop ik op een kentering!

@anti-ego: vloeken en blaten, je krijgt zo te lezen zelf de hoofdprijs. Je kunt wel in het college zitten, maar de meerderheid van de raad maakt het uit, dat is nu democratie. Je hebt ook partijen die mooie verhalen houden maar vervolgens heel hard voor de verantwoordelijkheid weglopen.
Advies: lid worden van de Bond Tegen Het Vloeken en een cursus hoe werkt de raad gaan volgen.
Aldus het op twee na beste raadslid en het op één na slechtste raadslid! Zo duidelijk zit politiek nu in elkaar.

@Lodewijk den Breejen

Bedankt voor je advies... Die van BTHV zal ik ter harte nemen en voor het gebruik van die afkorting in mijn vorige bericht, excuses! Had ik niet moeten doen. Zie je hoe gemakkelijk dat is, gewoon een keer zeggen dat het je spijt dat je iets verkeerd hebt gedaan. Trouwens als we het hebben over hard voor de verantwoordelijkheid weglopen hebben loopt jou partij toch echt wel voorop hier in Helmond, dus dat is niet echt een goed argument. Hoeveel procent van jullie leden maakt er één raadsperiode vol zonder met elkaar in het openbaar te gaan liggen rollebollen, zichzelf af te splitsen of iets dergelijks, waarbij het, en zeg maar dat ik het lieg, het toch weer veel te vaak gaat over hen zelf. Te laag op de lijst, te weinig respect krijgen (ahum, dat moet je toch eerst verdienen)etc. etc.
En die scores op de lijst van beste en slechtste raadslid dat lijkt me wel te verklaren. Heb je voor deze poll ook al zoveel stemmen geronseld? Lijkt me niet. Is ook moeilijk omgaan met kritiek. Mijnsinziens is de kunst als politicus juist niet om tegenstellingen te creeëren maar overeenkomsten te zoeken en deze te verdiepen en realiseren. Dat laatste daar merk ik in de Helmondse politiek maar weinig van. Toch heel veel succes bij de verkiezingen en ik hoop dat het gedachtegoed van de PvdA goed gaat landen in een nieuw collegeprogramma!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: