15reacties

Stadsgesprek: uw ervaringen


Afgelopen weken heeft u hier op De Weblog van Helmond kunnen discussiëren over de bezuinigingen op de thema’s wijkaccommodaties, cultuur en beheer openbare ruimte. Dit leverde tot nu toe ruim 140 reacties op. Daarnaast was er op 28 januari een fysiek Stadsgesprek in de Westwijzer rondom dezelfde thema’s. Zo’n 100 Helmonders waren aanwezig om mee te praten.
Zowel de weblog als het fysieke gesprek hebben veel goede ideeën opgeleverd. Daar willen wij u alvast hartelijk voor bedanken! Op dit moment zijn wij bezig met het verwerken van al die ideeën, zodat ze kunnen worden meegenomen bij de besprekingen van de Voorjaarsnota. Natuurlijk koppelen wij het resultaat ook aan u terug – onder andere hier, via De Weblog van Helmond.

Als gemeente zijn wij niet eerder op deze manier met onze inwoners in gesprek gegaan. Veel mensen hebben meegepraat – en hoewel er ook kritische geluiden waren, is onze eerste indruk positief. Graag gaan we in de toekomst vaker met u in gesprek over de gemeentelijke financiën of over andere onderwerpen. Om dat zo goed mogelijk vorm te geven, kunnen wij uw mening weer goed gebruiken. Wat vond u van het Stadsgesprek? Wat ging er goed, wat kon beter? Heeft u wel behoefte aan deze vorm van inspraak? Heeft u nog opmerkingen of suggesties? Graag nemen wij uw mening mee voor volgende gesprekken met de stad.

Nogmaals hartelijk dank voor uw input!

Namens het gemeentebestuur van Helmond,

.
.
.
.
.
.
Paul Smeulders
wethouder Financiën, Duurzaamheid en Grondzaken

Stadsgesprek
15 reacties
Reageer

Ik vind het heel goed maar eigenlijk ook heel normaal dat jullie zoiets ook op internet doen. Nu heeft iedereen de mogelijkheid te zeggen wat en wanneer die wil. Zo’n inspraakavonden zijn goed (misschien wel verplicht) voor de wat oudere garde, maar verwacht niet dat er veel mensen van onder de 40 jaar zijn.
Mijn tante van 74 jaar zit in het verenigingswerk was ook in de Westwijzer. Ze heeft wel internet, maar meer voor mailen en skypen met haar dochter en kleinkinderen in Zuid Afrika. Ze woont vlakbij en was er ook naar toe. Ze vond het gezellig en leuk. En nog iets gezegd vroeg ik. Nee niet echt, zo’n prater ben ik niet, maar gelukkig deden anderen dat wel en daar was ze het best wel vaak mee eens.

@Gemeente Helmond:
Maakt het voor jullie eigenlijk uit of ideeën van een anoniem iemand komen (als bijvoorbeeld Frank)? Mijn tante zei dat op die avond in Westwijzer iedereen eerst zijn volledige naam en organisatie moest geven voordat die zijn of haar idee mocht vertellen. Zij dacht dat daarom veel reacties hier niet meetellen. Ik geloof dat niet echt, maar toch maar even vragen. :-)

@Frank op dinsdag 10 februari 2015 om 10:59:

Nee hoor, dat maakt niet uit. Ook goede ideeën die anoniem gegeven zijn, nemen we mee!

Ik zou de vraag graag om willen draaien:
Hoe heeft de gemeente dit proces beleefd, kunnen jullie ook een terugkoppeling geven welke ideeën meegenomen zijn als interessant en eventueel argumenten waarom andere ideeën niet zijn meegenomen?

Terugkoppeling geeft mensen immers het idee dat er ook echt iets gebeurt met hun input.

Michiel van Geel

@Gemeente Helmond op dinsdag 10 februari 2015 om 11:17:

Gelukkig maar.

@Michiel van Geel op dinsdag 10 februari 2015 om 15:23:

Je hebt gelijk; die terugkoppeling gaan we zeker geven. Daar hebben we wel even de tijd voor nodig, want er zijn heel veel ideeën aangedragen. Die gaan we allemaal bekijken, en vervolgens koppelen we terug wat we ermee gedaan hebben en waarom.

Ik ben benieuwd naar de resultaten van het stadsgesprek en in hoeverre er oplossingen uit zijn gerold waar de gemeente echt iets mee kan doen.

Ben wel enigszins bevreesd dat het vooral kleine, symbolische wijzigingen in de marge zullen zijn die de burgers het gevoel moeten geven dat ze inspraak hebben gehad.

Voor mijn gevoel wordt er in een casus zoals bijvoorbeeld de Cacao-fabriek toch gekozen voor de ramkoers die reeds is ingezet en ontbreekt het daar aan realisme. Dat project lijkt tegen beter weten in koste wat kost te moeten slagen. Ik heb niet het idee dat men daar de wensen van de burgers wil horen.

@Dan op woensdag 11 februari 2015 om 10:06:

Proef ik nu enige nuancering waar het je eerder geuite standpunten inzake de Cacaofabriek betreft? :-)

@Frans

Absoluut niet. Ik ga er van uit dan men niets van dergelijke input wil weten en men de kop meters diep onder de zand wil houden.

@Dan op woensdag 11 februari 2015 om 15:04:

Hmmm...jammer, dacht dat we wat meer toenadering hadden gevonden. :-(

Het bevreemd me toch wel een beetje dat onze stadsbestuurders nu willen weten wat er leeft onder de bevolking terwijl ze tijdens verkiezingstijd allemaal lopen te schreeuwen dat ze het het beste met ons voor hebben, hoe kun je nu met iemand het beste voor hebben als je niet eens weet wat hij/zij nodig heeft??
Laten we hopen dat dit initiatief veel goeds brengt maar er is nog veel werk te doen voor onze bestuurders

Ik vind dat de gemeente momenteel goed bezig is. Er wordt voldoende gelegenheid tot spraak en inspraak geboden.
Gisteren donderdag 12-02-2015 bij de verkeerswethouder geweest. Zeer positief gesprek. Hij kent heel veel moeilijke verkeerspunten. Mijns inziens waait er momenteel 'n frisse wind

Hulde!

Joop.

Joop Martinali

De bijeenkomst heb ik als positief ervaren met name ook de contacten met andere bewoners van de stad. Door de onderlinge discussie kwamen er nog al wat goede ideeën boven drijven die vervolgens in de groep besproken werden.
Mij lijkt dat deze aanpak niet alleen zou moeten worden gehanteerd bij bezuinigingen maar ook bij het verzamelen van meningen van bewoners en op deze wijze invulling geven aan de slogan in Stadsvisie 2030 "Mensen maken de Stad" Men zal ervan versteld staan hoeveel creatief vermogen er onder de Helmonders aanwezig is. daar zou meer en beter gebruik van moeten worden gemaakt.

Holke J.M.Flapper

Geweldig veel mooie en goede ideeen las ik zojuist bij de andere arikelen over de bezuinigen. Heel erg jammer dat ik er nu pas bij toeval over lees!

Verslag van het Stadsgesprek komt donderdag uit
Donderdag om 17.00 uur verschijnt het verslag van het op de weblog gehouden Stadsgesprek over de bezuinigingen. Wethouder Paul Smeulders biedt dat dan aan de gemeenteraad aan. Dat verslag zit als bijlage bij de Voorjaarsnota 2015 die de raadsleden dan ook meteen krijgen.
In totaal werden er via de weblog tot nu toe 183 Stadsgesprek-reacties gegeven. Het Stadsgesprek leverde veel goede ideeën op, zo liet de wethouder van Financiën in februari weten. Die ideeën zijn inmiddels verwerkt zodat ze kunnen worden meegenomen bij de besprekingen van de Voorjaarsnota.
Zoals beloofd zouden de resultaten ook via de weblog worden gedeeld en kun je zien of ook jouw idee het verslag haalde. Donderdag is het zover, hoe laat dat precies zal zijn, weten we nu nog niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: