27reacties

Grote ravage na explosie in winkelpand


Om 03.35 uur vannacht rukte de brandweer uit voor een brand in een winkel aan de Ameidestraat. Ter plaatse bleek dat de pui van het winkelpand door een explosief eruit was geblazen met een brandje als gevolg.
Volgens de politiewoordvoering raakte er niemand gewond. De brandweer haalde circa 10 bewoners van de appartementen erboven uit hun woning. Mogelijk kunnen een aantal van hen niet terug naar hun appartement. De situatie is inmiddels onder controle, het sein brand meester is door de brandweer gegeven.
Harrie Fotografie maakte de bijgaande foto’s.

In de reacties hieronder staan updates.

27 reacties
Reageer

Toch niet normaal!! Gelukkig geen gewonden.

Vreselijk voor die bewoners. Sterkte! Die winkel waar ooit de Wereldwinkel nog in zat stond toch al een tijdje leeg?

@Helmonder op maandag 25 juli 2022 om 05:48:

Het is de winkel Vanalleswa.

Update 1:
Enkele bewoners denken 2 explosies bij de getroffen winkel Vanalleswa gehoord te hebben. Meteen na de explosie hoorden zij een scooter (weg)rijden. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. De kruising van de Ameidestraat met de Noord & Zuid Koninginnewal en Molenstraat werd vannacht met een lint afgezet.
Harrie Fotografie maakte ook de onderstaande foto's.

Harrie Fotografie maakte ook het onderstaande filmpje dat onder meer bij Omroep Brabant en Hart van Nederland te zien is.

Het wordt steeds erger bah bah

Wordt steeds gekker ons Nederland 🇳🇱

Patrice Remer

Update 2:
Het explosief lijkt via het ruitje rechtsboven (zie de tweede foto van update 1 hierboven) naar binnen gegooid te zijn. De bewoners uit de bovengelegen appartementen kunnen nog niet terug naar hun woning vanwege de brandlucht. Die geur is ook buiten het afzetlint duidelijk ruikbaar.
Aan de panden van de tegenoverliggende zaken lijkt alleen bij broodjeszaak Bufkes een kleine schade aan een ruit te zijn ontstaan. Iemand die in de buurt woont vertrouwt het winkeltje Vanalleswa niet en denkt dat de explosie vannacht vanwege iets crimineels is.

Dan moeten ze het reilen en zeilen maar eens gaan onderzoeken van die winkel.

Waar moet het heen , staat Helmond weer mooi op de kaart

Heeft wel vaker ‘geknald’ daar. Maar toen heette het nog ‘Steps’.

Ik heb de dame van het winkeltje geregeld gesproken, niks crimineels aan. Jammer van de vooroordelen van sommige mensen. Iedereen is benieuwd naar de toedracht, ik ook natuurlijk maar laten we stoppen met speculeren.

Update 3:
De politie laat zojuist aanvullend op bovenstaande updates het volgende weten:
De ontploffing veroorzaakte veel schade aan het pand. Deskundigen deden onderzoek naar de aard en omvang van eventuele schade aan de constructie van het appartementencomplex. Zij beoordeelden dat als voldoende stabiel. Daardoor kon het grootste deel van de bewoners al vrij snel terugkeren naar hun woningen. Dat geldt nog niet voor de bewoners boven het getroffen pand. Hun woning is aangetast door onder meer rookschade. Daarom zijn zij door de gemeente Helmond ergens anders ondergebracht.
De recherche houdt in haar onderzoek rekening met allerlei scenario´s waaronder een plofkraak of een gerichte, opzettelijke actie. Er lijkt namelijk sprake te zijn van braakschade. Rechercheurs waaronder een explosievendeskundige doen tactisch en technisch onderzoek op de locatie naar aanwijzingen en/of sporen die meer info kunnen opleveren over de toedracht van de explosie. Ook met behulp van buurtonderzoek proberen ze meer duidelijkheid te krijgen.
De recherche komt heel graag in contact met mensen die informatie hebben over de ontploffing. Zag of hoorde je iets dan wordt je gevraagd te bellen naar 0900-8844 of hun tipformulier te gebruiken. Blijf je liever anoniem? Dat kan via 0800-7000 (http://www.meldmisdaadanoniem.nl) Ook als je in het bezit van camerabeelden bent waarop mogelijk iets te zien is, vragen ze je die met hen te delen via het tipformulier.

Bufkes in de Ameidestraat gaat vandaag in ieder geval niet meer open. 😡 Sterkte voor deze fijne ondernemer. 👩‍❤️‍👨

Hangen er geen camera’s in die straat?

@Supergroover op maandag 25 juli 2022 om 12:29:

Zeker wel, van een aantal camera's in en bij die straat worden de beelden nu veiliggesteld. De politie hoopt met bovenstaande oproep nog meer camerabeelden te krijgen.

Update 4:
Burgemeester Elly Blanksma laat weten enorm geschrokken te zijn van de explosie vannacht. "Voor de omwonenden was het een angstige situatie. Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen, maar er is wel flink wat materiële schade. De hulpdiensten, waaronder brandweer en politie, waren snel ter plaatse. De politie is meteen gestart met een onderzoek. Dat wachten we af."

Ongelofelijk en dat in Helmond! Hopelijk was het een gerichte actie. Anders zijn, zolang die pyromanen rondlopen, ook andere winkels in gevaar.

Hans van Kleef

Volgens mij hebben ze een gaatje in hun kop, welk doel heeft het, hoop dat de politie de dader/s heel gauw weet op te pakken, wens ze veel succes, maar eigenlijk twijfel ik daar niet zo aan, ze zijn heel kundig hoor!

Lavendula Angustifolia

Update 5:
Burgemeester Elly Blanksma is vanochtend ter plaatse geweest en heeft met verschillende omwonenden en ondernemers gesproken. "Dat was heftig; de impact op alle betrokkenen is groot." De omwonenden zijn volgens haar goed opgevangen.

In het eveneens beschadigde pand links van Vanalleswa zat geen winkel, dat werd verbouwd.

Lange leve de landelijke politiek. Al decennia lang wanbeleid in Den Haag. Ga zo door!

@Johan

Kunt u mij de link tussen uw uitspraak en bovenstaande uitleggen?

@Kaatje op maandag 25 juli 2022 om 10:56:

De explosie in Helmond is inmiddels voer voor geruchten en speculatie. Dat merken ook Van den Heuvel en zijn familie. "We zouden dikke schulden hebben, de winkel zou al gesloten zijn: ik heb al zoveel onzin voorbij horen komen."
De Eindhovenaar moet toegeven dat erop lijkt dat iemand het op zijn familie heeft gemunt: "Ik heb geen idee waarom ze ons moeten hebben. Of wie. Maar als dat zo is, dan ga je toch geen winkel opblazen waar mensen boven wonen? Het is absurd dat iemand zoiets doet."

Dat schrijft de krant. Dus er is wel iets aan de hand lijkt me. Maar wat???

Heel triest allemaal natuurlijk, gelukkig geen gewonden. Maar toch! Hopelijk kan het snel weer opgeknapt worden zodat het er weer normaal uitziet. Want een paar jaar zo'n aanblik in het winkelcentrum is ook geen porum.

Kwajongensstreken.

@Andre op dinsdag 26 juli 2022 om 09:42:

Ondeugende daad, kattenkwaad uithalen?

Beetje overdreven dat Elly hiermee zo in de publiciteit treedt. Dat hoort ze in stilte te doen. Dadelijk blijkt die eigenaar van die winkel een grote crimineel en dan heeft ze weer de plank misgeslagen.

niks is meer heilig tegenwoordig

jan van Grootel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: