19reacties

Van der Kant: Samen armoede bestrijden

Waar kan ik terecht als ik financieel kopje-onder dreig te gaan? Klop ik daarvoor aan bij de gemeente? Of is dat een zaak van het Rijk?
Onlangs zaten we met een Helmondse inwoner om tafel. Hij schetste zijn situatie: als fulltimer onderhoudt hij zijn gezin van vier. Rondkomen was tot voor kort nooit een probleem. Zijn salaris loopt echter al lang niet meer in de pas met de explosief gestegen prijzen voor boodschappen, energie en benzine. Nu het najaar zich aandient, nemen de zorgen voor hem en zijn gezin toe.

Steeds meer huishoudens zien zich buiten hun schuld geconfronteerd met grote financiële uitdagingen. Op allerlei ‘niveaus’ liggen er plannen om dat tij te keren. Zo werkt de Europese Unie aan een inkomstenplafond voor producenten van duurzame elektriciteit en kernenergie. Het kabinet richt zich op koopkrachtherstel en verlaging van energiebelasting in Nederland. En wat kunnen (en moeten) we dan in Helmond doen?

Als gemeente voeren we landelijke wetten uit. Daarnaast richten onze taken zich direct op de inwoners van onze stad. Daar is armoedebestrijding er een van. Een belangrijk speerpunt. In Helmond zijn er zo’n 5.000 inwoners in beeld met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm. Zij ontvangen een zogenaamde ‘gemeentelijke inkomensverklaring’. Dat geeft hun toegang tot allerlei vormen van ondersteuning.

Een goed voorbeeld daarvan is een pas voor Super Sociaal, een supermarkt aan de Engelseweg voor gezinnen met (tijdelijk) te weinig inkomen om van rond te komen. Met zo’n pas kunnen Helmonders tegen gereduceerd tarief goed en gezond boodschappen doen. Toch maken er ‘slechts’ 1.200 inwoners gebruik van deze mogelijkheid. Dat baart zorgen.

Bovendien zijn heel wat inwoners met een relatief laag inkomen niet in beeld van onze gemeente. Naar schatting gaat het om nog eens duizenden Helmonders. Zij hebben recht op ondersteuning, maar maken er geen gebruik van. Wat gaat hier mis? Speelt onwetendheid een rol? Moeten we als gemeente meer bekendheid geven aan de mogelijkheden voor ondersteuning? Weerhoudt (onterechte!) schaamte inwoners ervan om aan de bel te trekken?

Armoedebestrijding is een complex vraagstuk dat prioriteit verdient. In de raad en daarbuiten. Zeker in barre tijden als deze. Daarom zetten we ons ervoor in om inwoners die vechten tegen armoede eerder en beter in beeld te krijgen. Iedere Helmonder moet immers kunnen mee- en rondkomen.

John van der Kant
Raadslid CDA