6reacties

Vd Bogaard: aanpakken verkeersveiligheid

Als men denkt aan veiligheid dan wordt vaak meteen de link gelegd met criminaliteit en in het bijzonder drugscriminaliteit. Vooral in de Binnenstad-Oost is dit een bekend probleem dat veel inzet vraagt van politie, justitie en gemeente. Dit vergt terecht veel aandacht en is een gevecht van lange adem. De verkeersveiligheid in de Heistraat en omgeving is echter een net zo groot en misschien nog wel zichtbaarder probleem voor de inwoners van Helmond.

Afgelopen zomer, net voor het zomerreces, is de gemeenteraad bijgepraat over het wijkversterkingsplan Binnenstad-Oost. Onderdeel van dit aanvalsplan was de aanpak van de leefbaarheid en de verkeersveiligheid in de Heistraat en omgeving. In dit plan staat vermeld dat uiterlijk in oktober duidelijk zou worden welke verkeersmaatregelen hier genomen worden om de leefbaarheid en de verkeersveiligheid te verbeteren. Tot op heden hebben wij hier nog niets van vernomen. D66 heeft tijdens deze bijeenkomst in juli aangegeven dat de verkeersveiligheid in de Heistraat ons grote zorgen baart en dat wij hier graag snel actie op genomen zien worden. Grondige maatregelen, zoals tijdelijke flitspalen of hoge drempels, moeten hierbij niet geschuwd worden.

Op 14 januari staat er een verdiepingsgesprek c.q. informatieve sessie gepland over veiligheid. Het wijkversterkingsplan Binnenstad-Oost is hier ook onderdeel van. Gezien de impact en de urgentie van dit onderwerp vond onze fractie het toch van belang om hier medio december schriftelijke vragen over te stellen. Dit naar aanleiding van drie verkeersongelukken in de Heistraat kort achter elkaar. Hierbij hebben we vooral aangedrongen op het zo snel mogelijk nemen van verkeersmaatregelen in de Heistraat en omgeving.

Op dit moment wordt de Heistraat veelvuldig gebruikt als racebaan en vinden er regelmatig gevaarlijke verkeerssituaties plaats met (bijna-) ongelukken. Begin december hebben drie verkeersongevallen kort na elkaar plaatsgevonden in de Heistraat, waarvan één met dodelijke afloop en regelmatig gaat het bijna fout. Dit laat nogmaals de noodzaak van verkeersmaatregelen zien. Zonder serieuze maatregelen is het wachten op nieuwe ongelukken en slachtoffers. Hierbij moet niet alleen gekeken worden naar de Heistraat zelf, maar ook naar de zijstraten. De gehele verkeerssituatie moet onder de loep genomen worden, waarbij het invoeren van éénrichtingsverkeer ook meegenomen moet worden.

Dit alles moet ertoe bijdragen dat de leefbaarheid en de (verkeers)veiligheid in de Heistraat en omgeving verbeterd wordt. Dit is bittere noodzaak. Komende donderdag zal ik dan ook nogmaals onze zorgen uiten en aangeven dat wij hier zo snel mogelijk actie op genomen zien worden. Dit moet met spoed aangepakt worden!

Jochem van den Bogaard
Raadslid D66 Helmond