90reacties

Uitgebreide uitleg van Het WWWWW-spel

Het WWWWW-spel test je kennis over Helmond.
WWWWW staat voor Wie, Wat, Waar, Wanneer en Waarom.
Iedereen mag meedoen, zonder de verplichting elke vraag mee te doen.
Je hoeft je niet aan te melden (of iets dergelijks): 1 antwoord en je doet al mee.
De werking van dit spel is (zoals bij vraag 1 in het kort is uitgelegd) eenvoudig.
Om onduidelijkheden te voorkomen en mogelijkheden te tonen, deze uitgebreide uitleg.

De quizmaster (De weblog van Helmond) stelt een W-vraag die iets met Helmond te maken heeft. Meestal zal deze W-vraag door een toepasselijke foto begeleid worden.Omdat de vragen niet op belspelnivo zijn, mag elk legaal hulpmiddel gebruikt worden. Door bijvoorbeeld je ogen (door die beter de kost te geven in de stad), Google, telefoon of je familie, vrienden, (vage) kennissen, onbekenden op straat of onze burgemeester in te schakelen. Vanzelfsprekend mag de aanwezige Helmond-kennis in je hersenen ook worden gebruikt.

Diegene die als eerste precies het juiste antwoord geeft, verdient 2 punten.
Met precies bedoelen we ondermeer het volgende: als het antwoord bijvoorbeeld Stiphout is, levert Stippunt of stiphout of Stiphout? of ik denk Stiphout of de omschrijving als ‘dè durp da nie bei Hellemond wil horre’  0 punten op: de punten gaan naar diegene die ná je Stiphout als antwoord geeft. Zelfs notatie- of spelfouten zijn dus fouten.
Wil je iets aanvullends melden, zet dat op een volgende regel onder je antwoord. Wil je een opmerking plaatsen, maar geen antwoord geven: geef dat dan aan met een = op de eerste regel. Op de volgende regel plaats je dan die opmerking. Anders is je dagquotum met 1 verlaagd.
Per dag/etmaal (van 00.00 tot 24.00 uur dus) kun je maximaal 3 antwoorden op een vraag geven (tenzij bij de betreffende vraag anders aangegeven natuurlijk). Elk antwoord dient in een nieuwe reactie geplaatst te worden. Doe dat steeds onder dezelfde naam (nickname), omdat punten uitsluitend daaraan gekoppeld worden. Geen uitzonderingen. Misbruik van nicknames wordt bestraft. Per ip-nummer / huishouden kan er helaas maar 1 persoon aan Het WWWWW-spel meedoen.

Nadat het correcte antwoord is gegeven, zet de quizmaster dat er zo spoedig onder.Als een vraag erg snel correct beantwoord is, kan de quizmaster besluiten om na de bekendmaking van de winnaar, een subvraag te stellen. Of dit gebeurt is afhankelijk van een aantal factoren zoals de aanwezigheid van een subvraag en de quizmaster.Correcte beantwoording van de subvraag levert 1 punt op.
De winnaar van de 2 punten mag op deze subvraag geen antwoord geven. Het is hem of haar wel toegestaan sommigen via het betreffende log te helpen of juist de verkeerde kant op te sturen.
Kijk niet vreemd op als het af en toe juist dagen duurt voordat het juiste antwoord wordt gegeven. Dat betekent alleen maar dat je het juiste antwoord nog steeds kunt plaatsen (of dat de quizmaster ligt te slapen).
Mocht het echt te lang duren, geeft de quizmaster een hint die de quizkandidaten de juiste richting instuurt. Nadat de hint gegeven is, mag je die dag weer 3 antwoorden geven.Bijzondere gevallen of vragen leveren (soms aangekondigd, soms niet) bonuspunten op.

Nadat het goede antwoord is gegeven, volgt de volgende W-vraag (met aangepaste tussenstand) op de voorpagina. De vorige vraag verdwijnt van de voorpagina naar het archief van Het WWWWW-spel.Met ingang van vraag 14 zullen er per week 2 vragen gesteld worden: een vraag in het weekend, 1 op een werkdag. De aankomende vraag wordt de dag voor plaatsing aangekondigd bij de reacties van de vorige vraag. Soms met tijdsindicatie, meestal niet. Als je nog niet in de Tussenstand staat, houden wij rekening met de voorkeurstijd diejij ons per e-mail geef. Stuur ons dat voorkeursuur de dag voor plaatsing nadat wij de vraag aankondigden bij de laatst gestelde vraag.Natuurlijk zal de quizmaster ook wel eens een extra (niet aangekondigde) vraag stellen, hoewel dat een hoge uitzondering zal zijn.

Over de juistheid van het antwoord mag gecorrespondeerd worden. Reageer binnen 24 uur (en bij de betreffende vraag) nadat het juiste antwoord bekend is gemaakt. Geef duidelijk aan waarom jij vindt dat de quizmaster een fout maakt en jij gelijk hebt. Wij zullen, maar anderen mogen, daarop reageren.
De quizmaster heeft de taak om de uiteindelijk beslissing te nemen. Eerlijk, rechvaardig, begripvol en streng zullen daarbij hoog in zijn vaandel staan. Dit geldt natuurlijk ook voor alle gevallen waarin het ‘reglement’ onverhoopt niet voorziet.

Hij of zij die in een kwartaal het hoogst aantal punten behaalt verdient daarmee de eeuwige roem, de eer én een tegel op de Catwalk of Fame waarmee je tot in lengte der dagen op de voorpagina (en elke andere pagina) van De weblog van Helmond zult staan. Niet niks dus!Door het spel per periode te spelen, hebben nieuwkomers op De weblog van Helmond en vakantiegangers de kans die eeuwige roem ook te verdienen. Bijkomend voordeel is dat je die virtuele prijs dus meerdere malen kunt verdienen.

Mocht je zelf een toepasselijke fotovraag hebben, mail die dan.
We waarderen dat. Sterker: wordt je inzending gebruikt, dan wordt dat beloond met 1 punt.Aan je eigen vraag kun je natuurlijk niet meedoen. Je dient je te onthouden van enig commentaar inzake Het WWWWW-spel en mag niet reageren op het betreffende WWWWW-log. Dit geldt vanaf het moment van plaatsing van de vraag tot de quizmaster het “We have a winner!” uitspreekt.
En natuurlijk ten opzichte van bekenden die hier komen.
Zet in je bericht naar [email protected] het volgende:
1. de (liefst zelfgemaakte) foto
2. de precies geformuleerde W-vraag
3. het precies geformuleerde antwoord
4. een verhaaltje over de foto en vraag voor onder het ‘We have a winner!’
5. het ‘bewijs’ waarom dat antwoord correct is
6. de naam waaronder je opereert (in verband met punten en naamsvermelding)
Alleen fotovragen die hieraan voldoen, worden in behandeling genomen en (indien geplaatst) met een punt beloond. Dat scheelt de quizmaster veel researchtijd immers.

Mócht je denken dat je een moeilijke vraag aanlevert, dan mág je er 5 hints bijdoen. Dat kán je dan 1 extra punt voor je vraag opleveren. Als jouw fotovraag dan namelijk niet binnen 24 uur correct wordt beantwoord, dan beginnen we met het plaatsen van 1 of meerdere hints. Het moment dat we de eerste hint plaatsen, levert dat de indiener van de vraag dat extra punt op.

In de laatste weken van een kwartaal worden de zogenaamde Eindspurt-weken gehouden. Daarmee kun je 3 of 2 of 1 punt voor het volgende kwartaal verdienen.Punten in die laatste weken in het reguliere spel behaalt, worden apart bijgehouden. Als het kwartaal ten einde is en hij of zij trots door Helmond gaat lopen, wordt die kwartaalwinnaar uit de stand van de Eindspurt-weken weggestreept.Diegene die dan de meeste punten in die Eindspurt-weken heeft gehaald, begint het kwartaal daarop met 3 punten. Nummer 2 en 3 krijgen respectievelijk 2 en 1 punt(en). De kwartaalwinnaar krijgt daarmee dus een klein handicap om het daarop volgend kwartaal weer te winnen.


Komende vrijdag beginnen we met dit spel op onze voorpagina.Het feit dat jij hier al keek, geeft aan dat je oplettend, nieuwsgierig en onderzoekend bent en daarmee een goede spelkandidaat zou kunnen zijn.
Dat willen we alvast belonen:
3 punten voor de eerste die hieronder een reactie plaatst,
2 punten voor de tweede persoon
en de derde reactie verdient 1 punt.
De punten worden natuurlijk aan drie verschillende personen gegeven.Deze 6 punten worden alleen toegekend tot vrijdag 1 juli 2005.