Buiten is het 16 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.454 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

ter

Vrijdag 1 juli 2005 begon De kennisquiz over Helmond. Een quiz waarin je kennis over onze stad wordt getest.
Tot op de dag van vandaag passeerden vele vragen de revue. Hieronder staan al die vragen, per jaar en ronde gecatalogiseerd.

in 2005:    Kwartaal 1        Kwartaal         Kwartaal 3       Kwartaal 4                   
in 2006:    Kwartaal 1      Kwartaal 2       Kwartaal 3       Kwartaal 4                   
in 2007:    Kwartaal 1      Kwartaal 2       Kwartaal 3       Kwartaal 4                   
in 2008:   Kwartaal 1      Kwartaal 2       Kwartaal 3       Kwartaal 4                   
in 2009:    Kwartaal 1      Kwartaal 2              Tweede helft


Wil je meedoen? Dat kan natuurlijk!

Meedoen kan zonder inschrijven of aanmelden. Een antwoord bij de betreffende vraag geven en je doet al mee.
De laatste vraag staat altijd op de home-page van De weblog van Helmond. De weinige spelregels die er zijn staan hier.

9reacties

Het verloop van het zomerspel rechtvaardigt (denken wij) de conclusie dat die versie van het kennisspel over Helmond goed aanslaat. "Er mee doorgaan" zeggen sommige daarom. Maar wat te doen dan met Het WWWWW-spel?
Dat willen we ook niet bij het oud vuil zetten. Al was het maar vanuit historisch perspectief, omdat we daarmee flexibel zijn én we het jullie daarmee af en toe lekker moeilijk kunnen maken. We namen daarom het volgende besluit:

 1. Vanaf oktober gaan we door met de opzet van het zomerspel.
  Dus mét "In welke straat bevond zich de fotograaf? als standaardvraag en ook mét het gebrek aan vele spelregels. En, niet onbelangrijk, omdat Velvet Lounge ook het komende kwartaal het spel sponsort: mét de Velvet-consumptiebonnen. De (5 of 10) verdiende bonnen worden aan het eind van het kwartaal 's avonds uitgereikt aan de aanwezige winnaars.
 2. Soms zullen we een andersoortige (WWWWW-achtige) vraag stellen. Vragen zoals bijvoorbeeld "Wie is dit?" of "Wat is door het gele vlak onleesbaar gemaakt?" of een voorspelvraag. Ook die vragen gaan volgens de huidige opzet van het zomerspel. Eventuele extra spelregels die wij daarbij nodig achten, zetten we in een paar zinnen onder de afbeelding. Bijvoorbeeld: zijn achternaam is voldoende of jaartalnotatie als in 1759 en/of niet meer dan 3 echte (waarbij babbelen zonder antwoord dus kan) antwoorden per etmaal.
 3. Natuurlijk blijft (de tegel op) de Catwalk of Fame aan het spel gekoppeld. Deze eregalerij heeft immers niet zomaar een prominente & permanente plaats op de weblog.
  Om die tegel te bemachtigen zijn er 2 wijzigingen doorgevoerd. De eerste wijziging is dat in tegenstelling tot voorheen, alleen het goed beantwoorden van de meeste vragen niet meer voldoende is om die ereprijs te halen. Dat was wat te gemakkelijk vonden we. Hoewel goede antwoorden nog steeds belangrijk blijven, gaan we nu ook letten op een breed scala van andere aspecten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zaken als sportiviteit, het regelmatig deelnemen, meedenken, de gevatheid van reacties, de positieve uitstraling enz. En zelfs zaken waar we zelf nu nog niet aan dachten, kunnen je dichter bij de tegel brengen. De tweede wijziging is dat de tegel voortaan eens per halfjaar wordt uitgereikt.
  Wie de tegel uiteindelijk krijgt is ter beoordeling van de speciaal daartoe opgerichte CatwalkCommissie. Die brengt aan het eind van ieder half jaar verslag uit en wijst de winnaar van de tegel aan.
  Het eerste halfjaar is overigens al begonnen op 1 juli 2007. Wellicht maakt dat enkele deelnemers iets blijer met hun goed beantwoordde vragen en reacties die geen consumptiebonnen opleverden.
2reacties

De voorspelde hoogste en laagste temperatuur vandaag in onze stad:

De te verwachten buien de komende 3 uur:De weersverwachting voor de komende dagen:Het weer in Helmond weer (in het Engels the weather) op het Helmonds weerstation. De weersverwachting, weerverwachting, het Helmonds weeroverzicht of weesvooruitzicht en weersvooruitzichten en dus het weerbeeld in het Helmondse en omgeving en regio.. Onder meer van Stiphout, Mierlo-Hout, ‘t Hout, Brouwhuis, Dierdonk, Brandevoort, Rijpelberg, Binnenstad, Centrum, Helmond Noord, Helmond Oost, Suytkade, Warande, Laarbeek, Aarle-Rixtel, Deurne, Gerwen en Mierlo. De kans op maximum, maximumtemperatuur, minimum, minimumtemperatuur en ook de temperatuur vandaag, morgen, overmorgen, weekend, maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag, maar normaal gesproken niet van gisteren. Wordt het een witte kerst, de sneeuwverwachting, krijgen we sneeuw, hagel, regen, neerslag, regen, gaat het regenen, buien, buiig, zon, zonnig, bewolkt, droog, hoeveel graden ºC, wind, buienradar, de buienradar in 2 varianten, wisselvallig, verwachting, vooruitzichten, actueel, aktueel, weerbericht, weerbeeld, maximum, minimum, komende twee, drie, vier en vijf dagen, geen 14 of 15 daagse voor regio, wel dus 2 en 3 en 5 dagen. Kortom, het weer in Helmond en de buienradar. Ook weer op De weblog van Helmond.

Buiten is het het weer, de huidige temparatuur in Helmond

logo van deweblogvanhelmond, over Helmond, Helmond, Helmond en nog eens HelmondBinnen zit jij bij De weblog van Helmond. Welkom!
Hier kun je over Helmond praten, huilen en lachen. Onderwerpen op deze voorpagina zijn óf actueel óf gaan langer mee dan de waan van de dag.
Vrijwel dagelijks plaatsen we er een nieuwe bij.

Het leuke is dat je bij elk onderwerp (log) leest wat andere Helmonders vinden. Zij gaven al meer dan 25 duizend keer hun reactie/mening. Ook jij kunt jouw  reactie achterlaten, graag zelfs! Weet je niet hoe dat werkt: kijk even hier.
Alleen lezen wat anderen schreven, mag natuurlijk ook. Want ook daardoor blijft De weblog van Helmond de drukst bezochte Helmondse weblog.
 

Van nieuwe bezoekers horen we soms dat het niet altijd meteen duidelijk is hoe deze weblog werkt. Daarom deze handleiding. 
Het kan dat we sommige items hieronder té uitgebreid, juist niet volledig genoeg of zelfs onduidelijk uitleggen. Via een e-mail naar [email protected] horen wij dat graag. Dan kunnen we dat verbeteren.
Stel gerust je vragen. Domme vragen zijn er niet, wel domme antwoorden.

Het doel van De weblog van Helmond is om Helmonders met elkaar te laten praten over een veelheid van onderwerpen. Die gespreksonderwerpen heten ‘logs’. Vrijwel dagelijks plaatsen we een nieuw log in de brede witte linkerkolom.
Elk log begint met de titel in grote rode letters. Daarna volgt de tekst, meestal met een afbeelding. Een platte rechthoek met groen kader en daarin 1 regeltje, sluit ieder log af.
Bij elk log kun je lezen hoe andere Helmonders daarop reageerden. En, wellicht nog leuker, daar kun je een eigen reactie achterlaten. Zonder in te loggen of je aan te melden.

Belangrijk om te vermelden is dat alles dat op de weblog is onderstreept, een link is. Meestal een link naar iets anders op de weblog. Want wat je op de voorpagina ziet, is slechts een klein gedeelte van de weblog die al meer dan 1000 logs bevat. Soms wordt er gelinkt naar een andere website.
Als in deze handleiding woorden vet én groen zijn, zijn dát de exacte woorden op de weblog waarnaar we verwijzen.

Hoe je reacties bij een log kunt lezen en er zelf 1 kunt plaatsen:
Klik bij het desbetreffende log op de link Reacties (##) (## = het aantal reeds gegeven reacties) of op de link Reageer. Die 2 links staan onder het log in de groen omkaderde platte rechthoek.

groen omkaderde platte rechthoek

Reacties die daar werden gegeven, verschijnen dan onder elkaar en kun je lezen.

Reactie plaatsenOnder de laatst gegeven reactie staat een apart reageergedeelte. Daar kun je zelf je reactie toevoegen.
Vul bij Naam: je (schuil-)naam in. Dat is een verplicht veld.
Bij E-mailadres: en bij URL: kun je je emailadres en je website invullen. Dat mág maar hoeft dus niet.
Typ bij Reactie: jouw reactie op de tekst van het log. Wil je reageren op een erboven geplaatste reactie van bijvoorbeeld Piet, dan maak je dat duidelijk door op de eerste regel @Piet; te zetten. Op de volgende regel typ je dan jouw reactie op zijn reactie.
In feite kun je dus anoniem reageren, want meer dan je (schuil)naam en wat jij typt, kunnen andere bezoekers absoluut niet zien.
Reageer wel ‘on topic’ (op het onderwerp van het log) omdat we spam en ‘off topic’ reacties verwijderen. Zo houden we de weblog prettig leesbaar en zinvol.

Als je klaar bent met je reactie typen, kún je het beste eerst klikken op Voorbeeld. Je ziet dan jouw reactie exact zoals die geplaatst kan gaat worden. Vind je daaraan nog iets niet goed, dan kun je jouw reactie nog aanpassen en verbeteren. Ben je helemaal tevreden met je getypte reactie, klik je op Plaatsen. Code

Soms krijg je dan onder jouw bijna geplaatste reactie, een code van 6 tekens te zien. Dit is een automatische controle of de reactie niet van een spamverspreider afkomstig is. Die 6 tekens moet je dan even overtypen in het vakje met het rode uitroepteken ervoor. Daarna klik je weer op Plaatsen en verschijnt je reactie op de weblog. Jouw reactie is dan voor iedereen zichtbaar.

Door drukte kan het soms een tiental seconden duren voordat het beeldscherm reageert. Klik dan níet opnieuw op Plaatsen! Dat vertraagt juist en zorgt ervoor dat jouw reactie 2 keer op de weblog wordt geplaatst.

Voor gevorderde reageerders (vet, schuin en links maken):
Dit item is voor de wat gevorderde reageerders. Want letterlijk een komma of spatie te veel of te weinig in je reactie maakt je reactie tot een rommeltje.
Om te zien of alles werkt zoals je bedoelde, klik vooral eerst even op Voorbeeld.

 • Een tekstgedeelte vet gedrukt.
  <b>Plaats hier het woord of de woorden die je vet gedrukt wilt</b>
 • Een tekstgedeelte schuin gedrukt
  <i>Plaats hier het woord of de woorden die je schuin gedrukt wilt</i>
 • Een link toevoegen:
  <a href=”http://www.de-url-van-de-betreffende-website.nl” target=”_blank”>Jouw aanduiding van de website</a>
  Dit geeft als resultaat dat onder het zinsdeel Jouw aanduiding van de website een onderstreping (=link) naar www.de-url-van-de-betreffende-website.nl komt te staan.
  Kwam je bij ons binnen via www.deweblog.nl, dan blijft www.deweblog.nl in de adresbalk staan. Wil je de exacte link van een specifiek log op deze weblog hebben, ga dan als volgt te werk. Klik hier, zoek daar het betreffende log en kopieer het lange adres (eindigend op de letters html) van dat log.

Andere mogelijkheden (als bijvoorbeeld onderstrepen) verwijderen we. Dat werkt onduidelijkheid in de hand, bijvoorbeeld omdat links ook onderstreept zijn.

Beschrijving van de smallere gele rechterkolom:
Waar je op de weblog ook bent, dezelfde gele rechterkolom staat daar altijd. Nu dus ook. Deze kolom zou je kunnen beschouwen als een soort inhoudsopgave.
De belangrijkste delen zullen we van boven naar beneden uitleggen.

Het eerste gedeelte is een beetje reclame voor onze portal web-log.nl. Eigenlijk is alleen de eerste link Beginpagina nuttig. Daarmee kun je altijd weer naar de voorpagina. Dit kan overigens ook door op de kopfoto helemaal bovenaan de weblog te klikken.

de kopfoto van De weblog van Helmond

 

Laatste reactiesIn het gedeelte met de witte kop Laatste reacties, staan de 10 laatste reacties op de weblog. Per reactie staat eerst de naam van de reageerder en daarachter het eerste deel van de reactie. Klik je op de naam, dan ga je rechtstreeks naar die reactie.

De lopende band bevat een aantal links. Zoals naar het contactformulier en mailadres van De weblog van Helmond. Voor zaken die je niet als een reactie wilt plaatsen, maar je (om wat voor reden) ons rechtstreeks wilt mededelen.
Verder bevat die lopende band ondermeer het Gastenboek (waar je een reactie over de weblog zelf kunt achterlaten), Traditionele Media over ons (met items over De weblog van Helmond in de media) en Weersverwachting Helmond

De volgende 2 items in de gele kolom hebben als kop Logs en Langlopende logs. Hier staan de logtitels die óf actueel zijn óf langer meegaan dan de waan van de dag. Op logs Logsmet vetgedrukte titel is gisteren nog gereageerd. Tussen haakjes staat het aantal reacties dat dat log al kreeg.
Wil je rechtstreeks naar een log uit die lijst gaan, klik dan op de gewenste onderstreepte logtitel.

Catwalk of Fame
De afbeelding daaronder is de Catwalk of Fame.
Dit is de eregalerij waarop kwartaalwinnaars van De kennisquiz over Helmond hun welverdiende tegel hebben.

In het Archief kun je alle logs terugvinden die ooit op de weblog verschenen. Archief
Dit kan via de rubrieken die daar staan en via onze Google-zoekfunctie.
Alle logs op de weblog worden in een rubriek geplaatst. Door op een rubriek als bijvoorbeeld De GGG-rubriek te klikken vind je honderden grappige logs die eerder op de weblog verschenen.
Lees gerust eens door logs die niet meer op de voorpagina staan: vaak is het de moeite. En ook daar kun je natuurlijk een reactie plaatsen.

Tenslotte de Kijkcijfers. Dit zijn de bezoekersstatistieken van De weblog van Helmond. Daarin de link naar een uitgebreide toelichting van die cijfers. De andere icoontjes zijn van verschillende statistiekpagina’s. Die verschaffen op meerdere wijzen inzicht in onze bezoekersaantallen.

Let op:
Hieronder kun je niet reageren. Je reacties over het log dat je op De weblog van Helmond las kun je kwijt onder élk log dat op De weblog van Helmond staat
.  Wil je over het bovenstaand log iets vragen, dan is er de mogelijkheid ons te mailen.

7reacties

Sinds de start van De weblog van Helmond op 10 mei 2005 worden de statistieken bijgehouden door onze weblogportal web-log.nl, onderdeel van Ilse (de uitgever van onder meer nu.nl en startpagina.nl). Dagelijks krijgen we de pageviews en bezoekersaantallen van de dag ervoor. Voor ons een indicatie van de waardering of afkeuring van onze bezoekers. We verstrekken deze kijk- en schrijfcijfers hieronder omdat het wellicht ook voor sommige bezoekers interessant is.

Het pageview-aantal geeft het aantal keren weer dat pagina’s zijn opgeroepen.
Unieke bezoekers worden per dag bepaald. Bekijkt iemand bijvoorbeeld én in de ochtend én in de middag én in de avond deze weblog, dan wordt die persoon voor die dag als 1 unieke bezoeker geteld. Iemand die én op maandag én op dinsdag komt, zal dan in het totaal als 2 unieke bezoekers geteld worden en niet als 1.

De cijfers per maand: pageviews unieke bezoekers gemiddeld per dag
mei 2005 1) 13.309 2.386 108
juni 2005 2) 10.516 2.582 89
juli 2005 . 15.653 2.963 96
augustus 2005 . 18.251 3.579 115
september 2005 . 16.090 3.385 113
oktober 2005 2) 12.438 3.252 107
november 2005 . 16.090 3.307 110
december 2005 . 16.538 3.039 98
Gemiddeld 2005 . 15.420 3.177 105
januari 2006 . 25.514 5.371 173
februari 2006 . 21.440 3.773 135
maart 2006 2) 26.173 5.165 165
april 2006 . 16.570 3.059 102
mei 2006 2) 19.269 3.127 104
juni 2006 2) en 3) 9.823 1.870 64
juli 2006 . 11.079 2.236 72
augustus 2006 . 14.119 3.559 115
september 2006 2) 11.469 3.251 110
oktober 2006 . 10.815 3.413 110
november 2006 2) en 4) 60.511 28.765 1.024
december 2006 2) 8.361 2.888 96
Gemiddeld 2006 . 19.595 5.540 189
januari 2007 . 10.586 3.771 122
februari 2007 . 14.361 5.085 182
maart 2007 . 15.677 5.235 169
april 2007 . 12.473 4.861 162
mei 2007 . 13.516 5.538 179
juni 2007 . 13.849 4.850 162
juli 2007 . 16.686 5.020 162
augustus 2007 . 16.726 5.938 192
september 2007 . 14.806 5.491 183
oktober 2007 2) 14.997 5.151 172
november 2007 . 18.185 6.025 201
december 2007 . 16.580 5.894 190
Gemiddeld 2007 . 14.870 5.238 173
januari 2008 . 21.621 10.011 323
februari 2008 . 14.319 5.685 196
maart 2008 . 18.581 6.507 210
april 2008 . 15.931 5.700 190
mei 2008 . 15.894 6.299 203
juni 2008 2) 16.744 5.964 206
juli 2008 . 19.475 5.756 186
augustus 2008 2) 20.458 6.038 198
september 2008 22.160 6.229 208
oktober 2008 22.366 7.037 227
november 2008 22.426 6.615 221
december 2008 25.229 6.676 215
Gemiddeld 2008 19.600 6.543 215
januari 2009 29.040 8.213 265
februari 2009 25.803 7.274 260
maart 2009 2) en 5) 25.112 4.074 240
april 2009 5) 27.258
mei 2009 48.567 18.186 587
juni 2009 40.420 14.824 494
juli 2009 25.482 9.118 294
augustus 2009 21.626 7.543 243
september 2009 25.618 10.391 346
oktober 2009 27.831 10.961 354
november 2009 28.663 10.961 365
december 2009 28.887 11.045 356
Gemiddeld 2009 29.526 10.641 346
januari 2010 38.345 13.038 421
februari 2010 31.135 11.820 422
maart 2010 36.407 14.384 464
april 2010 22.182 9.307 310
mei 2010 25.390 10.342 334
juni 2010 23.467 9.216 307
juli 2010 24.092 10.102 326
augustus 2010 2) 24.426 9.921 329
september 2010 21.502 9.359 312
oktober 2010 26.807 10.249 331
november 2010 27.386 11.556 385
december 2010 29.777 13.105 423
Gemiddeld 2010 27.576 11.063 364
januari 2011 34.019 14.315 462
februari 2011 24.034 10.631 380
maart 2011 27.938 12.308 397
april 2011 23.990 10.803 360
mei 2011 28.983 12.508 403
juni 2011 24.882 12.014 400
juli 2011 27.731 13.572 438
augustus 2011 6) 25.747 12.974 541
Gemiddeld 2011 28.104 12.864 423
6 mnd offline . XXXX XXXX XXX
februari 2012 7) 6.680 2.579 516
maart 2012
30.313 14.229 459
april 2012 2)
28.883 14.324 477
mei 2012
27.302 13.309 429
juni 2012
26.341 13.416 447
juli 2012
24.660 13.247 427
augustus 2012
28.889 15.826 511
september 2012
39.479 23.505 784
oktober 2012
28.151 14.308 461
november 2012
30.533 15.818 527
december 2012
23.382 12.878 415
Gemiddeld 2012
29.698 15.074 496
januari 2013
31.935 16.998 548
februari 2013
28.152 13.797 493
maart 2013
32.563 16.363 528
april 2013
29.511 15.187 506
mei 2013
30.733 15.721 507
juni 2013
37.969 18.862 629
juli 2013
24.651 12.411 400
augustus 2013 40.993
20.627 665
september 2013 34.777
17.060 569
oktober 2013 56.006
30.094 971
november 2013 48.291
21.789 726
december 2013 22.417
11.644 376
Gemiddeld 2013 34.833
17.546 577
januari 2014 46.024
23.576 761
februari 2014 55.919
27.607 986
maart 2014 43.353
19.911 642
april 2014 33.649
16.100 537
mei 2014 36.361
18.146 585
juni 2014 38.852
20.979 699
juli 2014 33.571
16.173 522
augustus 2014 32.454
15.264 492
september 2014 31.735
14.838 495
oktober 2014 33.438
14.992 484
november 2014 41.085
18.298 610
december 2014 18.255
10.430 336
Gemiddeld 2014 37.058
18.026 596
januari 2015 33.152
15.401 497
februari 2015 30.352
14.684 524
maart 2015 35.357
17.172 554
april 2015 30.907
15.069 502
mei 2015 31.644
15.339 495
juni 2015 35.720
18.167 606
juli 2015 40.345
19.800 639
augustus 2015 33.234
17.999 581
september 2015 38.427
20.060 669
oktober 2015 44.975
22.489 725
november 2015 38.626
18.973 632
december 2015 21.987
13.268 428
Gemiddeld 2015 34.561
17.368 571
. . . . .

1) *vanaf de start op dinsdagmiddag 10 mei 2005
2) 
*statistieken van 2606, 2706, 0510, 0610 (in 2005), 2603, 1005, 3105, 2206, 0509, 0411, 2111 en
2) 1812 (in 2006) en 181007, 180608, 220808, 030309 en 310810 en 300412 gingen deels of
2)  geheel 
verloren door storingen bij de host. Die dagen zijn daarom uit de gemiddelden gelaten.
3) 
*sinds juni 2006 worden de aantallen anders gemeten door web-log.nl (meer info onderaan).
4) 
*voor de verklaring van de extreem hoge aantallen in november 2006, kijk hier.
5)  door een grote storing bij web-log.nl van 19 maart 2009 tot 1 mei 2009 zijn de statistieken

5) van de unieke bezoekers verloren gegaan, de pageviews bleven wel bewaard.
6)  gemeten tot 24 augustus 2011 om 16.02 uur omdat de weblog toen lange tijd offline ging.
7)  gemeten vanaf 25 februari 2012 omdat de weblog vanaf toen weer (de hele dag) online was.

.

De 10 best bezochte dagen:
1. vrijdag 17 november 2006 11.520 unieke bezoekers
2. zaterdag 18 november 2006 8.915 unieke bezoekers
3. donderdag 3 oktober 2013 7.640 unieke bezoekers
4. donderdag 13 februari 2014 4.894 unieke bezoekers
5. vrijdag 14 september 2012 4.457 unieke bezoekers
6. zaterdag 15 september 2012 4.242 unieke bezoekers
7. zondag 19 november 2006 4.067 unieke bezoekers
8. maandag 3 juni 2013 3.979 unieke bezoekers
9. zaterdag 3 augustus 2013 3.778 unieke bezoekers
10. vrijdag 20 juni 2014 3.331 unieke bezoekers
11. zondag 26 januari 2014 2.330   unieke bezoekers

.
Ook deze dagen zorgden voor noteringen in de TOP VIJFTIG van de best bezochte Nederlandse web-logs (in totaal ruim 300 duizend). Sinds juni 2008 is onze voormalige weblogportal web-log.nl helaas gestopt met het publiceren van deze top50.

Hieronder staan enkele wellicht interessante weetjes voor de cijfer- of statistiekfreaks en andere nieuwsgierigen. Omdat web-log.nl weinig statistieken (aantal pageviews, unieke bezoekers per dag en het aantal reacties) ter beschikking stelt, zijn dergelijke statistische ‘zinvolle hoogtepuntjes’ naar onze inschatting niet vaak mogelijk. Afgezien van de hoeveelheid werk. Hoewel onze eigen Johnie Nash de relatie tussen hoeveelheid werk en ‘een paar cijfertjes achter elkaar’ niet altijd lijkt te kunnen leggen…


Typen enkele bezoekers alle reacties? (16 juli 2005)
Sinds eind mei 2005 hadden we de indruk dat een klein aantal personen voor vrijwel alle reacties zorgden. Geweldig natuurlijk als je dergelijke stamgasten hebt, maar niet helemaal hetgeen we beogen voor de wat langere termijn.
We willen namelijk dat over een jaar De weblog van Helmond voor honderden Helmonders de community is die ze tenminste eens per week aandoen en waar ze hun eventuele mening achterlaten.
Daarom wilden we nagaan of slechts enkele bezoekers alle reacties typten.
Omdat van elke persoon die een reactie geeft automatisch het ip-nummer wordt geregistreerd, is een dergelijke analyse mogelijk. Een analyse op namen is niet zinvol omdat sommige bezoekers meerdere namen gebruiken (bijvoorbeeld omdat ze hun vorige nickname niet onthielden of omdat ze liever niet aangesproken worden op hun mening ergens anders) en omdat sommige bezoekers onbewust dezelfde naam als een ander kiezen. Geen probleem voor de weblog: elke mening, onder welke naam dan ook, is welkom. Dat sommigen er misbruik van (kunnen) maken, het zij zo.
Op 10 juli 2005 (2 maanden na onze start) is een zeer bewerkelijke spreadsheet- analyse van die data uitgevoerd. 2 Opvallende uitkomsten waren:

 • 98 verschillende ip-adressen gaven 1230 reacties
 • het log Basta met geweld! kreeg 602 reacties van 67 verschillende ip-adressen. Daarvan reageerden 55 ip-adressen op minimaal 1 ander log.

Wij zijn blij verrast door deze uitkomsten! Want de conclusie is dus dat veel verschillende bezoekers reacties gaven.
De statistieken bij het log ‘Basta met geweld!’ verrasten ons eigenlijk het meest. We dachten namelijk dat daar vrijwel alleen inwoners van Geldrop reageerden.

Tenslotte een paar algemenere opmerkingen: Het aantal reacties dat geplaatst wordt, is erg stimulerend. Kijk je bijvoorbeeld naar het aantal digitale reacties in het gastenboek van onze lokale krant of bij de nieuwsitems van de provinciale radio en tv, dan doen we het zo gek nog niet. Natuurlijk, het zijn moeilijk met elkaar te vergelijken media. Maar toch. Een minpuntje is het aantal deelnemers aan Het WWWWW-spel. Jammer voor de huidige deelnemers die meer tegenstand willen en daardoor ook voor ons omdat het een spel is dat veel voorbereiding per vraag vereist.
We realiseren ons dat we naar een zomerdip gaan. ‘Vrouwen bloot: handel dood’ is niet voor niets een volkswijsheid. Tenzij je natuurlijk in de ijsco-handel zit…


Meer schrijvers? (13 november 2005)
In de nacht van 9 op 10 november herhaalden we de spreadsheet-analyse inzake ip-nummers. Donderdag 10 november was een mooi ijkpunt, immers 6 maanden na de officiële start van de weblog.
329 Verschillende ip-adressen ‘schreven’ de 5210 reacties die tot 10 november binnenkwamen. Ruim 3 keer zoveel schrijvers dus als de 98 na 2 maanden! Een ongekend aantal vinden we zelf. Net voor deze analyse hadden we alle 3 namelijk een gokje gedaan. Maar we zaten alle 3 ruim te laag.

Tenslotte een iets algemenere opmerking: het aantal reacties per dag groeit en groeit. Een tip van 1 van onze bezoekers leerden ons dat we zo’n 2 of 3 dagen per week in ‘De top 100 van meest besproken logs’ staan. Dat is een indicatief aantallenoverzicht van de reacties op de ruim 200.000 web-logs. Voor zover we hebben kunnen nagaan, behaalden we de hoogste notering in dat overzicht op 29 oktober met een derde plaats.
Update 190806: Helaas bestaat die Top 100 niet meer.


Nieuwe metingen (24 augustus 2006)
Zoals we hier al beschreven, hebben we sinds 31 mei 2006 nieuwe onderliggende software. Sindsdien worden de statistieken die door ons weblogportal worden bijgehouden, anders gemeten. Werd voor die datum ‘puur in de bron’ en daarmee élke bezoeker en pageview gemeten, nu is dat niet meer het geval. De schatting is dat er nu tussen de 20 en 35% lager gemeten wordt. Jammer omdat we de statistieken vanaf juni dus minder makkelijk kunnen vergelijken met die van de periode daarvoor. Het is niet anders.
Om dit soort veranderingen van ons portal in de toekomst beter te kunnen ondervangen, hebben we 6 extra statistiektellers geplaatst. Daarmee zijn we onafhankelijker van de telling van ons portal en kunnen bezoekers ze nu ook zien. Realiseer je dat elke teller anders telt en dat ook wij niet weten welke het beste meet. Feit is dat ze alle 6 niet in de bron kunnen meten en daardoor altijd naar beneden afwijken. Maar indicatief geven ze een goed inzicht.
Bijkomend voordeel van deze nieuwe tellers is dat ze veel extra statistische informatie geven. Zo kunnen we voortaan zien wat de meest bezochte logs zijn, hoe bezoekers op de weblog komen, op welke uren de bezoekers komen, etc.
In het overzicht bovenaan blijven we de statistieken van web-log hanteren.
Helaas zijn de hierboven beschreven spreadsheet-analyses door de sotware-wijziging niet meer mogelijk.

Lees ook ‘Het gaat super met de weblog (de cijfers)’ van 24 februari 2013

90reacties

Het WWWWW-spel test je kennis over Helmond.
WWWWW staat voor Wie, Wat, Waar, Wanneer en Waarom.
Iedereen mag meedoen, zonder de verplichting elke vraag mee te doen.
Je hoeft je niet aan te melden (of iets dergelijks): 1 antwoord en je doet al mee.
De werking van dit spel is (zoals bij vraag 1 in het kort is uitgelegd) eenvoudig.
Om onduidelijkheden te voorkomen en mogelijkheden te tonen, deze uitgebreide uitleg.

De quizmaster (De weblog van Helmond) stelt een W-vraag die iets met Helmond te maken heeft. Meestal zal deze W-vraag door een toepasselijke foto begeleid worden.Omdat de vragen niet op belspelnivo zijn, mag elk legaal hulpmiddel gebruikt worden. Door bijvoorbeeld je ogen (door die beter de kost te geven in de stad), Google, telefoon of je familie, vrienden, (vage) kennissen, onbekenden op straat of onze burgemeester in te schakelen. Vanzelfsprekend mag de aanwezige Helmond-kennis in je hersenen ook worden gebruikt.

Diegene die als eerste precies het juiste antwoord geeft, verdient 2 punten.
Met precies bedoelen we ondermeer het volgende: als het antwoord bijvoorbeeld Stiphout is, levert Stippunt of stiphout of Stiphout? of ik denk Stiphout of de omschrijving als ‘dè durp da nie bei Hellemond wil horre’  0 punten op: de punten gaan naar diegene die ná je Stiphout als antwoord geeft. Zelfs notatie- of spelfouten zijn dus fouten.
Wil je iets aanvullends melden, zet dat op een volgende regel onder je antwoord. Wil je een opmerking plaatsen, maar geen antwoord geven: geef dat dan aan met een = op de eerste regel. Op de volgende regel plaats je dan die opmerking. Anders is je dagquotum met 1 verlaagd.
Per dag/etmaal (van 00.00 tot 24.00 uur dus) kun je maximaal 3 antwoorden op een vraag geven (tenzij bij de betreffende vraag anders aangegeven natuurlijk). Elk antwoord dient in een nieuwe reactie geplaatst te worden. Doe dat steeds onder dezelfde naam (nickname), omdat punten uitsluitend daaraan gekoppeld worden. Geen uitzonderingen. Misbruik van nicknames wordt bestraft. Per ip-nummer / huishouden kan er helaas maar 1 persoon aan Het WWWWW-spel meedoen.

Nadat het correcte antwoord is gegeven, zet de quizmaster dat er zo spoedig onder.Als een vraag erg snel correct beantwoord is, kan de quizmaster besluiten om na de bekendmaking van de winnaar, een subvraag te stellen. Of dit gebeurt is afhankelijk van een aantal factoren zoals de aanwezigheid van een subvraag en de quizmaster.Correcte beantwoording van de subvraag levert 1 punt op.
De winnaar van de 2 punten mag op deze subvraag geen antwoord geven. Het is hem of haar wel toegestaan sommigen via het betreffende log te helpen of juist de verkeerde kant op te sturen.
Kijk niet vreemd op als het af en toe juist dagen duurt voordat het juiste antwoord wordt gegeven. Dat betekent alleen maar dat je het juiste antwoord nog steeds kunt plaatsen (of dat de quizmaster ligt te slapen).
Mocht het echt te lang duren, geeft de quizmaster een hint die de quizkandidaten de juiste richting instuurt. Nadat de hint gegeven is, mag je die dag weer 3 antwoorden geven.Bijzondere gevallen of vragen leveren (soms aangekondigd, soms niet) bonuspunten op.

Nadat het goede antwoord is gegeven, volgt de volgende W-vraag (met aangepaste tussenstand) op de voorpagina. De vorige vraag verdwijnt van de voorpagina naar het archief van Het WWWWW-spel.Met ingang van vraag 14 zullen er per week 2 vragen gesteld worden: een vraag in het weekend, 1 op een werkdag. De aankomende vraag wordt de dag voor plaatsing aangekondigd bij de reacties van de vorige vraag. Soms met tijdsindicatie, meestal niet. Als je nog niet in de Tussenstand staat, houden wij rekening met de voorkeurstijd diejij ons per e-mail geef. Stuur ons dat voorkeursuur de dag voor plaatsing nadat wij de vraag aankondigden bij de laatst gestelde vraag.Natuurlijk zal de quizmaster ook wel eens een extra (niet aangekondigde) vraag stellen, hoewel dat een hoge uitzondering zal zijn.

Over de juistheid van het antwoord mag gecorrespondeerd worden. Reageer binnen 24 uur (en bij de betreffende vraag) nadat het juiste antwoord bekend is gemaakt. Geef duidelijk aan waarom jij vindt dat de quizmaster een fout maakt en jij gelijk hebt. Wij zullen, maar anderen mogen, daarop reageren.
De quizmaster heeft de taak om de uiteindelijk beslissing te nemen. Eerlijk, rechvaardig, begripvol en streng zullen daarbij hoog in zijn vaandel staan. Dit geldt natuurlijk ook voor alle gevallen waarin het ‘reglement’ onverhoopt niet voorziet.

Hij of zij die in een kwartaal het hoogst aantal punten behaalt verdient daarmee de eeuwige roem, de eer én een tegel op de Catwalk of Fame waarmee je tot in lengte der dagen op de voorpagina (en elke andere pagina) van De weblog van Helmond zult staan. Niet niks dus!Door het spel per periode te spelen, hebben nieuwkomers op De weblog van Helmond en vakantiegangers de kans die eeuwige roem ook te verdienen. Bijkomend voordeel is dat je die virtuele prijs dus meerdere malen kunt verdienen.

Mocht je zelf een toepasselijke fotovraag hebben, mail die dan.
We waarderen dat. Sterker: wordt je inzending gebruikt, dan wordt dat beloond met 1 punt.Aan je eigen vraag kun je natuurlijk niet meedoen. Je dient je te onthouden van enig commentaar inzake Het WWWWW-spel en mag niet reageren op het betreffende WWWWW-log. Dit geldt vanaf het moment van plaatsing van de vraag tot de quizmaster het “We have a winner!” uitspreekt.
En natuurlijk ten opzichte van bekenden die hier komen.
Zet in je bericht naar [email protected] het volgende:
1. de (liefst zelfgemaakte) foto
2. de precies geformuleerde W-vraag
3. het precies geformuleerde antwoord
4. een verhaaltje over de foto en vraag voor onder het ‘We have a winner!’
5. het ‘bewijs’ waarom dat antwoord correct is
6. de naam waaronder je opereert (in verband met punten en naamsvermelding)
Alleen fotovragen die hieraan voldoen, worden in behandeling genomen en (indien geplaatst) met een punt beloond. Dat scheelt de quizmaster veel researchtijd immers.

Mócht je denken dat je een moeilijke vraag aanlevert, dan mág je er 5 hints bijdoen. Dat kán je dan 1 extra punt voor je vraag opleveren. Als jouw fotovraag dan namelijk niet binnen 24 uur correct wordt beantwoord, dan beginnen we met het plaatsen van 1 of meerdere hints. Het moment dat we de eerste hint plaatsen, levert dat de indiener van de vraag dat extra punt op.

In de laatste weken van een kwartaal worden de zogenaamde Eindspurt-weken gehouden. Daarmee kun je 3 of 2 of 1 punt voor het volgende kwartaal verdienen.Punten in die laatste weken in het reguliere spel behaalt, worden apart bijgehouden. Als het kwartaal ten einde is en hij of zij trots door Helmond gaat lopen, wordt die kwartaalwinnaar uit de stand van de Eindspurt-weken weggestreept.Diegene die dan de meeste punten in die Eindspurt-weken heeft gehaald, begint het kwartaal daarop met 3 punten. Nummer 2 en 3 krijgen respectievelijk 2 en 1 punt(en). De kwartaalwinnaar krijgt daarmee dus een klein handicap om het daarop volgend kwartaal weer te winnen.


Komende vrijdag beginnen we met dit spel op onze voorpagina.Het feit dat jij hier al keek, geeft aan dat je oplettend, nieuwsgierig en onderzoekend bent en daarmee een goede spelkandidaat zou kunnen zijn.
Dat willen we alvast belonen:
3 punten voor de eerste die hieronder een reactie plaatst,
2 punten voor de tweede persoon
en de derde reactie verdient 1 punt.
De punten worden natuurlijk aan drie verschillende personen gegeven.Deze 6 punten worden alleen toegekend tot vrijdag 1 juli 2005.