Buiten is het 20 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 103.322 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
22reacties

Wat gebeurt er toch om ons heen? Ik vind het verschrikkelijk wat er gaande is, in Helmond maar ook op andere plekken in Nederland. Is dit hoe wij met elkaar om willen gaan?

Beste jongeren, het is niet stoer of leuk om onrust te zaaien in onze stad. Ben je er trots op dat inwoners en ondernemers bang zijn voor jullie? Dat winkels eerder sluiten uit angst om geplunderd te worden, kinderen en ouderen bang zijn om rellen mee te moeten maken? Ik kan mij niet voorstellen dat je daar trots op kunt zijn. Oproepen tot rellen horen zeker niet thuis in Helmond. En geweld tegen de politie is al helemaal onacceptabel.
Ik begrijp dat het een lastige tijd is voor jullie: scholen die dicht zijn, geen feestjes en niet gezellig met elkaar op stap kunnen gaan. En dan ook nog die avondklok. En toch reken ik op jullie, dat ook jullie je de komende tijd houden aan de maatregelen tegen corona.

Beste ouders en verzorgers, ik richt mij ook tot u. Weet u waar uw kinderen zijn als ze thuis weggaan? Heeft u ze gevraagd of zij onderdeel zijn van deze groepen die twee avonden op rij onrust veroorzaken? Ik kan mij niet voorstellen dat u het van uw kinderen accepteert dat ze spullen van anderen vernielen. Wat zich nu afspeelt in het land is niet normaal en mogen wij ook nooit normaal vinden. Met elkaar moeten wij deze onrust een halt toeroepen. Ik reken ook op u!

De veerkracht in Helmond hebben we de afgelopen dagen weer gezien. Ik ben trots op onze stad en ik voel de steun vanuit de stad. Met elkaar vinden we wat er gebeurt niet normaal. Ik kan niet begrijpen dat deze kleine groep onruststokers de stad op z’n kop zetten. Ik ben trots op iedereen die zich iedere dag inzet om Helmond beter, mooier en fijner te maken. Ook in deze moeilijke periode met coronamaatregelen. Vanaf aankomende week starten we ook in Helmond met vaccineren, waarmee we een volgende stap in de goede richting zetten.

Ik wil ook via deze weg mijn grote waardering uitspreken voor het kordate optreden van de politie. Mannen én vrouwen die zich iedere dag inzetten om de rust in onze stad te bewaren. Geweld tegen hulpverleners is écht onacceptabel. Politiemensen hebben thuis ook een partner, kinderen en vrienden. Maar zij staan wél voor ons klaar, dag en nacht. Zíj zijn het die juist een stap naar voren doen wanneer ieder ander een stap opzij zet.

Gelukkig heb ik de afgelopen dagen meer inwoners zien opstaan tegen het geweld in onze stad. Jongerenwerkers, toezichthouders en vele anderen staan met ons op tegen geweld. De steun van de supporters van Helmond Sport om – letterlijk – voor de ondernemers van Helmond te gaan staan, doet mij goed. Maar laten we de politie vooral hun werk laten doen met handhaven.

Het is goed dat we met elkaar opstaan tegen geweld. Uitspreken dat je het oneens bent met keuzes en beleid? Natuurlijk, dat mag altijd. Maar rellen en geweld hebben daar echter niets mee van doen. En zullen we in Helmond ook nooit accepteren. Laten we door alle negatieve berichten heen die positieve en sociale kant van onze samenleving, juist na deze avonden met onrust, niet uit het oog verliezen!

Het is vreselijk wat er gebeurd is en ik stel de vraag opnieuw: mag ik op je rekenen?

Elly Blanksma
Burgemeester van Helmond

22 reacties:

Heel mooi gezegd burgemeester ❤️

Beantwoorden

Inderdaad mooi gezegd mevrouw de burgemeester.
Maar helaas blijft het bij politici meestal bij woorden, zo ook nu weer vrees ik.
Zolang deze terreur niet bij de wortel wordt aangepakt blijft dit soort criminaliteit in de toekomst voorvallen. De huidige relschoppers zijn vaak minderjarig en/of thuiswonende kinderen die nauwelijks waarden en normen hebben meegekregen.
Meeste kans op herstel…..maak de ouders verantwoordelijk bij dit soort criminaliteit of bij recidive van minder erge delicten !

Beantwoorden

Je ziet dat er een politieke Trent komt om woorden te gebruiken in deze verkiezing strijd de komende tijd.

Er is gewoon een onmacht bij de politieke elite en onze ambtenaren. Na alles kapot bezuinigd te hebben en zoals vandaag landelijk in het nieuws dat de vaste gemeentelijke lasten ook weer verhoogd worden wordt nog steeds niet de hand in eigen boezem gestoken. We noemen dat verantwoordelijk nemen met je functie.

Maar goed de COVID-19 crisis is financieel niet merkbaar bij de bestuurders en hun ambtenaren, die krijgen namelijk gewoon doorbetaald. Terwijl hele groepen ondernemers en hun aanhang aan het infuus liggen.

De problemen met de “jongeren” zijn niet verschillend als afgelopen zomer in de Heistraat. Geweld is zeker niet goed te praten maar de beleidsmakers in Helmond mogen ook eens wel in de Spiegel kijken.

Dus met mooie woordjes googelen die we ook de hele dag via de staatsomroep bij andere politici horen helpen hier ook niet.

Beantwoorden

@Bert: ik ben het met je eens. De tijd van mooie woorden zou voorbij moeten zijn. De politiek reageert te laat en te soft op wat gaande is in de maatschappij. Het wordt tijd dat er flink wordt opgetreden. Mooie woorden en verbloemen van de echte problemen, hebben we genoeg gehoord en gezien.

@Burgemeester: u mag op mij rekenen, maar mogen wij ook op u rekenen dat u dit soort rel-mafklappers niet laat wegkomen met een laf taakstrafje? Mag ik op u rekenen dat u dit niet onbestraft laat zijn en dat u diegenen genadeloos hard aanpakt? Niet meer pappen en nathouden!

Sorry, maar ik moest even denken aan pak ‘m beet 35 jaar geleden als op 2 januari weer de jaarlijkse advertentie door de ME/Politie werd geplaatst in het Helmonds Dagblad met de tekst “Helmonders bedankt, dankzij jullie weer geen oud-op-nieuw kunnen vieren met vrouw en kinderen”

Beantwoorden
‘n Aauwe Hellemonder

Onze burgemeester doet nu wat ze kan met de middelen die ze heeft. Daar hoort ook deze oproep aan alle Helmonders bij. Het lijkt me beter nu niet op het politieke beleid te schelden, maar samen als Helmondse gemeenschap weer rust in de stad te brengen en te houden. Dat moet onze prioriteit zijn. Dit is ook de boodschap, de oproep, van onze burgemeester en daarin verdient ze onze steun. Eenheid en saamhorigheid zijn nu nodig. Wat er voor nodig is om dit zo te houden is een discussie voor later.

Beantwoorden

@’n Aauwe Hellemonder op woensdag 27 januari 2021 om 19:55:

Like 👍

Beantwoorden

En weer brieven gestuurd en waarschuwen maar nooit echt straffen, tja, dan blijf je dit houden.

Beantwoorden

@Hanneke Hegeman op donderdag 28 januari 2021 om 09:29:

volgens mij heeft ze echt wel meer middelen dan alleen een briefje en een gebiedsverbodje en een zalvend oproepje

Steun in haar oproep? gewoon keihard aanpakken die handel in plaats van pappen en nathouden.

schelden op politiek beleid? waar zie je dat? Ik zie de mening van Helmond die hier werd geplaatst door Bert, Jan en de onze Ouwe

Beantwoorden

Welke maatregelen kan de burgermeester nog meer nemen dan dat ze nu doet dan Hanzel? Zij gaat niet over straffen, daar hebben we gelukkig de rechtbank voor.

Beantwoorden

Ik lees niets meer over rellen in Helmond. Is het nieuwe eraf of hebben de maatregelen gewerkt?

Wat de straffen betreft: die zijn zo te lezen op nu.nl echt wel stevig.

https://www.nu.nl/coronavirus/6113022/welke-straffen-kunnen-relschoppers-verwachten-en-drie-andere-vragen.html

Beantwoorden

@Sander Lam op vrijdag 29 januari 2021 om 12:17:

Noem je dat stevig: iemand die oproept om zijn wapen te mogen ophalen leeg te schieten op politiebureau 3 maandjes? Is aanzet tot moordpogingen volgens mij

Beantwoorden

@Karel op vrijdag 29 januari 2021 om 15:30:

Voor iemand die van een paar uurtjes avondklok al over de rooie gaat, zal 3 maanden helemaal niet meer de straat op mogen best wel heftig zijn, lijkt mij.

Beantwoorden

@sander dan snap je het echt niet. 3 maanden heftig? (Waarvan ook nog deel voorwaardelijk)
Vind jij dat een goede straf voor oproepen om te schieten op politiebureau? Je bent niet wijs. Ik mag hopen dat jij en je vriend nooit bedreigd worden.

Beantwoorden

@Helmondzo op zaterdag 30 januari 2021 om 12:42:

Ja wat zou ie zich dan LAM schrikken 🙂

Beantwoorden

3 maanden eis werd 3 weken werkstrafje en een maand voorwaardelijk…….
En dat voor een echte karatetrap tegen een politieagent op 17 januari……..
Nog te veel Sander Lam?

Beantwoorden

@Helmondzo op zaterdag 30 januari 2021 om 12:42:

Drie maanden in gevangenschap doorbrengen lijkt mij zonder meer heftig, ongeacht de misdaad.

Maar goed, zeg maar welke straf jij passend vindt.

Beantwoorden

@sander lam

Je moet lezen, er gaat geen hond 3 maanden volledig zitten. Die vent met de karatetrap gaat nul komma nul zitten.

Maar bij deze een voorstel:

6 maanden cel onvoorwaardelijk, strafblad waardoor in toekomst een hoop functies niet mogelijk, volledige schadevergoeding (dus ook inzet politiemacht), indien sprake van illegaal verblijf land uit, gebiedsverbod voor 25 jaar. Heropvoedcursus volgen en zelf betalen net als bij alcomobilisten.

Beantwoorden

@lekker lamzakken
Dit is niet weblog Noord-Korea. Ik mis in uw rijtje alleen nog verplichte sterilisatie.

Beantwoorden

Ik ben toch voor in gesprek gaan.alleen moet je dat gesprek wel eerlijk voeren, en dus niet op de politiek correcte manier.
Dus dan komen we toch alweer uit op echt PVV beleid.

Beantwoorden

DE rechter heeft ons ,die tegen de avondklok waren, in het gelijk gesteld.

Beantwoorden

@Andre: Er is uitspraak gedaan door een kantonrechter dat de gevolgde procedure om te komen tot instellen van de avondklok juridisch niet juist is.
Voordat u de horlepiep gaat dansen vanwege uw “overwinning” goed om te beseffen dat het geen inhoudelijke discussie betrof.

Beantwoorden

Het wordt tijd dat er eens een en ander wordt rechtgezet en de kaarten in de politiek opnieuw geschud gaan worden.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *