Buiten is het 14 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.153 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
3reacties

In Helmond hebben we de ambitie om een jeugdvriendelijke stad te zijn. Dat klinkt prachtig natuurlijk, en daar zal ook niemand op tegen zijn. Alleen: wat is dat nou eigenlijk, een jeugdvriendelijke stad? Hoewel ik me persoonlijk nog behoorlijk jeugdig voel, moet ik toch eerlijk bekennen dat ik niet meer helemáál tot de doelgroep behoor. Dus hebben we het de jongeren zelf gevraagd. Eind 2019 hebben we aan meer dan 2.000 kinderen en jongeren gevraagd wat zij belangrijk vonden voor Helmond. Wat een geweldig leuk traject was dat! Het enthousiasme van de kinderen en jongeren toen ik met ze praatte over hun stad te maken, was absoluut aanstekelijk. Samen stelden ze de Jeugdagenda Helmond op. In maart was de agenda klaar en stond er een mooi evenement gepland om de agenda te lanceren. Voor de jeugd en door de jeugd.

En toen kwam corona. Het evenement werd afgelast. De agenda was af, maar de uitvoering ervan moest wachten. Als gemeente hadden we een crisis te managen. De Helmondse jeugd moest het stellen met thuisonderwijs, en met een heleboel vrije tijd waarin opeens niks meer kon en mocht. En laten we eerlijk zijn: de overgrote meerderheid van de Helmondse jeugd hield zich keurig aan de regels en dat is absoluut een compliment waard.

Voor de zomervakantie vroeg ik aan een aantal betrokken kinderen en jongeren of ze nog steeds achter hun eigen thema’s stonden, of dat die door corona wellicht gewijzigd waren. Ze waren het erover eens: de agenda stond nog steeds. En dus hebben we deze vlak voor de zomervakantie alsnog officieel gelanceerd.

Het is een agenda geworden om trots op te zijn. Een agenda ook, waar we écht iets mee kunnen. De komende periode blijven we de kinderen en jongeren betrekken, en gaan we samen aan de slag met de uitvoering van de agenda. Zo gaan we met ze praten over de inrichting van het centrum bijvoorbeeld, en betrekken we ze bij nog veel meer thema’s van onze beleidsagenda. Want uiteindelijk denk ik dat dát is wat een stad ‘jeugdvriendelijk’ maakt: het feit dat we écht luisteren naar onze jeugd en dat we hun mening serieus nemen. Daar wordt niet alleen onze jeugd beter van; daar wordt héél Helmond beter van.

Meer weten over de jeugdagenda? Kijk eens op helmond.nl/jeugdvriendelijk.

Cathalijne Dortmans
Wethouder Jeugd, Onderwijs en Gezondheid

3 reacties:

Heel mooi om te zien dat op deze wijze de jeugd haar betrokkenheid kan tonen. Niet praten over hen, maar met hen.

Jeugdburgemeester Noël Silalahi is hier ook zeer betrokken bij, hij kan met de jeugdgemeenteraad een verbindende factor zijn/worden.

Beantwoorden

Bij “jeugdagenda” denk ik aan lichtvoetige onderwerpen zoals “meer speeltuinen” en “minder gevaarlijke (auto)verkeerssituaties”, maar ik zie dat veel thema’s te maken hebben met fundamentele zaken in verband met het proces van volwassen worden en je eigen draai vinden als volwaardig en waardevol lid van de samenleving.

Heel goed dat Helmond hiermee aan de slag gaat, en dat daarbij de vraag vanuit de jeugd zelf leidend is. Een goede start in het leven betaalt zich op allerlei manieren in de toekomst terug.

Beantwoorden

Jammer dat de gemeente Helmond niet zo kindvriendelijk is wij wachten als bewoners van de sallandhof al bijna 2 jaar op nieuwe speeltuin omdat die van ons is opgeblazen met oud en nieuw 2018/2019.
Zitten nu al vanaf Hemelvaart tegen hekken en vreselijk onkruid aan te kijken en niemand van de gemeente weet hoe en wat. Officiële klachten hoor je ook niks van. Pfff echt slecht

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *