Buiten is het 23 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 112.580 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

33reacties

We schrijven het jaar 2040. Ik neem u mee naar het centrum van Helmond. We komen met de Brainportlijn Helmond Centraal binnen en lopen het stationsgebouw uit. Op het plein voor het station lopen, fietsen of rijden mensen met onbemande elektrische busjes de stad in, op weg naar hun werk. We zien een mix van oude en nieuwe gebouwen. Het gebouw waar ooit de Belastingdienst zat is al lang geleden omgebouwd tot een wooncomplex. Daarachter staan moderne woongebouwen met groene geveltuinen. Bomen en struiken reiken letterlijk naar de hemel. Op de onderste verdiepingen wordt gewerkt. We zien ateliers van kunstenaars en andere bedrijfjes.

Het is mooi weer, dus we lopen naar onze afspraak in Het Speelhuis. We passeren het Huis voor de Stad. De deur staat er letterlijk open. Voor inwoners die er een afspraak hebben, maar ook voor een kop koffie in het café op de begane grond. Op de parkeerplaatsen staan elektrische deelauto’s. De meeste mensen die in het centrum wonen hebben geen auto. Wonen, werken en voorzieningen zoals winkels liggen op loop- en fietsafstand. Wie een auto nodig heeft, reserveert die eenvoudig via een app en haalt ‘m voor de deur op.

We lopen langs het Vliscogebouw richting Traverse. Het voormalige parkeerterrein is groen ingericht. Het is er in de zomer heerlijk koel en als er een hoosbui valt kan het water gemakkelijk in de grond zakken. In de verte ligt de Traverse. Als we dichterbij komen valt ons op dat er veel minder auto’s rijden en dat de brede middenberm vol staat met bomen. We wachten even bij het verkeerslicht op de Kanaaldijk. Elektrische busjes rijden het centrum in om de winkels te bevoorraden. Ook hier rijdt veel minder verkeer dan we ons van twintig jaar geleden herinneren. Daardoor is het centrum veel meer één geheel geworden. En de lucht is veel schoner.

We komen aan op onze bestemming. De aanblik van Het Speelhuis is gelukkig nog hetzelfde: de prachtige kerk met de glazen omarming.

In 2040 heeft onze stad meer dan 100.000 inwoners. Om die te laten wonen en werken moet de stad een metamorfose ondergaan. Er zijn duizenden nieuwe woningen nodig en we moeten toe naar nieuwe, moderne vormen van mobiliteit. En dat zonder het bijzondere DNA van onze stad te verliezen. Ik heb u hierboven mijn droom voor Helmond in 2040 geschetst. Ik zie het helemaal voor me. U ook?

Antoinette Maas,
Wethouder mobiliteit, duurzaamheid & cultuur

33 reacties:

Mooi gesproken en een mooi voorruitzicht. Het jaar 2040 moet ik met mijn leeftijd nog kunnen meemaken.

Beantwoorden

Wat raar dat in die milieufantasie de vlisco nog gewoon op hun gifgrond staat.

Beantwoorden

Zo zou io in Helmond (heel) oud willen worden.
Prima verhaal Antoinette!👍

Beantwoorden

Gezever en luchtfietserij. Net als dat nu in Helmond geen echt openbaar vervoer is binnen de gemeentegrenzen is dat er in 2040 ook niet. Die electrische deelauto’s zijn echt alleen bruikbaar in een stad die een volwaardig openbaar vervoernet heeft en dat tot ‘s avonds laat en ook in het weekend. Dat is nu niet en dat zal ook in 2040 niet zo zijn. Ik schat dat er 1 of 2 electrische busjes zullen zijn en dat ze in het weekend ook niet rijden En wat is eigenlijk het bijzondere DNA van Helmond? Dat we wel een stadhuis van 50 mln. gaan bouwen, maar het niet voor elkaar krijgen om in een stad van 90.000+ inwoners een bus te laten rijden; gefeliciteerd Antoinette, dit is in geen enkele stad in NL het geval.
Nu hebben we het nog over Helmond, maar in de omliggende dorpen ben je helemaal de sigaar als je geen eigen auto hebt.
Hoe meer mensen er komen, hoe meer auto’s er zullen rijden. Deelauto’s zullen wel gebruikt worden, maar dat is in landelijke gebieden slechts marginaal op het totaal. In de Randstad zal dat wellicht anders zijn, maar dat kun je niet 1 op 1 kopiëren naar Helmond.

Beantwoorden

Dromen zijn……………precies

Beantwoorden

Ha! Ik heb toch een heel andere droom over Helmond…
Je kunt als het donker is niet meer over straat vanwege de criminaliteit, de onbemande busjes die eens rondreden zijn vernield en zitten vol met graffiti net zoals de rest van de stad, het onkruid woekert weelderig.
Er rijden erg weinig auto’s, de Traverse lijkt een spookbrug tegen de achtergrond van de ondergaande zon mensen zitten in hun huizen bang om besmet te worden of te wachten op verplichte testen zodat men vlug boodschappen kan gaan doen, voor de supermarkt staan drommen Helmonders te wachten voor ze naar binnen mogen er staan beveiligers aan de deur voor controle op de vaccin-app.
De eens zo mooie veestraat ligt er verlaten bij, panden zijn dichtgetimmerd of zijn gekraakt, het is er niet pluis, gevaarlijk zelfs, van het ooit zo mooie stadspark is niets meer over en overal ligt afval vanwege het jaren geleden ingevoerde diftar systeem, wat een mislukking bleek.
Ook de gedeeltelijk afgebouwde nieuwbouw projecten geven onze stad een trieste blik, het was immers te duur om de bouwwerken te voltooien.
Het recht van de sterkste geld in ons Helmond, dit als gevolg van jarenlange immigratie en probleem wijken waar, blijkt achteraf, weinig tot niets aan gedaan is, nee Helmond is Helmond niet meer, Nederland is Nederland niet meer, de wereld is……
De wekker gaat…..

Beantwoorden

Dromen zijn … het begin van alle grote positieve ontwikkelingen …

Beantwoorden

Ook onze VVD vrienden zijn enthousiast over de toekomst 😁

https://www.instagram.com/p/CMPENP6pJjV/?igshid=1e6altwx1qcbn

Beantwoorden

Elk jaar zal Helmond weer haar uiterste best doen om meer dan gevraagd migranten te huisvesten en elk jaar worden de verblijfsbelastingen verhoogd.
In 2040 zal slechts een minderheid van Helmonders nog betaald werk hebben.
Het loont immers steeds minder.Met een zieligheidsverklaring ben je beter af;zeker na de wet van 2025 die stelt dat ook blanken mogen kiezen voor uitkeringen en toeslagen in plats van te werk gesteld worden voor netto nog minder.
De inkomsten voor de stad en gemeente zullen navenant zijn.
De wat rijkere stand is in steeds grotere getale vertrokken; naar betere gebieden en verre streken.Waar hun guldens nog wel daalders waard zijn.
Het begon allemaal na het corona debakel; mensen werd angst en vaccins aangepraat. De lol ging er die eerste jaren al heel snel af.

Veel vrije mensen verkozen enkele oost europese gebieden, die zich prima ontwikkelden en geen last hadden van de “last” van het westen.

Beantwoorden

Sommige mensen dromen, anderen hebben nachtmerries of doen vooral negatief en ondertussen ploegen de D66ers onder ons optimistisch en pragmatisch voort om een betere wereld voor iedereen te maken. 🙂

Kunstenaars lijkt me overigens niet direct de beste doelgroep voor vlakbij het station. Die zijn gebaat bij goedkope atelierruimtes, liefst met flink wat ruimte ook. In de meeste steden trekken zij in voormalige fabrieksgebouwen. Ik zie ze eerder een rol spelen op het terrein van Vlisco als die het tij niet weten te keren.

Vlakbij het station is de doelgroep voor de bedrijvigheid eerder een groep die via het openbaar vervoer snel in andere steden wil kunnen zijn. Dat zullen vooral allerlei vormen van zakelijke dienstverlening zijn. Van rapid prototyping tot IT-consultancy of moderne AR toepassingen.

Wat betreft de Traversebrug zie ik persoonlijk iets anders voor me, namelijk dat deze verdwenen is en plaatsgemaakt heeft voor een sfeervol horecaplein voor het kasteel. Volle terrassen zorgen voor veel aanloop voor de binnenstad, die daar net als Den Bosch garen bij spint. De eens verlaten Veestraat is nu drukbezocht en aan het havenplein zitten nu vooral restaurants. Over de volle lengte van de voormalige traverse naast het speelhuis is er herontwikkeld op dezelfde manier als bij het station, maar dan net iets minder ver de hoogte in. Om het plein waar het Speelhuis aan gevestigd is zijn nieuwe winkels en restaurants te vinden, wat ook wel nodig is, omdat het inwonertal van Helmond ondertussen flink toegenomen is.

Beantwoorden

@ dames en heren (links) georiënteerde politici en inwoners :

Allereerst : Ik heb nog NOOIT op een rechtse partij gestemd en ben dit ook nu nog niet van plan !

Maarrrr … als jullie die mooie dromen voor de toekomst bewaarheid willen zien, zal o.a. het migratiebeleid toch echt drastisch veranderd moeten worden door de toekomstig zittende veelal linkse/ midden politici( dit ook omdat op voorhand rechtse partijen worden uitgesloten van deelname aan een coalitie, hetgeen ook niet echt democratisch te noemen is !!!). Anders wordt de toekomst er eentje waar je niet vrolijk van wordt….
Hoezo ???
Momenteel is 14 % van de Nederlandse bevolking niet-westers, zeg zo’n
2.450.000 mensen van de 17,5 miljoen totaal. Als je dan ziet dat procentueel 2,2 % van hen crimineel is in verhouding tot 0,6% van de “echte” Nederlanders dan moet er toch ergens een lichtje gaan branden…niet??? Deze cijfers zijn gewoon te vinden op de site van het Cbs en eventueel beelden wekelijks te zien in Opsporing Verzocht !
Daarbij komt nog het doorslaan in positieve discriminatie van politici en media: hetze tegen rechtse partijen, je kan géén reclame meer kijken of er zitten meer gekleurden in dan blanken, overboord gooien van eigen identiteit en tradities op aandringen van een minderheid, verbieden van woorden (negerzoen, Zwarte Piet) enzovoort…

Migranten in nood moeten geholpen worden maar niet in deze getalen en zoveel mogelijk in de eigen regio, Nederland is VOL qua aantal !
Diegenen die wel onderdak krijgen mogen hun eigen identiteit gerust behouden maar wel passend bij onze normen en waarden (AANPASSEN).

Dus politici wordt wakker en laat de ingeslagen utopische weg los…we zijn ons mooie land aan het verliezen aan een steeds meer falende multiculturele samenleving…luister eens echt naar de mensen…

Beantwoorden

@Jan op donderdag 11 maart 2021 om 14:31:

👍 Like

Beantwoorden

Dromen zijn aantrekkelijk en tegelijk bedrog. Deze peperdure droom van wethouder Maas laat zien dat zij buiten de gehele werkelijkheid leeft. Kom met beide voeten weer op de grond en vertel ons wat de kosten zijn en wie dit betaalt. Dromen met belastinggeld is o zo makkelijk, maar ook ongepast. Eerdere dromen over biomassa, warmtepompen, windmolens zijn stuk voor stuk faliekant mislukt. Of ze zorgen juist voor meer uitstoot, of er is geen technisch personeel of het is onbetaalbaar. Wethouder Maas werkt mee aan een duur en potsierlijk gemeentehuis, voor veel Helmonders een ongekende belediging om de miskenning van hun echte problemen. Misschien stopt deze wethouder met Desiree soort dure dromen en vertelt zij ons in deze rubriek wat de kosten zijn van immigratie, criminaliteit en LEV-groep. Beleidsmatig is dat interessant want misschien geven we dat geld wel liever deels aan de armen in onze stad. Of er komen lagere gemeentelijke belastingen. Of goedkopere zorg. Wethouder, wordt wakker en bouw op een realistische manier aan onze gemeente en heb de zwakkeren lief.

Beantwoorden

@Jan op donderdag 11 maart 2021 om 14:31:

Dus als 99,4% van de bevolking braaf is, is er niets aan de hand, maar als dat daalt tot 97,8% is ons mooie land reddeloos verloren?

Even rekenen. Van elke 1000 mensen zijn er momenteel 140 niet-westers, en daarvan is 2,2% crimineel, dat zijn er 3. En van de overblijvende 860 is 0,6% crimineel, dat zijn er 5. Dus het percentage braven is al gezakt van 99,4 naar 99,2. Oef!

Beantwoorden

Ok, Sander, anders geteld dan, volgens het CBS zijn bv van de totaal 40200 zaken diefstal/verduistering en inbraak 22 580 verdachten met een migratieachtergrond.
Jan bedoeld dan volgens mij dat de verhouding niet helemaal klopt tenzij in Nederland meer als 50% een migratieachtergrond heeft.

Beantwoorden

@Guus op vrijdag 12 maart 2021 om 17:56:

Bepaalde bevolkingsgroepen zijn in de criminaliteits-statistieken oververtegenwoordigd, dat is al heel lang bekend. Maar wat dan nog?

Er zitten meer mannen dan vrouwen in de gevangenis, en meer jongeren dan bejaarden. Is dat een reden om een land met alleen maar bejaarde autochtone vrouwen te willen?

Beantwoorden

Nou Sander,
Het ging er om dat er steeds meer bijkomen, met bijkomende problemen, en dat bagatelliseerde je nogal, en nu weer. Duidelijk is dat wat er met stromen binnenkomt (nu nog) veelal niet geïnteresseerd is zich aan te passen of aan de regels te houden. En het probleem hierbij zijn argumenten zoals je nu geeft, zo van dat hoort er nou eenmaal bij.
Om niet van het topic af te wijken, mijn droom is dat dat over 20 jaar verbeterd is,

Beantwoorden

@Sander Lam op vrijdag 12 maart 2021 om 16:07:

Zoals Guus ook al zei… ik heb het niet over absolute getallen maar over de verhouding criminaliteit – niet-westerse achtergrond, dat moet aangepakt worden.
Door de linkse rakkers wordt dit steeds weer gebagatelliseerd, net als jij dus !
Dat is het probleem voor de toekomst vrees ik….

Beantwoorden

@Sander Lam op vrijdag 12 maart 2021 om 16:07:

Ik ben het met je eens. Het probleem is helaas steeds vaker dat als je een feitelijk rekensommetje maakt dat recht doet aan de realiteit, dit niet strookt met een stukje beeldvorming van een aantal mensen en je dan vaak direct als linkse rakker wordt weggezet of zou bagatelliseren. Ik heb een hekel aan borrelpraat en onderbuikgevoelens. Alternatieve waarheden komen steeds meer in zwang omdat dat steeds meer mensen beter uitkomt en men dan niet met feitelijke argumenten hoeft te komen. Een vergelijkbare situatie had je een aantal jaren geleden met het Christus Koning-gebouw in Brouwhuis, waar ‘duizenden overlastgevende asielzoekers’ zouden zitten…
Als je het onderwerp immigratie aanhaalt en daarin de hoognodige nuance wilt aanbrengen, word je al snel weggezet als linkse rakker, wensdenker of erger. Jammer, want wat scheef is mag van mij gerust benoemd worden, maar wat feitelijk recht is hoeft niet krom geluld te worden.

Beantwoorden

Het verschil met twintig jaar geleden is niet zo groot. Waarom zou dat twintig jaar in de toekomst dan wel zo zijn?

Beantwoorden

Politiek en grote veranderingen. Die combinatie. Vergeet het maar. Martin Luther King had ook een droom. Eenwording in Amerika. Black lives matter. Het verleden en heden gaan hand in hand.

Beantwoorden

@Sander Lam op vrijdag 12 maart 2021 om 16:07:

Mijns inziens inderdaad een correcte analyse van de door Jan geciteerde CBS-cijfers; met dito conclusie … oef!

Linkshandig, rechts onhandig? 🙂

Beantwoorden

@Patricia op vrijdag 12 maart 2021 om 14:00:

Precies de spijker op z’n kop.

Beantwoorden

@Patricia op vrijdag 12 maart 2021 om 14:00:

Helemaal mee eens!

Beantwoorden

Wat een goede genuanceerde antwoorden van Sander en Job zeg…
Op alles waar maar kritiek is op de massa immigratie wordt geschoten met hun losse inhoudsloze flodders.

Laten we eens een ervaringsdeskundige nemen; intellectueel, moslim bij geboorte, allochtoon ;

https://www.trouw.nl/cultuur-media/erdal-balci-zelfs-op-schoot-bij-mijn-moeder-was-het-niet-veilig~bb493319/

Is wel even andere poep he? Gewoon stellen dat 70% van Turken Erdogan stemt; dat er dan iets mis is met integratie ; voor een samenleving hoor je naar elkaar toe te groeien.
Maar iets “vragen”van migranten is Sander en Job al in het verkeerde keelgat.

Mensen, komende woensdag naar de stembus en stem voor uw land en toekomst.

Minder, minder, minder..

Beantwoorden

@Andre op zondag 14 maart 2021 om 13:06:

Zoals ik al voorspelde…! Heerlijk, nog voorspelbaarder dan de nieuwe single van Marco Borsato.

Beantwoorden

Nou Job,
Weer lekker inhoudelijk.
En over Christus Koning, volg je het nieuws een beetje over azc Budel en azc Oisterwijk. Dan is het hier inderdaad een meevaller geweest.

Beantwoorden

@Andre op zondag 14 maart 2021 om 13:06:

Indringend verslag inderdaad van wat zich achter menig voordeur afspeelt. Niet nieuw, wel indringend.

Ik zie alleen geen verband tussen “Iedereen heeft het recht zich te ontplooien” en “Migranten zijn niet welkom”.

Om on-topic te blijven: mijn droom is een samenleving waarin iedereen kans ziet zich te ontplooien en niemand wordt buitengesloten.

Beantwoorden

@Sander;

niemand buitensluiten houdt dus voor jou in dat de hele wereld vrij is om hierheen te komen, en dan met alle egards hier alles gratis gaat krijgen ?

Natuurlijk weet ik dat je dan gaat antwoorden van “nee natuurlijk niet”…

Maar jouw principes gaan daar dus gewoon van uit.

Die van mij niet; dat kan gewoon niet;iedereen hier gratis huis en uitkering en zorg.

Dan zou jij wellicht pleiten of uitkomen op 100.000 per jaar.

Dat kost dus elk jaar 20 miljard netto!

Dat kun jij niet verantwoorden, naast alle woningtekorten en veiligheid en islamisering om maar wat te noemen..

klimaat leidt hier onder ook.

Dus alle gekheid op een stokje, jij kan niet waarmaken wat je voorsteld; ik wel.
Grenzen dicht, minder EU, minder geld wegsmijten.

Dan kan ineens veel meer voor onze mensen gedaan worden!

De sociale welvaartsstaat gaat er aan, sneller dan jij kan inbeelden.

Maar wellicht is het vanuit een luxere positie nog altijd makkelijk wegkijken; als je bv een tesla ridjt met 80k subsidie; als je electriciteit gratis is, door zonnepanelen op jouw grote huis, betaald door minima die energieheffingen moeten betalen.
Ja dan kan je nog jezelf en alle mensen om je heen voor de gek houden.

Beantwoorden

Wethouder Maas reageert op geen enkele manier en kiest in haar communicatie kennelijk voor eenrichtingsverkeer. Waarvan akte.

Beantwoorden

Je kunt je afvragen wat dit soort discussies goed voor zijn.
Misschien om aan te tonen dat politici liever niet communiceren, doch slechts hun eigen stellingen deponeren.

Beantwoorden

Mijn droom
In het jaar 2040 zijn we verplicht om al onze bewegingen die te geven aan een politieke elite. Demonstraties zijn verboden
Na jarenlang goedkoper slaven uit vooral Afrikaanse landen binnengehaald te hebben is het werk overgenomen door robots.
Deze slaven hebben zich nooit aangepast aan de westerse samenleving en opengesteld voor de oorspronkelijke bevolking.
Er zal een politieke elite zijn die zo volledig ontspoord is. Met hun klimaat, gender equality, corona hoax. Ons land en Helmond zullen failliet zijn.
Het kan alleen omdraaien als we big tech en de links radicale kerk aanpakken.
Zo dat was mijn sprookje

Beantwoorden

@E Betgem op woensdag 17 maart 2021 om 14:34:

Jij kent het klappen van de zweep. Vandaag begon het proces vanwege de moord op 4 IKON-journalisten. 39 jaar geleden. Je hebt een lange adem nodig.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *