Buiten is het 10 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.227 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
11reacties

Inmiddels ligt de zomervakantie achter ons, zijn de scholen weer gestart en gaat iedereen weer aan het werk. Door corona gaat dat alleen wel anders dan normaal want ook nu houden we 1,5 meter afstand bij ontmoeting en vinden vergaderingen zo veel mogelijk digitaal plaats. Doordat corona nu al maanden onder ons is en ons ook de komende maanden nog bezig zal houden, zal de impact op onze stad en onze inwoners onverminderd groot zijn. Het zijn moeilijke tijden voor kwetsbare mensen. Niet alleen vanwege fysieke gezondheid, maar tegelijkertijd ook de mentale weerbaarheid. Immers, veel bijeenkomsten en activiteiten kunnen niet of in zeer afgeslankte vorm doorgaan.

Als wethouder Zorg & Welzijn zie ik tegelijkertijd ook de veerkracht in de stad. Met de versoepeling van de maatregelen, heb ik gemerkt dat er gezocht is naar manieren om met elkaar in verbinding te blijven. Uiteraard wel met 1.5 meter afstand houden.

De afgelopen periode heb ik mijzelf ook de nodige vragen gesteld. Wat is de stand van zaken in de stad als gevolg van corona, bijvoorbeeld in de ouderenzorg en bij de GGZ? Lukt het ons om de inwoners die ondersteuning nodig hebben in beeld te houden en waar mogelijk op een andere manier te bereiken?

We willen natuurlijk het liefst dat iedereen zichzelf kan redden, maar soms lukt dat (even) niet. Dan zijn er in Helmond allerlei organisaties die kunnen helpen. Sommige Helmonders weten de weg naar zorg en ondersteuning al prima te vinden, maar dat geldt (nog) niet voor iedereen. Inwoners mogen altijd rechtstreeks contact opnemen met iedereen die in Helmond zorg en ondersteuning biedt. Maar weet u niet goed waar u terecht kunt met een specifieke hulpvraag? Dan kunt u altijd bellen naar 14 0492, optie 2.
Vragen over huishoudelijke hulp, aanpassingen aan een woning, begeleiding, dagbesteding, zorgen over geld, opvoeden, mantelzorg en nog veel meer. De hulpvraag wordt zo goed mogelijk in beeld gebracht om u vervolgens verder te kunnen helpen. Recent hebben we extra aandacht besteed aan Zorg & Ondersteuning Helmond, oftewel ZO Helmond. Wellicht heeft u de zorgkrant gelezen die in heel Helmond is bezorgd. Met elkaar zorgen we ervoor dat alle Helmonders kunnen meedoen, rondkomen en vooruitkomen. Dat begint met dat onze inwoners de weg naar hulp goed weten te vinden.

Harrie van Dijk
Wethouder Zorg & Welzijn, Ouderen, Wijken, Sport

11 reacties:

Zou misschien een eerste goede stap zijn indien u zich gaat confirmeren aan gerechtelijke uitspraken.

Beantwoorden

Beste wethouder Van Dijk,

Ik heb u leren kennen als een goed mens die het als wethouder ook goed voor heeft met de Helmondse burgers. Daar twijfel ik niet aan!
Echter: uw column hierboven is op dit moment volkomen misplaatst. We zitten midden in de discussie over het feit dat de gemeente Helmond de Wet op het gebied van toekenning huishoudelijke hulp negeert. Dit is uw portefeuille! Dit is uw verantwoordelijkheid.

De rechter heeft u c.q. de gemeente Helmond recent teruggefloten. En al eerder speelde dit bij de gemeente Someren. De Helmondse PvdA heeft gesteund door diverse andere partijen het college om opheldering gevraagd waarom u de wet negeert. Het college is ook opgeroepen hiermee te stoppen.

U komt nu in deze column met een verhaal over de mogelijkheden die Helmond biedt op het gebied van zorg. Dit is voor mij nu volkomen ongeloofwaardig. Hoe moet ik als Helmonder daar nu vertrouwen in hebben, nu blijkt dat u de Nederlandse wetgeving naast u neerlegt?
Ik vind dit buitengewoon jammer, want deze handelswijze past niet bij een wethouder (‘houder van de wet”) en ook niet bij u als mens. Stop daarmee en herstel de gemaakte fout zodat ik weer kan geloven in uw goede bedoelingen.

Beantwoorden

Waarom. twijfelt u @hegeman niet aan de goede bedoeling en van de wethouder.
Een wethouder die zelfs na het lezen ve gerechtelijke uitspraak waarin er geen spaan van huidige beleid overeind blijft beweren dat Helmonds beleid prima is.

Doet me denken aan de burgemeester die op papier beweert dat de bestuursrechter de Helmondse regelgeving niet begrijpt.

Misschien zouden we het eens over competentie moeten ipv goede bedoelingen

Beantwoorden

We zijn het eens met eerdere reacties. Een dag na het op de vingers tikken van de bestuursrechter met deze column (als je dit al een column kunt noemen) komen is niet bepaald ”handig”. De Helmonder is niet gek en prikt hier doorheen. Wellicht is er een plausibele verklaring, maar maak dan ook gebruik van dit podium. Nu komt het over alsof de complete situatie wordt genegeerd!!!

Beantwoorden

Wat een bijzonder vreemde move van dhr . van Dijk met dit …stukje…Met tranen in mijn ogen heb ik zitten lezen hoe de familie van deze mevrouw heeft geprobeerd om nog te bemiddelen. Even focussen…we hebben het hier dus over een ernstige patiënt. Het commentaar van de gemeente…ze heeft hier zelf voor gekozen….en moet het uitzitten ( de procedure volgen). Hiervan valt mijn mond open en ben ik sprakeloos. Geen enkel empathisch vermogen voor deze toch al kwetsbare mevrouw! Reden te meer om de uitvoering van de WMO niet aan ambtenaren over te laten, deze beschikken qua opleidingsniveau totaal niet over de juiste competenties om deze kwetsbare doelgroep te begeleiden. Erger nog zijn de aansturende politici in dit geval dhr. van Dijk. Zeker nu in Corona tijd waarbij de zwakkeren en kwetsbaren het meest geraakt worden hoort een gemeente dergelijke acties niet te [email protected] Hanneke Hegeman…hopelijk wordt de rest van de raad nu ook wakker en gaan ze eindelijk eens stelling nemen tegen het beleid van het huidige college!.

Beantwoorden

Ook ik ben het totaal niet eens met bovenstaande column van dhr. van Dijk . Zo jammer dat het hier zo gemakkelijk wordt beschreven, terwijl het helemaal in de praktijk zo gemakkelijk niet is !!! We hadden eigenlijk een afspraak gisteren waarin ik dit nader toe zou kunnen lichten… maar die werdt helaas afgebeld , dus wacht ik op een nieuwe afspraak waarin ik alsnog mijn verhaal kan doen . En ik hoop dan ook echt dat daar iets mee gedaan wordt , niet alleen voor mij maar voor alle inwoners die tegen hetzelfde probleem aanlopen.
Want ik weet inmiddels dat ik het echt niet alleen ben … en dat is triest heel erg triest !

Beantwoorden

Hetzelfde probleem @snuitje is arrogantie en de totale onwil tot communicatie.
Zelfs als het Gerechtshof oproept tot mediation, weigert men dat.
Procedures ter financiele uitroking. Bekende overheidstactiek.

Men wil geen vergelijk. Men wil GELIJK.
Dit soort handelen gaat Gemeente uiteindelijk veel schade toebrengen en dat is vooral voor de burgerij een slechte zaak.

Beantwoorden

@E Betgem op donderdag 10 september 2020 om 16:57:

Beste meneer Betgem.

U krijgt geen gelijk van de gemeente.
Uw adem is korter dan van de gemeente.

Marco.

Beantwoorden

@marco.U vergist zich. U bent nlet op de hoogte vh dossier en de actuele stand van zaken. Zoals bv de inhoud vd getuigenverhoren onder ede afgenomen bij (ex) bestuurders en ambtenaren.
Overigens is niemand inhoudelijk op de hoogte.
Komt bij dat we dit nu al negen jaar volhouden.

Met vriendelijke groet,

Beantwoorden

Even niet met elkaar.
Begrijp uit het ED dat U corona heeft.
Beterschap zorgwethouder.

Beantwoorden

@Leo op dinsdag 15 september 2020 om 13:31:

Oe! Dat is niet fijn! Hopelijk valt het mee en knapt hij snel op! Ik wens de wethouder snel en volledig beterschap toe!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *