Buiten is het 14 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.546 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
7reacties

Als ik het programma Uit de kast van de KRO kijk, merk ik dat de homoacceptatie vaak het stroefst verloopt bij gelovige mensen en bij voetballiefhebbers. In de kerk en de voetbalkantine heeft een puistige puber het meeste problemen om uit te komen voor zijn of haar geaardheid. Zelf heb ik niet veel met opperhomo Arie Boomsma, maar ik vind het wel bewonderenswaardig wat het programma bereikt. Helaas is het nog steeds nodig en heeft hij waarschijnlijk menig zelfmoordpoging voorkomen. Ik geloof dat hij zelf pas in aflevering 100 uit de kast gaat komen, maar dit terzijde.

Als opgroeiende jongen in Helmond had ik vroeger ook problemen om ‘uit de kastte komen. Niet dat ik op jongens viel, nee, ik was supporter van Helmond Sport. Was het buiten Helmond vaak al moeilijk om toe te geven dat je een Helmonder was, zelfs in Helmond was het Helmond Sport supporter zijn in die tijd een taboe. PSV-er, Ajaxied en Feyenoorder mocht je in die tijd openlijk zijn, maar naar Helmond Sport ging je stiekem. Pas in het promotieseizoen van 1982 ging mijn Helmond Sport-sjaal ook buiten de wedstrijddagen om en droeg ik ‘m openlijk boven mijn jas. Na het kampioensschap van 1982 was ik definitief uit de kast.

De Vender heeft, met het lied ‘Vur welleke club bende gij?’, het voor de gemiddelde jeugdige Helmond Sport supporter nog gemakkelijker gemaakt om uit de kast te komen. Mede door dat lied werd Helmond Sport zelfs een cultclub. Om de Vender nu ‘de Arie Boomsma van Helmond’ te noemen gaat me iets te ver, ik geloof ook niet dat hij op deze vergelijking zit te wachten. Maar het clublied heeft zeker een positieve uitwerking op de club en heel Helmond gehad. Ook spelers als Harry Lubse, Berry van Aerle, Juul Ellerman en John de Wolf hebben gezorgd dat Helmond Sport niet meer het lelijke eendje van het betaald voetbal is.

Dit alles valt in het niet bij het nieuws van vorige week. Bij FC Onder Ons verkondigde  Eric Meijers zichzelf beter te vinden dan Gullit en van Basten. Het minderwaardigheidscomplex van Helmond Sport is in één klap definitief verdwenen. Helmond is collectief uit de kast en gaat achter Helmond Sport staan. De toekomstige trainer van Ajax, Barcelona en het Nederlands elftal zal altijd in één adem worden genoemd met Helmond Sport, de club waar zijn betaald-voetbalcarrière begon. Na het vertrek van trainer Steve McClaren stond FC Twente voorzitter Joop Munsterman al op de stoep in Helmond. Eric heeft op dat moment gekozen om zijn contract in Helmond onmiddellijk te verlengen met één jaar. “FC Twente zou toch een stap terug zijn”, verklaarde de ambitieuze trainer. Met zo’n coach komt het vast goed met Helmond en Helmond Sport. Ik weet het zeker: met deze trainer promoveren we en volgend jaar gaan we voor Europees voetbal. Europees voetbal in het nieuw te bouwen Eric Meijers stadion. Ajax heeft de verlosser, maar wij hebben Eric Meijers.

Buurman

7 reacties:

Ik dacht: nu komt een mooi stukje over hoe helmond omgaat met homo-tolerantie. Jammer dat het onderwerp ineens omslaat in voetbal, waar het homozijn het moeilijkst is. Blijkbaar vind de schrijver openlijk helmond sport supporter zijn hetzelfde als uit de kast komen. Sorry, maar deze vergelijking slaat de plank volledig mis en is naar mijn mening een beetje neerbuigend naar de problemen die homos ondervinden met uit de kast komen.

Beantwoorden

Buurman…

Ik ben geboren in 1980…Mijn vader nam mij als klen menneke al mee naar de braak. Veel weet ik daar niet meer van..alleen dat de mensen zeiden..deh wordt ne goeie. Mijn 1e echte herrinering was de goal van Wensley (of wesley?) Ton in de laatste minuut. En thuiswedstrijd tegen AZ met Frans Korver als trainer. Moet rond 1990 geweest zijn. Ik weet ook dat ik toen op de AA-side stond en na de goal de afdruk van de hekken in mijn gezicht had staan. Zover ik weet ook de laatste wedstrijd dat er flink wat volk bij HS was. 7000 meen ik. Wat jij zegt ja…iedereen was voor Ajax..Feyenoord of PSV. Ikke niet. Hellemond Sport zei ik steevast en vol trots. Vanaf seizoen 93/94 ben ik vaste supporter. Iedereen lachte me uit altijd. Tot dat onze grote vrien Louis Coolen onze trainer werd. Prompt werd Vitesse op een uitverkochte braak verslagen in de kwartfinale van de beker. Op school waren ze stil. En ik kwam met mn hs das om mn nek de klas binnen. Het lachen was ze vergaan. Extra leuk was het dat er een jongen in de klas zat die in Arnhem had gewoond en fietstas fan was. Op naar Heerenveen. Een paar jaar daarvoor was ik al naar de meer geweest waar hs ajax trof in de kwart finale. Ongekend veel Helmondse fans daar. Ik meen 44 bussen waaronder veel dubbeldekkers richting Amsterdam. Geweldig! Dat het al 2-0 was toen ik het stadion eindelijk binnen was mocht de pret niet drukken. Wat er vanaf die Louis Coolen eigenlijk gebeurd is met HS is een prestatie van formaat. (9 van de tien keer nacompetitie…met finales erbij) Dit seizoen vallen de toeschouwersaantallen echter tegen. Heeft de langlopende soap omtrend een nieuw stadion hiermee te maken? Gewenning aan een klassering tussen de 3e en de 7e plek? Joost mag het weten. Maar nog altijd…en voor altijd draag ik met grote trots mn Helmond Sport sjaal. Grouwte smoel en ginne skrik! Jammer dat hs niet iedere week voor een vol stadion speelt. Dat hebben onze spurs verdiend. Komop mensen. Ga gezellig naar de braak. En schreeuw onze jongen de zoveelste play-offs in. Gooi de dure seizoenskaart van psv weg en kom naar de braak. Op naar europees voetbal Buurman (die verrekte van loen!!!!) en op naar het Eric Meijers stadion. Via Helmondsport.nl zijn trouwens toegangskaarten te bestellen met 50% korting. Laat ze niet in de steek mensen. Forza Hellemond

Beantwoorden

Kwam trouwens bij de wedstrijd tegen az uit omdat We(n)(s)ley Ton een van de 1e betaald voetballers was die uit de kast kwam voor zijn geaardheid. Verder natuurlijk een slap zeververhaal van mij. Proost!

Beantwoorden

@Marc Het is helemaal niet de bedoeling neerbuigend over homo’s te doen. (Mensen die mijn kennen weten dat ik zo niet in elkaar zit)

@Oi!boy Ik herken veel in je verhaal. (zeker geen slap zeververhaal van je)

Beantwoorden

Vind de omslag van homo-tolerantie naar een verhaal over europees voetbal met helmondsport ook jammer. Dit probleem mag gerust een keer aan de kaak gesteld worden. Maar het lukt niet elke keer om een geweldige column te hebben, overigens de meeste keren wel hoor. O!boy : leuk verhaal man, ben zelf van de nieuwe generatie supporters dus heb dat helaas niet mogen meemaken. Maar er komt vast wel weer een tijd waarin wij ver bekeren of weer eens eredivisie spelen.

Beantwoorden

Goede column wederom, ik lees ze graag.

Beantwoorden

Het koppelen v maatschappelijke onderwerpen aan de voetbalmaatschappij kun je als geen ander!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *