Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 110.569 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

14reacties

Woensdag las ik via Twitter het trieste bericht dat mijn jeugdheld Ad de Wert een dag eerder, geheel onverwachts, overleden was. Ik heb Ad nooit persoonlijk gekend, maar het bericht kwam behoorlijk hard aan bij mij. Slechts 62 jaar is hij geworden. Zo’n 10 jaar was hij een betrouwbare en vaste kracht in de verdediging van Helmond Sport. Hij was niet bang voor een blauwe plek, gele kaart, vies broekje of zweetdruppel meer of minder, niet lullen maar poetsen was het credo van de noeste vriendelijke fabrieksarbeider. Al was Ad beslist meer dan een ordinaire skupper, hij had prima spelinzicht en kon ondanks zijn lengte goed koppen. Ik heb net als veel supporters altijd genoten van zijn spel en mentaliteit. Vanaf 1974 droeg hij met trots het Helmondse shirt en later ook de aanvoerdersband. Hij was één van de stuwende krachten van het kampioenselftal van het seizoen 1981-1982. Mede door hem beleefde Helmond Sport dat seizoen een topjaar met de promotie, het kampioenschap en het behalen van drie van de vier periodetitels met slechts 30 tegendoelpunten.Ad speelde altijd in het belang van het team en was ook, wat ik van betrokkenen begrepen heb, buiten het veld een sociaal en eerlijk mens.

Ad speelde natuurlijk ook mee bij de wedstrijd Ajax – Helmond Sport op 5 december 1982. De wedstrijd met de beroemde penalty van Jesper Olsen en Cruijff. “Curieus natuurlijk”, waren de befaamde woorden van de commentator Hugo Walker bij deze strafschop destijds. Nog steeds gaan beelden van deze wedstrijd de hele wereld over en is het een dankbaar onderwerp voor menig voetbalquiz. https://youtu.be/tJB2AUWPplY

Hugo Walker, de legendarische commentator, overleed aflopen donderdag in dezelfde week als Ad en in de week van het bizarre vliegtuigongeluk in de Franse Alpen. Zo’n week als deze doet je beseffen hoe vergankelijk het leven soms is. Je moet als voetbalclub niet weg zwijmelen in het verleden, maar je mag de historie best koesteren. Vrijdag 3 april zal voorafgaand aan de wedstrijd Helmond Sport – De Graafschap een minuut stilte worden gehouden ter nagedachtenis aan de Wert. Tevens zal er met rouwbanden worden gespeeld. Wat mij betreft komt er ook iets blijvends voor Ad de Wert op de Braak. Wordt er bijvoorbeeld een tribune naar hem vernoemd of komt er iets anders, in samenspraak met zijn familie. Ik wens iedereen die Ad, binnen en buiten het veld, gekend en van hem genoten heeft, veel sterkte.

Buurman

14 reacties:

Mooi gesproken buurman. Jammer is wel dat Ad mooi meer bij de club kwam na zijn vervelende vertrek. Eigenlijk had er eerder een verzoeningsgesprek moeten plaatsvinden.

Beantwoorden

Mooi gesproken inderdaad.
Ad de Wert samen met Jos Lacroix een ijzersterk centrum!
Ad scoorde helaas ook in die met 5-0 verloren wedstrijd in de Meer. Het is je vergeven Ad, want daardoor kon ik je weer even zien.

Beantwoorden

Mooie speler, mooie herinneringen aan prestaties van toen. Sterkte voor familie gewenst. Buurman mooi geschreven. Wellicht aanzet voor een reunie van kampioensteam.

Beantwoorden

Mooi stuk Buurman, Ad de Wert was een van de eerste spelers die ik zag voetballen. Ik zag hem altijd graag en hij was, wat ik me kan herinneren, altijd een betrouwbare en harde verdediger. Helmond Sport had trouwens in die tijd een mooie verdediging met o.a. ribberink, Beekmans en Vd Ven. Later kwam daar Jos Lacroix nog bij. Mooie tijden…

Beantwoorden

Messi en Suarez brachten vanavond een hommage aan Johan Cruijff die longkanker heeft. Zij namen de penalty deels op de wijze zoals Cruijff en Jesper Olsen dat in 1982 deden tijdens de wedstrijd Ajax – Helmond Sport (zie hierboven). “Curieus natuurlijk” meldde destijds de vorig jaar overleden commentator Hugo Walker…

Beantwoorden

Deze video doet nu de ronde met de vraag welke de beste is. Ik vind het origineel, de Helmond-versie dus. 🙂

Beantwoorden

Beantwoorden

Beantwoorden

Beantwoorden

en un momento dado famoso

Beantwoorden

Klein beetje ontmythologisering:

Interview met Otto:
http://www.volkskrant.nl/archief/-die-goal-had-nooit-mogen-tellen~a3358971/

Rik Coppens:

Beantwoorden

Het zou mooi zijn als er een deel 5 komt van de prachtige serie JOHAN http://www.vpro.nl/programmas/johan/johan.html

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op donderdag 24 maart 2016 om 18:38:

Nog een aanvulling (Johan en Helmond)

http://www.parool.nl/sport/ajax-dossier-de-eerste-minuten-van-cruijff~a265979/

Beantwoorden

Vandaag precies 40 jaar geleden:
de onvergetelijke #Cruijff-penalty bij Ajax – Helmond Sport. Curieus natuurlijk, Ad de Wert was erbij ‘da’s logisch’.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *