Buiten is het 10 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.246 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
15reacties

Ik ben heel erg blij voor ‘t Filmhuis dat het zo’n geweldige mooie ruime plek in de Cacaofabriek krijgt. Maar de manier waarop dat is geritseld steekt me diep. Want ‘t Filmhuis komt door een leugen in de Cacaofabriek. Wethouder Van den Heuvel (en waarschijnlijk ook Wim Markus) heeft dat door voorliegen van de gemeenteraad er door gekregen.

De belangrijkste inhoudelijke reden dat ‘t Filmhuis in de Cacaofabriek moest komen volgens wethouder Van den Heuvel was, en ik citeer uit zijn stukken:
De nieuwe locatie biedt het Filmhuis ook de kans om de A-status te verkrijgen (nu B-status) waarmee de mogelijkheden voor het Filmhuis fors worden vergroot. Nieuwe filmhuis (arthouse1) films worden door distributeurs namelijk als eerste aan filmhuizen met een A-status verstrekt en pas weken later aan filmhuizen met een B-status. Echte liefhebbers zijn dan veelal in een andere stad al gaan kijken.

Daar klopt dus geen ene snars van! Een beetje filmhuisliefhebber weet dat die A-status en B-status al vele jaren betekenisloos zijn en daarmee eigenlijk is afschaft. Al jaren geldt dat de filmhuizen met de meeste bezoekers, de beste films krijgen van de distributeur omdat dat het meeste geld opbrengt. Omdat er bij ’t Filmhuis in Helmond niet echt veel bezoekers komen, zullen er dus mindere films blijven draaien.

Ik heb heel lang getwijfeld of ik nu wel of niet aan de bel moest trekken. Dilemma was eerlijkheid of mijn genot. Als liefhebber vind ik drie Helmondse Filmhuiszalen geweldig en wil graag dat die er komen. Niet dat ik denk dat heel Helmond nu ineens wel naar ‘t Filmhuis gaat, maar het heeft gewoon wat. Noem het allure, allure die Helmond best kan gebruiken.
Ik heb begrepen dat ‘t Filmhuis nu zeker in de Cacaofabriek komt omdat de gemeenteraad voor de zomervakantie volledige toestemming heeft gegeven. Daarom nu pas mijn stukje. Want nu heeft het geen gevolgen meer voor de verhuizing van ’t Filmhuis, maar heb ik het wel gezegd en is het van mijn hart.
’t Filmhuis past prima in die culturele hotspot, maar eerlijkheid is ook belangrijk!

Dank voor de aandacht.
Peter Martens (dank aan mijn lief voor de hulp)

15 reacties:

@petermartens, wat is nu eigenlijk het nut van deze blog. Dus het feit dat je nu onbekommerd naar het nieuwe filmhuis kunt, heeft je er toe bewogen om dan nu, en niet voordat er een besluit viel, deze “leugen” bekend te maken. voor zo iets zijn minder vleiende woorden voor.
Leugen zet ik tussen aanhalingstekens, omdat ik absoluut niets afweet van de filmwereld. En ik dus ook niet weet of hier sprake is van een bewuste leugen. Als dit zo is, dan zit er in de gemeenteraad geen enkele filmliefhebber.
In politiek Den Haag staat op het onjuist informeren van de kamers maar een straf, aftreden. Maar we hebben al vaker gezien dat Helmond geen Den Haag is.

Beantwoorden

Waarom de Gastblogger meent nu zijn wetenschap met ons te moeten delen is mij een raadsel. Het is als mosterd na de maaltijd. Of vond hij dat eerst de nieuwe plek voor het filmhuis veilig gesteld moest worden?
Ik vind het jammer dat dit niet aan raad en publiek is medegedeeld toen het er allemaal nog toe deed.
Of de leugen echt een leugen is kan ik niet beoordelen. Ik heb absoluut geen kennis over de filmwerel. Met mij dus 37 raadsleden, die dit ook voorbij lieten gaan.
Als het werkelijk een foutieve informatie naar de raad toe is, zou de mores uit Den Haag hier ook moeten gelden. Foutieve informatie verstrekking is een doodzonde, en er is maar een straf, aftreden.

Beantwoorden

Sorry, maar ik kreeg sterk de indruk dat mijn eerste reactie nie doorgekomen was.Dit is dubbel, een verzxzoek aan de webmaster de laatste reactie weg te halen.

Beantwoorden

Hoe het met status A en B zit weet ik niet, maar ik weet wel dat als ik er wel eens naar de film ga er gemiddeld hooguit maar een stuk of tien bezoekers zijn. Maar zit er ook wel eens helemaal alleen. Dan vraag ik me toch wel eens af of er nog wel genoeg interesse is voor dit soort films.
Wat ze wel hebben bij het Filmhuis is een gezellige bar die meer mensen dan behalve filmbezoekers trekt omdat het mooi in het centrum ligt. Ga toch niet weg daar! Gaat veel bezoekers schelen denk ik en zeker de gezelligheid. Vinden de vrijwilligers zelf ook.

Beantwoorden

We hebben het hier over een bioscoop die met belastinggeld draaiende gehouden word. Die ene zaal is al alleen vol als scholen e.d. komen, maar geen nood want er komen er 2 bij, zodat dat vele publiek verspreid kan worden over drie zalen. Dat hele cacau-fabriekproject kost al vele miljoenen en we zullen zien dat de jaarlijkse bijdrage van de gemeente op den duur ook omhoog moet. Het filmhuis moet vooral doen wat ze wil doen maar a.u.b. niet met belastinggeld…

Beantwoorden

@Jasper de Groot op donderdag 16 augustus 2012 om 15:31:

Ik heb totaal geen problemen met iedere euro die besteed wordt aan een lokaal doel. Of het nu gaat om kunst, theater of film die in zijn geheel misschien maar door 5% van alle Helmonders gezien wordt.

Want zolang dat er nog zoiets bestaat als Europa, wachtgeld, de vele vergoedingen, lange recessen en exorbitante salarissen in het pluche die niet in verhouding staan met het geleverde werk of het volk.

Hoor je mij niet klagen over misschien wel weggegooid belastinggeld in de cultuur sector. Dat geld kan ik tenminste nog opzoeken als ik wil, lijkt me niet dat ik bij een (Europese) volksvertegenwoordiger in de tuin kan gaan zitten of gebruik mag maken van zijn of haar eventuele (indoor)zwembad omdat ik meebetaald heb aan zijn of haar inkomen…

Nee er valt niets te klagen. Ik zeg Filmhuis en Lakei en alle andere veel succes. Ben benieuwd hoe het eruit gaat zien en of het succesvol wordt, want ik blijf het een b-locatie vinden, toen en nu nog. Te ver van het centrum.

Beantwoorden

@Hans Gruijters op donderdag 16 augustus 2012 om 11:34:

Sorry, maar dat gaat niet. Soms kan het even duren dat een reactie geplaatst is. Door ons systeem of door de computer van de reageerder. Maar bedenk dat op deze wijze iedereen jouw mening in 2 verschillende bewoordingen kan lezen. Dat heeft ook wat. 😉

Beantwoorden

Een goed afgestemd cultureel aanbod is van belang en daarin passen ook een filmhuis en poppodium. Helaas kampen de Helmondse instellingen al enige tijd met tegenvallende bezoekersaantallen. Ik ben van mening dat dit met name te wijten is aan interne aangelegenheden. Wil de situatie veranderen dan zou er van binnenuit gereorganiseerd moeten worden. Zoals ik eerder in een column al stelde, is de valkuil in Helmond vaak dat de fysieke inrichting als reden wordt aangedragen voor problematiek. Ik ben derhalve er niet van overtuigd dat een andere locatie tot meer bezoekers leidt. De provincie kan weliswaar een flinke financiële bijdrage doen, maar als de gelden elke keer weer leidend zijn en er niet wordt gekeken naar wat de behoefte nu werkelijk is, dan zijn wij in Helmond in no time weer een pand rijker dat niet rendabel, duurzaam en functioneel is en dat ons weer veel te veel geld heeft gekost. Dit gegeven en het feit dat GroenLinks er niet van overtuigd is dat de (extra) kosten voor de commerciële ruimten voldoende onderbouwd zijn, maakten dat wij in de afgelopen raadsvergadering niet met de kredietaanvraag voor de Cacaofabriek in konden stemmen, overigens als enige partij tot onze verbazing.

Ling Ko
Fractievz GroenLinks

Beantwoorden

@Ling Ko op vrijdag 17 augustus 2012 om 00:27:

Belachelijk!!!! Dus de rest van de gemeenteraad stemt in met die leugen. Kan het haast niet geloven. Maar dat zal wel normaal zijn…

Beantwoorden

Groenlinks. Tegen extra geld voor cultuur? Speelhuis al. Nu ook het filmhuis en de Lakei? Tenminste zo lees ik het.

Je zal ongetwijfeld meer informatie hierover hebben dan ik.

Maar mij lijkt het dat Groenlinks wil besparen bij instellingen die er juist toe doen, want zeg nou zelf, hoeveel culturele uitspattingen heeft Helmond nou eigenlijk nog die dagelijks dan wel weekelijks geopend zijn. Je hoeft er niet te komen. Maar het kan, het mag, en het is er voor de burger, de Helmonder. En zoiets hoeft in mijn ogen ook niet winstgevend te zijn, want indirect kan het wel winstgevend zijn op verschillende niveaus, van iemand die aangespoort wordt om zelf vrijwilligers werk te gaan doen, tot iemand die geinspireerd wordt om iets te gaan doen in de muziek, film of theater sector.

Dat de bezoekers aantallen tegen vallen is dan ook van geen belang, het gaat erom dat het aanbod in keuze divers genoeg is en blijft in Helmond.

Of moeten we straks ‘voor alles eerst naar Eindhoven’ UWV, Belastingdienst, GGD? Wie volgt?

Beantwoorden

Beste PH,
Je wilt blijkbaar, zoals het college, alleen geld steken in gebouwen en niet
in werkgelegenheid.
Om aantrekkelijk te worden moet Helmond eerst zorgen voor een ander aanbod dan ‘040’ en niet Strijp-S, Plaza-Futura en het Parktheater willen imiteren. Daarvoor mis je bezoekers aantallen en de achterban. Helmond zou eerst kunnen beginnen met de culturele activiteiten die in de wijken plaatsvonden weer het herstellen en daar een ‘koepel’ (niet van stenen maar van mensen) voor te bieden. Die ‘koepel’ kan vervolgens alle disciplines ook nog eens ondersteunen. Dus geen dure lege gebouwen. maar originele
culturele initiatieven die aansluiten bij de diverse Helmonders in de even diverse wijken.

Beantwoorden

@G.Horste op maandag 20 augustus 2012 om 22:19:

Wat er in Eindhoven gebeurd is niet van belang, ik woon in Helmond.

o.a. ‘T Speelhuis en het Filmhuis zijn juist die koepel, maar dat zijn vele schijnbaar vergeten, er wordt meer gedaan dan alleen films of voorstellingen vertonen.

Maar het belangrijkste zijn in mijn ogen de jongste onder ons die voor het eerst theater proeven via bijvoorbeeld de basisschool in ‘T Speelhuis, tot hoe ze bijvoorbeeld zelf een animatie film leren maken en deze kunnen afspelen op een oude projecter in het Filmhuis. Dat kan je niet ervaren in een buurt of wijkhuis dat is niet het zelfde. Het gaat om het hele plaatje dus ook de ambiance, juist nu in deze tijd waar we qua technologie verwend zijn is het belangrijker dan ooit om dit soort instellingen te koesteren, en dat mag wat kosten ja. We leveren al genoeg in.

Het Filmhuis heeft nog steeds veel potentie, het is de verhuizing die de meeste bezoekers/vrijwilligers dwars zit (ook bij mij) omdat ik daar naast film ook graag een drankje dronk. Dat zal anders worden ja. Maar tegelijk vind ik dat als er een cultureel centrum komt het Filmhuis daar ook bij hoort en dat hebben ze goed gedaan, en misschien uiteindelijk ook het theater. Alles op 1 plek.

En de eventuele fusie tussen Lakei en het Filmhuis zal misschien ook veel verandering brengen, tijd zal het leren. Maar dat kan niet zonder een goed functioneel gebouw, want daar begint het mee.

De wereld op ze kop dat ik als voornamelijk RECHTS stemmer cultuur staat te verdedigen hier in Helmond (al stemde ik lokaal Groenlinks, wat nu dus misschien niet meer gaat gebeuren…). Ik ben benieuwd als beide gebouwen (Cacaofabriek/nieuwe Speelhuis) er staan hoeveel van de nee-zeggers dan weer vooraan staan om ‘cultuur te proeven, ervaren en te verdedigen’.

Want op dit moment zijn ze sommige denk ik hun standpunten vergeten.

“We bezuinigen niet op cultuur, maar investeren juist extra; in het innovatieve kunstaanbod, in talentontwikkeling en cultuuronderwijs, en in het behoud van het culturele erfgoed.”

http://2012.groenlinks.nl/standpunten/cultuur-internet/kunst

“Cultuur moet niet alleen om geld gaan en onder dit kabinet is het teveel een financiële discussie geworden. De PvdA blijft ook aandacht vragen voor de waarde van kunst en cultuur voor iedereen, voor de maatschappij als geheel.”

http://www.pvda.nl/standpunten/diversen/Kunst+en+cultuur

Beantwoorden

Beste G.Horste, beste PH,

In jullie bijdrages herken ik veel van mijn eigen mening en het totaal van de over dit onderwerp gegeven reacties laat zien dit er, terecht, veel opmerkingen over dit onderwerp zijn te maken.

Om het geheel nog completer te maken doe ik er nog maar een schepje bovenop 🙂

Waar ik mij persoonlijk zorgen over maken is de, wat mij betreft, onaangename stilte over plannen m.b.t. de samenwerking tussen Lakei en Filmhuis. Het lijken mij toch echt twee verschillende bloedgroepen met vaak, maar niet altijd, verschillende doelen. Samen een gebouw gebruiken met een aantal gedeelde voorzieningen w.o. horeca (noodzakelijke inkomsten voor dit soort instellingen) vereist evenzo goede afstemming.
Je leest zelfs geen proefballonnetjes die opgelaten worden om de meningen te peilen. Soms lijkt het of er een verbod is uitgegaan aan beroepskrachten andere betrokkenen om ook maar iets publiekelijk te maken.

Ten aanzien van de centralisatie van dit soort voorzieningen op één locatie blijf ik sceptisch. Volgens mij zit het Filmhuis op een prima locatie evenals Lakei en keurig verspreid over een deel van onze stad. De huidige locaties
kunnen heel speficiek zijn voor iets ‘eigens’ terwijl samenwerking op onderdelen ook niet uitgesloten hoeft te worden. Dus waarom verhuizen? Spreiding van (culturele) voorzieningen heeft zeker voordelen.
Er zijn meer voorbeelden te noemen van decentralisatie, centralisatie en daarna weer decentralisatie, vaak heel kostbare.

Belangrijkste echter is volgens mij de vraag of er straks voldoende vrijwilligers zijn. Vrijwilligers die daarnaast ook nog eens voldoende gemotiveerd zijn! Veel werk voor de enkele beroepskracht die er is.

Beantwoorden

Project Cacaofabriek: Kwartiermaker aangesteld
Voor het Helmondse project de Cacaofabriek is een kwartiermaker aangesteld. De kwartiermaker is Erik Akkermans. Erik start in september en gaat een bedrijfsplan opstellen, ook ontwikkelt hij een inhoudelijk programma voor de Cacaofabriek.
Volgens eigen zeggen is Erik Akkermans enthousiast over de mogelijkheden om in goed overleg met Lakei, het Filmhuis, Stichting De Nederlandsche Cacaofabriek, Omroep Helmond, de gemeente Helmond en andere instellingen tot een mooi plan te komen.
Erik Akkermans is sinds 1977 werkzaam in de sector kunst & cultuur als manager, bestuurder en adviseur. Erik werkte voor en was betrokken bij een zeer groot aantal organisaties, vooral in de wereld van kunst en cultuur, van conservatorium tot centrum beeldende kunst, van AIDA Nederland tot het World Wide Video Festival, en van het Amsterdams Fonds voor de Kunst tot de gemeente Zoetermeer. Daarnaast heeft Erik ervaring met landelijke, provinciale en lokale instellingen en overheden. Hij publiceerde gedichten en is politiek actief voor D66.

Beantwoorden

Ik wil hier toch nog op reageren. Buiten dat u eigenlijk wel tevreden bent en u in ieder geval uw genot hjeeft met de verhuizing en dat het meer dan 8 jaar na dato is.
U heeft het over een leugen. Echter in mijn oren klinkt het heel aannemelijk dat bisocopen met een A status wat voorrang krijgen boven bioscopen met een B status. een bisocoop kan daar zelfs de distributeur op aanspreken.
Dus misschien geen leugen , maar in uiw ogen wel omdat u een andere betekeniswaarde toekent aan A of B. In mijn ogen zullen vanwege het genot ook meer toeschouwers dit filmhuis gaan vullen waardoor ook vanwege de toeschouwers aantallen de juiste films in het filmhuis tijdig gedaarit kunne gaan worden.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *