10reacties

Ons Marij Vertelt: Deelkasten Helmond

Neem wat je nodig hebt en deel wat je kan missen. Al een tijdje heeft Helmond 2 deelkasten, waar deze slogan voor geldt. Ik kijk vaak rond op Facebook op zuuk naar mooie lokale initiatieven en kwam deelkast Mierlo-Hout tegen en die ben ik gaan volgen om te kijken of ik hier een column over kon maken.
Wat is eigenlijk een deelkast zulde denken. Een deelkast is een kast waar houdbare levensmiddelen en hygièneproducten in staan. Het is een soort mini-voedselbankje waar da ge gin lid van hoeft te zijn.

De deelkast is vural bedoeld als steun voor wie het (momenteel) wat minder goed heeft. Veel mensen hebben problemen door de stijgende prijzen van de dagelijkse boodschappen én energie. Ook in buurten waar je dit niet zou verwachten, hebben mensen het financieel zwaar, ook in Helmond is er armoede. Met deze deelkasten (er zijn er 2 kwam ik achter) kunnen we elkaar helpen. NEEM wat je nodig hebt en GEEF wat je kunt missen. We horen altijd iedereen roepen bij inzamelingsacties dat we onze eigen mensen in Nederland moeten helpen. Nou dat kan nu, en nog wel in Helmond zelf. Zo zijn er mensen die dankzij deze kasten eten op tafel kunnen zetten. 

Deze deelkast (waar ik op bezuuk was) is in de Kotterlaan 37 Mierlo-Hout. Er is trouwens nog een deelkast in Helmond-Noord, in de Vincent van Goghlaan 28. Wendy Boudewijns is de initiatiefnemer van de deelkast op het Hout en ik ging bij haar een kijkje nemen, want als jij dit voor andere mensen doet die het moeilijk hebben, dan is één ding zeker: dan bende unne hille skônne Helmonder.  

Ze vertelt dat ze vanwege haar beperking bijna de hele dag thuis is en dacht: wa kan ik toch eens doen om mezelf nuttig te maken voor deze maatschappij. Ze is zich gaan verdiepen om een deelkast op te starten en zo begon het, met een gedoneerde kast is ze met haar eigen spullen begonnen en inmiddels heeft ze 180 leden. De kast staat in haar voortuin, en op de Facebookgroep (deelkast Mierlo-Hout) zet Wendy elke morgen rond 8 uur een berichtje dat de kast weer geopend is. Hier mag iedereen die het kan gebruiken producten uit halen, producten ruilen en producten doneren. Om iedereen een kans te geven mag je max 3 producten per keer meenemen. Ook omdat ze anders de kast niet gevuld kan houden. Toch zijn er nog steeds mensen die veul meer meenemen, dat is dan toch weer jammer als van de goedheid misbruik wordt gemaakt. De kast is open van 7.00 uur tot 22.00 uur en in het weekend en in de vakanties vanaf 8.00 uur. Mee harde wind en neerslag zullen de deuren dicht zijn, maar maakt ze mar gerust open. Na gebruik ook weer sluiten. De Kotterlaan is eigenlijk de achterkant van haar huis, parkeer daar je auto en loop naar de voorkant, een soort pleintje.

Ik volg deze kast al een tijdje op Facebook. Met de kerst stond er zelfs een kraampje bij met warme chocomel, hoe lief is dat. Wendy is een gever en geen ontvanger, dat is me gelijk duidelijk als ik bij haar aan tafel plaatsneem. Een fijn, lief, goed mens is ze, die zichzelf absoluut niet op de borst wil slaan. Ze vindt het maar gewoon dat ze dit doet. Hoe mooi zou het zijn dat onze lezers die ook iets kunnen missen deze 2 Helmondse kasten gevuld gaan houden? Ga je voorraad eens na en kijk eens wat je kan missen of koop een paar producten waar je mensen heel blij mee kan maken. Het kan het verschil zijn van wel of niet eten voor mensen en doneer het aan een van de twee kasten die Helmond rijk is. Denk eens bij de 1+1 acties: eentje vur mezelf en eentje voor de deelkast. 

Natuurlijk wilde ik niet met lege handen komen en riep ook de hulp van mijn familie en vrienden in via mijn Facebook. Overal mocht ik boodschappen op komen halen of ze gaven ze hier thuis af, de mensen die te ver woonden mocht ik een tikkie sturen en van dat geld heb ik ook boodschappen gekocht. Ik had beloofd iedereen die met me mee heeft gedaan te benoemen in mijn column dus hierbij mijn dank aan alle donaties. Thanxx lieve vrienden, ook namens Wendy Boudewijns.
Jan Verweij, Lisette van Horrik, Bibi Scheepens, Susan de Koning, Astrid Houtepen, Mirna van den Berg, Janneke Faes van Hamond, Lia Faes, Irene van der Zel, Carla de Wit, Wilma Van Der Velden, Michelle Koster, Loes van Rijsingen, Lilian Woudenberg, Ans Brok, Angelique Verbakel, Miranda Verkoelen, Miranda Kraneveld, Manuela Manders, Monique Van Gent, Trudie Hendrikx, Gerry Smans, Denise Scheepens, Annet Heessels, Hanneke Oors, Angelique Maes, Sandra van den Braken, Helmond Toegankelijker, Mootje Huis en Stacey de Lor. En natuurlijk ook de anonieme donaties keibedankt.

Samen met jullie hebben we een gigantische hoeveelheid levensmiddelen kunnen doneren.
En wat zou ik het geweldig vinden als de Helmonders die iets kunnen missen gaan zorgen dat deze deelkasten de komende tijd gevuld blijven. En dat de Helmonders die het moeilijk hebben de weg naar deze kasten kunnen vinden. Ik zou een heleboel van dit soort initiatieven willen steunen, maar ik heb er eentje uitgekozen waar ik een heel goei gevuul over had. Iedereen helpen ligt helaas niet in mijn macht. Maar ik hoop met deze column meer mensen te laten weten dat deze 2 deelkasten er zijn en er flink wat Helmonders zijn die onze hulp kunnen gebruiken.

Tip voor alle scholen, verenigingen, maar ook families en bedrijven. Hou ook eens een inzamelingsactie op school, op je werk of in je familie- en vriendenkring en doneer aan de 2 deelkasten die Helmond heeft. Het is zo makkelijk te regelen, laat iedereen iets van thuis meenemen. Het kost je een ritje naar de deelkast, meer niet. Zo helpen we onze eigen Helmonders die het moeilijk hebben in deze dure tijden. Het is een kleine moeite waar je zoveel mensen mee kunt helpen. Ik zeg “DOEN”. Want samen kunnen we het verschil maken. 

Wendy ik ben ontzettend trots op wat jij voor onze Helmonders doet. 

Iedereen een fijn weekend. 
Houdoe


Deze column van Ons Mary staat vandaag in de papieren editie van Weekkrant De Loop. We wilden die graag op de weblog plaatsen. Door ons samenwerkingsverband met dit weekblad en met dank aan de columniste kan dat ook.