Buiten is het 5 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.744 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
21reacties

Honderden zijn het er wanneer we ons neervlijen met de voeten in het gras… duizenden worden het er wanneer we weer huiswaarts keren na een zonovergoten middag in de Warande.
Rondom de vijver van ons stadspark wandelen de helden, puffend en zuchtend van de hitte. Samenloop voor Hoop is afgetrapt met een indrukwekkende openingsronde door de ‘survivors’. Het evenement brengt mensen samen, verbroedert en inspireert, gedragen door hoop en naastenliefde. De sfeer is er ongedwongen en overal zetten vrijwilligers hun beste beentje voor. De initiatieven zijn even talrijk als kleurrijk. Loterijen, enveloppen trekken, een blote voeten pad en een grote groep in roze gehesen vrijwilligers die druk ventend hun even zo roze tasjes aan de man brengen. Deze tasjes zijn een heuse hit en overal duiken de enthousiaste verkopers op, die meer dan eens ‘los zijn’… uitverkocht.

Tegen deze achtergrond start de Brabantse Bard Gerard van Maasakkers onder een stralende Hemel zijn optreden, samen met Philbee van koninklijke stadsharmonie Phileutonia. Het optreden is het eerste hoogtepunt van het jaarlijkse Royal Phileutonia Proms, dat dit jaar alweer haar twintigste editie beleefd.
De boodschap van SamenLoop voor Hoop is nauw verweven met de setlist die Gerard start met “Een Handvol Vrienden”. Het is een hommage aan de vriendschap die dient als het cement tussen de stenen van het leven. Van Maasakkers put uit zijn rijke oeuvre en krijgt de handen met gemak op elkaar. Zijn luisterliedjes zijn kleine Brabantse volksverhalen die voor de echte Brabander even herkenbaar zijn als het leven in onze provincie. Samen met zijn begeleidingsband De Vaste Mannen en de Somerense marimba speler Jacob van Eijk verzorgt de innemende van Maasakkers een boeiend optreden dat muzikaal word omlijst door de bombastische klanken van onze harmonie. De set is afwisselend en bied ruimte voor Philbee om te schitteren tijdens de muzikale intermezzo’s als “Let it Go” uit “Frozen” terwijl ook van Eijk zijn solospot (“Circus Renz”) krijgt.
Het past allemaal als gegoten in elkaar en van Maasakkers voelt zich in deze setting duidelijk als een vis in het water. Zijn ongedwongen presentatie, heerlijke one liners, en zijn geniale interactie met publiek en voorbijgangers is even zonnig als het optreden. “Water en Lucht” past perfect onder deze zomerse Hemel en swingt de pan uit.
De gevoelige snaar raakt hij met de prachtige ode aan zijn vader, “Jehan”. Van Maasakkers wordt begeleid op de Bugel en verteld over zijn jeugd, zoals hij even later de kerkbanken bezingt in de ode aan zijn moeder. Het zijn kleine gevoelige pareltjes die door de warme klanken van Philbee aan zeggingskracht winnen en passen in het beeld van deze dag.
De remmen gaan pas echt los tijdens het onvolprezen Brabantse volkslied “Hier Heur Ik Thuis”, dat de handen opeen krijgt, evenals de absolute uitsmijter “Hee Goade Mee” dat zorgt voor een geweldige apotheose.

Na het optreden wandelen we door het park en lopen we langs de vijver van het park. Daar aan de oever staan nu de kaarsenzakken klaar met hun persoonlijke boodschappen van hoop en liefde. Hun boodschappen met kleurrijke foto’s en tekeningen, aangrijpende persoonlijke teksten en hartenwensen. De teksten vormen een ring rondom het water van de vijver. Het zijn er duizenden…. Duizenden berichten aan hen die ons ontvallen zijn, duizenden zakken die vanavond voor een feeërieke omlijsting zorgen van het evenement.

Ik kan niet anders dan in stilte voorbij slenteren terwijl ik de hand van mijn dochter strak vasthoud. Zo loop ik zwijgend weg van een plek die me diep raakt en waar de hoop het hopelijk wint van die slopende ziekte. Ondertussen hoop ik dat iedere Helmonder zich even losweekt van de Zomerkermis en koers zet naar dit evenement, even loskomt van het feestgedruis om de realiteit te omarmen. Pas als we die realiteit ervaren, kunnen we nog meer genieten van de festiviteiten in ons stadshart…

Edwin van Hoof

 

In de reacties hieronder staat een weblogupdate.

21 reacties:

Avondimpressie van de Samenloop voor Hoop van gisterenavond:

Beantwoorden

Update:
De SamenLoop voor Hoop in Helmond heeft in totaal 74.500 euro opgehaald. “Wat enorm trots zijn we!” zo laat de organisatie weten. Zo liepen 400 kinderen een uur in de Warande en haalden daarmee 1700 euro op.
In 2013 bracht dit goede doel 71.007 euro op. Tijdens de eerste editie, 2 jaar eerder, was dat een bedrag van 70.000 euro, zie de onderstaande video.

Beantwoorden

Toppie

Beantwoorden

Hartverwarmend!

Beantwoorden
Rianne Van Der Heyden

Geweldig, wat een mooi resultaat.

Beantwoorden
Wenda Den Hollander

Helemaal geweldig

Beantwoorden
Mario Steenbakkers

Super

Beantwoorden
Gemma Steenbakkers Van Dalen

Super resultaat he.hebben eij toch maar mooi bij elkaar velopen,he Joyce en Marianne en ons super de luxe 3MTiem!trots op jullie allemaal1

Beantwoorden
Dorothe van den Eijnden

Het was kei mooi
om mee te maken

Beantwoorden

Wat wordt er met de opbrengst gedaan? Zal wel weer verdwijnen in vele wegen.

Beantwoorden

Een prachtig resultaat!

Beantwoorden
Margo Rietveld-Sanders

@De weblog van Helmond op zondag 12 juli 2015 om 14:23:

Fantastisch en wat een voorrecht om hier met ons geweldige team “All Together” aan bijgedragen hebben.

Beantwoorden

Super. Petje af voor de lopers.

Beantwoorden

SUPER

Beantwoorden

@Mark op zondag 12 juli 2015 om 22:21:

Wat een ongelooflijke domme opmerking. Hoop dat je het nooit nodig zult hebben, beste Mark.

Beantwoorden

Super ,wat een samenspel tussen muziek,wandelaars en de samenloop.
Wij hebben het graag gedaan een Mark weet niet waarover hij praat.
Tot de volgende Samenloop voor Hoop.W
Wij zijn er dan zeker weer bij.
Bedankt organisatie

Beantwoorden

Was heel indruk wekkend.prachtig om te zien

Beantwoorden

Om een bijdrage te mogen leveren voor de medemens die het toch al zwaar heeft, is al een goede gedachte.
De een loopt er 60 van die rondjes en de ander blijft 24 uur op de baan ,en nog iemand kan maar 2 rondjes ,geweldig welke inzet je ook doet.
Wij als Nordic Walking team hebben 135 zakken verkocht en 24 mensen bereid gevonden om 1 uur of meer te wandelen.

Bedankt Nordic team

Beantwoorden

Goed gedaan allemaal petje af!

Beantwoorden
Marie-Jose van Lierop

Prachtig resultaat! En mooie foto.

Beantwoorden
Hans van den Einden

kippevel momenten, zeer indrukwekkend!!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *