Buiten is het 6 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.969 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
9reacties

Van 28 mei tot en met 7 juni is het de week van het Nederlandse Bier en ik kan dat niet beter inluiden dan met het genieten van ons eigen Helmondse Nicodemus van stadsbrouwerij De Kat.
Terwijl de wind buiten een golf aan slagregens over ons heen spoelt, val ik binnen moe maar voldaan in mijn fauteuil. Een zaterdagse werkdag zorgt voor een lichte roes die ik verder ga versterken met het degusteren van een heerlijk bierke. Tussen de Belgische grootmachten en de hippe Nederlandse giganten valt mijn oog op ons Katje, dat ik eindelijk maar eens bij de staart moet vatten.

De kroonkurk gaat sissend van de fles en de inhoud vindt haar weg naar mijn bokaal. Hoewel Nicodemus als een donker bier te boek staat valt vooral de kleur direct op. In plaats van een diepdonkerbruine tint lacht ons een warme koperkleur vanuit het glas tegemoet. Het flikkerende kaarslicht op de achtergrond draagt bij aan een prachtige beleving en liefst had ik nu de open haar even flink opgestookt. Ook de mooie volle schuimkraag draagt bij aan een mooi stukje bierbeleving en ik kan niet anders dan met veel plezier het glas naar mijn lippen brengen.
Een licht hoppige geur met een mooi aroma van caramel en kruiden (koriander) wurmt zich mijn neusgaten binnen en het kan niet anders dan dat dit een Helmonds momentje gaat worden…. Een bourgondisch moment van genieten!
De geur beloofde een mooie volle smaak en dat is precies wat Nicodemus ons biedt. De warme moutige smaak is mooi in balans met die zoetige ondertoon die neigt naar caramel en zoethout. Ook het hoppige karakter van het bier is prachtig en zorgt voor een licht hopdroog bittertje in de afdronk, dat plezierig is maar niet te lang aanhoudt. Dat de afdronk wat kort is zij hen vergeven, want de kruidige ondertoon zindert na zoals deze ook zo heerlijk nestelt in een Zundert Trappist.

Het glas laat zich prettig legen en ik maak me op voor een volgende ronde. 7,5% alcohol maken het direct ook een prettig doordrinkbaar bier en dat is juist wat ik deze herfstachtige avond nodig heb. Een tweede glas wordt gevolgd door nummer 3 en de stemming stijgt nadrukkelijk. Het snackplankje met oude kaas en Franse droge worst dikken de bourgondische smaakbeleving verder aan.
De roes neemt me dra in haar greep en zal me meevoeren naar een mooi dromenland waar onder aanvoering van Nicodemus’ smaak mij beelden ten deel vallen van een eeuwenoud castel met een gracht met bloeiende lelies, en herauten die Nicodemus verwelkomen binnen de poorten van de vesting. Daar aan ‘de knaal’ onder de grote kastanjebomen, daar vertoef ik met naast mij een driftig met haar staart slaande bruine kat die speels miauwt….

Edwin van Hoof

9 reacties:

klinkt lekker, maar zaterdagavond en dan dinsdag pas kunnen recenseren. is dat een kater of wat?

Beantwoorden

Het is inderdaad een smaakvol biertje.
Heb er een paar weken geleden al aan mogen proeven. En geen kater de volgende dag, want alles is puur natuur.

Beantwoorden

Nog niet ‘gegoogled’, maar waar te verkrijgen?

Beantwoorden

@Sjef Jr op woensdag 3 juni 2015 om 07:15:

Lokaal 42 en Slijterij ‘t Pijpke.

Beantwoorden

Erg leuk, moeten jullie vaker doen !

Beantwoorden

Prachtige recensie. Heb het met veel plezier gelezen.

Beantwoorden
Desire van Poppel

In het kader van de Week van Het Nederlandse Bier houdt Stichting Brouwerij De Kat in Helmond zondag 7 juni een open dag.

De deur staat op Haagse Beemdweg 28D van 11.00 tot 16.00 uur open.

Beantwoorden

Dankje Noud, ga vandaag eens kijken of ‘t Pijpke ‘t bier nog heeft.

Beantwoorden

Jij hebt helaas laten zien dat je werkelijk nergens verstand van hebt en daarbij leugenachtig bent dus recencies schrijven of antwoord geven op teksten kun je beter achterwege laten slecht mens ????

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *