Buiten is het 13 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.703 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
10reacties

logo of embleem van Helmonds West under constructionDit is mijn laatste bijdrage aan de verslaggeving rondom de wijkontwikkeling Helmond West. Aan alles komt een eind. In de afgelopen 19 verslagen heb ik telkens geprobeerd te verwoorden wat de impact is geweest van wijkontwikkeling op bewoners en ondernemers in de wijk, gezien vanuit algemeen en persoonlijk belang. Ik heb vooral getracht te schrijven vanuit de beleving en het oogpunt van gedupeerden. Als één van de gedupeerden heb ik zelf mijn huis onteigend zien worden. Door het proces te beschrijven hoopte ik zelf ook troost en antwoorden te vinden voor het verlies. De procesgang rondom de wijkontwikkeling heeft mij diep geraakt. Het is haast onbeschrijfelijk wat het met je doet. Toch ben ik blij dat ik het opgetekend heb. Tot op heden heb ik nog geen optekeningen van ervaringen van lotgenoten rondom onteigening kunnen vinden. Hopelijk biedt mijn schrijven ook anderen, troost, verlichting en inzicht. Geloof me op mijn woord. Je doet het je ergste vijand nog niet aan.

Inmiddels is mijn eigen verhuizing bijna achter de rug. Volle dozen staan in alle ruimtes nog ongeopend te wachten op een nieuwe bestemming. Na drie maanden ploeteren, opknappen en licht verbouwen van de nieuwe woning heb ik geen puf meer. De energie is op. Ongetwijfeld zal de blijdschap ooit wel weer komen maar voorlopig even niet. De eerste vraag die mensen aan je stellen bij onteigening is: “Maar je wordt toch rijkelijk gecompenseerd?” Foute vraag. En laat dat rijkelijk er maar van af. Het gaat namelijk niet om geld maar om geluk. Ik ben een geweldig mooie plek kwijtgeraakt aan het algemeen belang. Offers moeten er gebracht worden. Dat is begrijpelijk. Maar dan behoor je ook voldoende gecompenseerd te worden. Via Nederlandse wetgeving is compensatie vastgelegd in verouderde financiële regelingen met een vastgesteld minimum. Ik mag er economisch niet op achteruit gaan. Ongeacht de huidige economische crisis. Wat echter niet gecompenseerd wordt is emotie, angst, kwaadheid, teleurstelling, verdriet en bijbehorende onmacht. Dat is namelijk onmetelijk. Letterlijk en figuurlijk. Ook verloren tijd wordt niet gecompenseerd.

De wet voorziet niet in compensatie van investeringen in tijd. Het zoeken van een nieuw huis (drie jaar lang Funda volgen); het bezichtigen van huizen (in mijn geval zeven), het afspraken maken met makelaars en huiseigenaren; de onderhandelingen en afspraken rondom de financiën (bank, hypotheekverstrekkers, verzekeraars, notaris); de vele gesprekken met de onteigeningsmakelaar en grondaankoper van de gemeente, maar liefst zeven ontmoetingen; de tijd die vrijgemaakt moet worden voor de vele keuzes, regelingen, uitvoeringen rondom de schoonmaak, lichte verbouwingen, inrichting. De vele bezoeken aan winkels en bouwmarkten; het beroep doen op tijd van familie, vrienden en kennissen. Het wordt niet gecompenseerd. Echt niet.

Wat het nog erger maakt is dat er geen of nauwelijks mededogen en inlevingsvermogen te vinden is bij de  algemeen belanghebbenden, lees gemeente, woningbouwvereniging en diverse wijkorganen. Er wordt door hen zoveel mogelijk gehoord, gezien en gezwegen. Behalve als het algemeen belang gediend moet worden. Overigens niet te verwarren met het persoonlijk belang van juist diegenen die het algemeen belang dienen. Dan wordt er plots gestreden met het mes op tafel en gepocht met jarenlange ervaringsdeskundigheid. “Nee meneer, ik kan u garanderen dat u bij de rechter geen enkele kans maakt”. Hoe vals, want dat is lang niet altijd waar. Hoe vals ook dat eigenlijk lang van te voren al vast staat wat jouw onteigende huis maximaal mag kosten. Door onervarenheid, ik heb onteigening nog nooit meegemaakt, zie ik pas veel later in dat de gesprekken die met mij aan tafel gevoerd worden inclusief de uitkomst van die gesprekken, door mijn eigen onteigeningsmakelaar samen met de onteigeningsmakelaar van de gemeente en de grondaankoper van de gemeente van te voren bepaald zijn. Dan helpt verdieping in Harvard-onderhandelingstechniek en het bepalen van een BAZO (beste alternatief zonder overeenkomst) ook niet meer.

Het maximale compensatiebedrag voor mijn woning is allang vastgesteld door de hoogte van het bedrag van de eerste woning die onteigend is, nu zo’n twee jaar geleden. Dat bedrag is de maatstaf van het bedrag van alle woningen die daarna nog onteigend moeten worden. De zeven emotioneel zware en vervelende gesprekken die ik als gedupeerde heb moeten doorstaan waren achteraf gezien dus eigenlijk helemaal niet nodig geweest. Het in overleg met mijn onteigeningsmakelaar door mij gewenste bedrag is nagenoeg toegekend door de gemeente. Moegestreden had ik niet meer de puf om tot het puntje te gaan. De grondaankoper lacht in zijn vuistje. Hij liet tijdens het laatste gesprek  terloops ontvallen dat hij voor de gemeente goed onderhandeld had bij de aankoop van het eerst onteigende huis. Het zij zo.

Ik neem nu afscheid van een mooie wijk. Helmond West. Een wijk die het verdient om voor de eeuwigheid te blijven bestaan en voor altijd zichzelf te blijven. Zichzelf inclusief alle vernieuwingen en ontwikkelingen. Ik neem ook afscheid van mijn mooie straat, de Itterestraat en haar bewoners. Van oude inmiddels verhuisde buren en buurtgenoten. Het lief en leed dat we samen gedeeld hebben. Een warm hart draag ik ze toe. Zo ook mijn drie oude buurmannen, die onverwacht en kort na elkaar in drie jaar tijd zijn overleden. Aan hen draag ik mijn columns Project Buiten Om op. Home is where the heart is.

Mien

10 reacties:

Mien bedankt dat je ons en alle Helmonders ruim 3 jaar lang op deze wijze hebt meegenomen in de verwikkelingen in jouw wijk Helmond West. Het ga je goed!
Voor wie alle 20 columns van Mien nog eens wil nalezen: klik hier.

Beantwoorden

Mien ben je gezond? Want dat is belangrijker dan stenen.

Beantwoorden

Wat een verslag. Nooit geweten dat er zo veel komt kijken bij onteigenen. Niet alleen wat betreft voorbereidingen, maar ook wat betreft emotie. Goed om te weten voor als ik het ooit zelf mee moet maken. Maar ik hoop het nooit mee te maken.
Gaat alles nu weer goed met je nu je bijna verhuisd en uitgestreden bent. Blijf je wel in Helmond wonen?

Beantwoorden

Onteigenen?

Man, hou op:

Er zijn voorbeelden genoeg te noemen waarin mensen onteigend zijn omdat er projecten moesten komen die er gewoon doorgedrukt zijn. Er wordt b.v. mensen die een eigen bedrijf of woonhuis hebben echt niet verteld wat hun waneer ze alles opbouwen, te wachten staat. Voorbeeld:

In de procidure staat dan vaak; nieuwe wijk in aanbouw, alle huizen verkocht met prachtig uitzicht op de natuur. Al die mensen een vette hypotheek en na jaren rijst er ineens een vreselijke, vaak lelijke torenflat of erger voor hun neus. Dat hadden ze ons niet verteld hoor ik dan. Neeeeee, dan doen ze ook niet, dat heet misleiding. Jarenlang procideren heeft en had voor genoeg mensen die ik ken, geen enkele zin. Je verliest het uiteindelijk en legt het loodje jegens de overheid. Je mag blij zijn als je financieel plaatje dat de gemeente je toebedeeld gunstig zal zijn voor je. Die mensen leveren dikwijls juridisch een slepend gevecht dat jaren kan duren. De geestelijke emotionele schade en ontwrichting en het negatieve financiele plaatje is enorm, die dan ontstaat veel van zulke gezinnen. En uiteindelijk sta je alleen in een keiharde maatschappij waarin bijna niemand mededogen heeft. Want ze hebben schijt aan je, het is allemaal puur zakelijk geworden en menselijkheid? Vergeet het maar. Sterkte Mien, je hebt het goed omschreven.

Beantwoorden

Bedankt voor jullie reacties en medeleven.
Ik woon nog steeds in Helmond.
Helaas niet meer in Helmond West maar wel in een andere mooie wijk.

Groet,

Mien

Beantwoorden

Dan heeft Verbakel en zijn stichting toch beter geboerd. Die onderhandelde lang door en kreeg van de gemeente voor zijn grond en bedrijfspanden aan de Berlaerstraat uiteindelijk toch maar mooi 2,6 miljoen euro.

Beantwoorden

Grootschalige wegwerkzaamheden in Helmond West
Vanaf maandag 4 maart gaan de Binnendongenstraat en Cortenbachstraat in Helmond West op de schop. Beide straten worden anders ingericht. Bij de Binnendongenstraat wordt gewerkt tot de zomervakantie en in de Cortenbachstraat tot oktober. Het verkeer wordt omgeleid met de gebruikelijke gele borden.
De Cortenbachstraat is nu een belangrijke doorgaande weg door Helmond West met een overgang over het spoor. Dit gaat veranderen met de komst van de Kasteelherenlaan. Het verkeer zal dan over deze nieuwe weg, om de wijk heen gaan rijden en met een tunnel onder het spoor door. Minder verkeer betekent een veiligere situatie voor de schoolkinderen van Wijkhuis Brede School Westwijzer dat nu gebouwd wordt aan de Cortenbachstraat.
In de Cortenbachstraat wordt gewerkt tussen de Itterestraat en Arbergstraat. Ondergrond wordt gewerkt aan de riolering, kabels en leidingen. Bovengronds wordt de straat gesplitst in 2 rijbanen met een brede middenberm ertussen. Ook worden er extra parkeervakken aangelegd bij de school en komen er nieuwe bomen. Deze bomen komen van de Brandevoortsedreef en worden dus hergebruikt. Bij Westwijzer wordt een talud (heuvel) aangelegd, omdat de speelplaats van de school hoger komt te liggen, bovenop een deel van het wijkhuis. De Hornestraat, die autovrij wordt, maakt plaats voor een doorgaand glooiend fietspad, waarmee de hoger gelegen speelplaats bereikt kan worden.
In de Binnendongenstraat wordt ook aan de riolering gewerkt. Ook deze straat wordt anders ingericht, zodat deze klaar is voor het toekomstige verkeersaanbod richting de Kasteelherenlaan. De Binnendongenstraat zal namelijk de verbinding gaan vormen tussen de Europaweg en de Kasteelherenlaan. Op het kruispunt met de Mierloseweg komen verkeerslichten.

Beantwoorden

Kasteelherenlaan alvast bekijken in Virtueel Helmond
In werkelijkheid moet de aanleg van de Kasteelherenlaan nog beginnen, maar virtueel is de nieuwe weg op de rand van Helmond West al klaar. Wie dat wil kan in Virtueel Helmond al over de Kasteelherenlaan lopen óf er met een luchtballon overheen vliegen. In Virtueel Helmond zijn ze nog niet weergegeven, maar in werkelijkheid komen op het kruispunt met de Mierloseweg verkeerslichten.
De Kasteelherenlaan wordt een nieuwe verbindingsweg tussen de Europaweg en de Heeklaan en wordt een onderdeel van de stedelijke verkeersring van Helmond. De weg komt tussen het Goorlooppark en de wijk Helmond West te liggen en gaat met een tunnel onder het spoor door, zie de afbeelding uit Virtueel Helmond hieronder. De aanleg van de Kasteelherenlaan start dit jaar. Er wordt gewerkt vanaf de Europaweg richting het spoor. Als alles volgens planning verloopt, start volgend jaar de aanleg van de spoortunnel. De nieuwe weg moet dan in 2016 worden aangesloten op de Heeklaan en dan helemaal gereed zijn.

Beantwoorden

De sloop van tweekappers in de Itterestraat te Helmond West is een feit. Toch maar even voor de eeuwigheid vastgelegd.
Home is where the heart is.
De foto’s zijn hier te bekijken: http://bit.ly/13hkng4

Beantwoorden

PERSBERICHT

Uitbundig afscheid en reünie
Einde van Troubadour/Tharcisiusschool in Helmond-West

Nog voor de bouwvakvakantie 2013 wil de gemeente het schoolgebouw van basisschool De Troubadour aan de Itterestraat gaan slopen. Op school worden grootse plannen gemaakt om dit niet zomaar voorbij te laten gaan.

Op 5 juni vindt er een spectaculair afscheid plaats voor oud-leerlingen, ouders, wijkbewoners,
leerkrachten en oud-leerkrachten.

Voor alle leerlingen wordt op 24/25 juni een programma aangeboden, waaronder een echt slaapfeest!

In het kader van de wijkvernieuwing zal op de plaats waar nu het schoolgebouw staat een nieuwe
wijkontsluitingsweg, de Kasteelherenlaan, worden aangelegd, die onder het spoor door loopt en aansluit op de Heeklaan.

De leerlingen worden na de zomervakantie tijdelijk ondergebracht in het gebouw van de Mariaschool, waarmee de Troubadour per 1 augustus zal fuseren. Eind 2013 hoopt de nieuwe fusieschool het gebouw van Westwijzer aan de Cortenbachstraat te kunnen betrekken.

Op woensdag 5 juni zal een reünie worden gehouden voor iedereen, die op de Troubadour of Tharcisiusschool heeft gezeten of daarbij betrokken is geweest. Hiervoor is de school dringend op zoek naar (mail)adressen, maar ook naar oude foto’s of films.

Ook is dit dan een laatste open dag voor iedereen, die betrokken is (geweest) bij de Troubadour of voorheen de Tharcisiusschool. Sinds de bouw in 1953 hebben in de laatste 60 jaar duizenden leerlingen deze school bezocht.
Aanvankelijk gingen de jongens naar de Tharcisiusschool en de meisjes naar de Providentiaschool.

Op woensdag 5 juni kan er tussen 16.00 uur en 20.00 uur een rondgang worden gemaakt door het gebouw,waar allerlei activiteiten zullen plaatsvinden: optredens op het podium in de gymzaal van vooral (oud)wijkbewoners, doorlopende voorstelling van foto’s en films, afscheidswoorden of tekeningen schilderen op de muren, ontmoeten van huidige en oud-leerkrachten de lokalen, etc. maar vooral gezellig bijpraten en herinneringen ophalen onder het genot van een drankje en een hapje.

Voor deze activiteiten is de school ook op zoek naar mensen, die hieraan een bijdrage willen leveren. Vooral met optredens van zang, dans, presentatie, leveren van hapjes of hand- en spandiensten.

Op 24/25 juni zal er een spectaculair feest plaatsvinden voor alle leerlingen en leerkrachten, die nu op De Troubadour zitten. Teamleden, maar vooral ook leerlingen zelf, zijn al druk bezig met de voorbereidingen. Na een avond- en nachtprogramma, zal op 25 juni symbolisch naar De Mariaschool worden verhuisd.

En als alles volgens planning verloopt, zal het gebouw van De Troubadour nog voor de bouwvakvakantie gesloopt worden.

Aanmeldingen voor de reünie, foto’s of films, informatie en aanbiedingen voor optredens kan allemaal per telefoon: 0492 524023. Mail: [email protected] of http://www.facebook.com/detroubadour-helmond

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *