Buiten is het 14 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.231 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
1reactie

Op een van de laatste zomerse avonden van dit jaar zat ik op een geïmproviseerd terras bij het Filmhuis. Om mij heen een stuk of twintig bezoekers en de ook rokende barman. Het Filmhuis zelf was leeg. Dat krijg je met zo een dwaas rookverbod.
Wachtend op een drankje keek ik het Boscotondoplein (pardon: F.J. van Thielpark) eens rond. Wat een doodse en nu ook donkere bedoening. Dit warm kloppende hart van Helmond, tussen bestuursgebouw en museum, zou het hoogtepunt van het dorpscentrum moeten zijn. In werkelijkheid is het een zee van fietsen, hier en daar wat licht achter een raam en – verloren tussen blinde donkere muren, metalen bomen en een half verlichte fontein – wat mensen.
In een echte stad zou dit plein al lang in bezit genomen zijn door terrasjes, slimme entrepreneurs met een koffiekraam, broodjesverkopers of voor mijn part een souvenirshop. In een echte stad zou dit plein stralen van licht, geluid, beweging en mensen.
Net om de hoek staat café Boscotondo al zeker twee jaar leeg. Voor de rest komt de enige levendigheid van de bioscoop.
Er zijn meer van die rare plaatsen in Helmond. Het Stationsplein met winkeltjes die aanvankelijk ook voor horeca bedoeld waren. Nu zit er een uitzendbureau, de vrijwilligerscentrale en automatiseringsbedrijven. Bepaald niet iets wat leven brengt in de stad. Datzelfde kan gezegd worden van het voorheen Bavaria House. Ook bedoeld om Helmond op te stoten in de vaart der volkeren.
Een eerste advies aan onze bestuurderen is dus: kijk eens verder dan alleen Markt, Steenweg en Havenplein.
Voor het Van Thielpark heb ik ook wel een idee: het museum staat er nu ’s avonds donker en doods bij, de doorgang bij de blinde zijmuur van het Filmhuis is bijna angstaanjagend. Terwijl de trommel (het ‘torentje’) van het museum zo een mooie plek zou zijn voor licht of zelfs een vuurtoren in de geest van de Eiffeltoren in Parijs.
Bij geruchte heb ik trouwens gehoord dat het Filmhuis best een annex met een echt terras (rokersruimte!) en meer licht wil maken. Maar dat zal van de duur betaalde architect wel niet mogen. Maar wat meer licht en leven, dat moet toch minstens kunnen?

Was getekend,

1 reactie:

Aaha, dat verklaard waarom ik als “inport” Helmonder geen idee had waar ik het Boscotondoplein moest zoeken! Het klonk voor mij toen ik van dit plein hoorde als een echte trekpleister. Maar helaas, dat is het voor mij niet. En waarom!? Precies zoals JeanCat het hierboven verwoord. Het zou idd een goed idee zijn om daar wat meer leven in de brouwerij te brengen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *