Buiten is het 15 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.540 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
3reacties

Een nieuwe lente en een nieuw geluid. Deze misschien wel meest misbruikte regel uit de Nederlandse literatuur (de beginregel van de Mei van Herman Gorter uit in 1889) schoot me door het hoofd toen ik van een afstandje naar Helmondse zaken keek.
Het is kennelijk een trend om dingen ‘groen’ te noemen. Zonder lang na te denken, kwam ik op het volgende lijstje:
Groene Peelvallei
Groene Campus
Groene Loper
Groene kanaalzone
Groene BZOB
Groene binnenstad  (pdf)
Groen stadion
Groene buffer
Groene auto’s (pdf)
Groen onderhoud
Groene haltes (pdf)
Wie even nadenkt, weet er vast wel meer te noemen. Allemaal zaken van de laatste tijd die kennelijk onder het motto ‘groen’ verkocht moeten worden. Dan heb ik nog niet genoemd de misschien wel belangrijkste, dat Helmond zich economisch gezien heeft gestort op food. (Ook al zo’n modekreet waarvoor klaarblijkelijk niemand een vertaling in het Nederlands kan opzoeken.) Food en groen zitten nogal dicht tegen elkaar, dus hoort m.i. zeker in dit rijtje. Zoals ik in de aanloop naar de verkiezingen iemand naar aanleiding van de tweede coffeeshop hoorde zeggen “Helmond wordt de wiethoofdstad van Nederland.” Het hele BZOB vol zaaien met Cannabis Sativa. Dat is pas een ‘foodrevolution‘!
Ook het al dan niet te bouwen stadion van ons voetbalclubje wordt als groen verkocht. Terwijl zoals de plannen er nu uitzien, het voetbalveld dadelijk het enige overgebleven groen ten oosten van de stad is. Maar ook dat kunnen we vergroenen: wat te denken van een vleermuiskelder in de krochten van het (al dan niet leegstaande) stadion?
Ik bedoel maar: al dat groen wordt alleen maar van stal gehaald omdat het zo lekker modern en gezond bekt. De werkelijkheid laat meestal iets geheel anders zien. Maar misschien is er hoop. Want over de verkiezingen gesproken: van GroenLinks tot D66 en CDA zit er in ieder geval visueel nogal wat groen in onze gemeenteraad. Het zou leuk zijn, als dat ook eens in beleid vertaald werd. Echt groen bouwen bijvoorbeeld. Beter groenonderhoud, groene bedrijvigheid, groene energie, groen (= gezond) voedsel. Mogelijkheden genoeg!

Oh ja, wie de Mei niet in de boekenkast heeft, kan bijvoorbeeld eens hier kijken.

                                                          Was getekend,

3 reacties:

Opvallend is het wel om alles maar groen te noemen. AArdig rijtje. Ach, het is wel lekker modern van Helmond want groen verkoopt. Toen iedereen een beetje wist hoe geweldig de computer was, zo’n 20 jaar geleden, stond er ook overal bij dat iets door de computer gedaan was. En daaruit moest je dan begrijpen dat het goed was.

Beantwoorden

Zodra iets door de overheid of door het bedrijfsleven het etiketje “groen” opgeplakt krijgt, kan je er vanuit gaan dat het dus zeker níet van nature groen is.
Het is dan in 99% van de gevallen een kunstmatig gefabriceerd product/dienst wat een vaag natuurlijke uitstraling heeft.
Oftewel, we worden dan weer eens besodemieterd.
Wanneer stoppen we nu eens met ons te laten bedonderen?

Beantwoorden

GroenLinks
groentesoep
groene kool
groene tafel
groentje
groene
groene golf
rood voor groen
Groenen

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *