Buiten is het 11 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.186 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
11reacties

We leven hier in Helmond in een stad die zich langzaam ontworsteld aan het grauwe verleden. Onderdeel daarvan is dat er zoetjesaan wat meer activiteiten zijn, voor jong en oud. Naast de kermis en het jazzfestival (wat wel erg oubollig dreigde te worden), hebben we tegenwoordig ook Impact, Kasteeltuinconcerten en ander openbaar vermaakt, van Artimond tot een Brabantse Markt en paardenrace.
Een daar wringt een paar mensen de schoen. Sinds jaar en dag hoor ik elk jaar rond de zomerkermis een terugkerend ritueel; klachten over de herrie van dit evenement. Dat doet me altijd denken aan het verhaal van de man die boven een café ging wonen en vervolgens een rechtszaak begon vanwege het lawaai elke nacht van zijn onderburen. Het broodje aapverhaal zegt dat hij die nog won ook!
Nu zijn er weer een paar omwonenden van de kasteeltuin die klagen over te veel evenementen, te veel lawaai en het opruimen van de troep. Zij proberen hun bezwaar kracht bij te zetten door te beweren dat de gemeente te veel geld in met name de kasteeltuinconcerten stopt en dat deze niet cultureel genoeg zijn. How low can you go? Voor de hele reeks kasteeltuinconcerten stelt de gemeente €13.503,– subsidie beschikbaar. Om de lawaai-eenheden te meten heeft de gemeente intussen zelfs continue geluidsmeters opgehangen en een medewerker die dag en nacht gebeld mag worden aangesteld.
Dit gezeur over geluidsoverlast staat niet op zichzelf. Elke zomer hoor ik meer geklaag. Over herrie, over de bbq van de buren, over feestjes die volgens de buren uit de hand lopen en onlangs nog over mensen die bij elk afscheid luid toeterend de straat uitrijden, al is het één uur in de ochtend. Inderdaad een onhebbelijke en ik geloof typisch Helmondse gewoonte. Ik weet nog wel n paar geluidsbronnen waar ik me aan erger: truckruns waarbij de misdeelde medemens constant aan de sirene of hoorn hangt, overwinningen van voetbalteams en bruiloften die tegenwoordig gevierd schijnen te moeten worden door luid toeterend in colonne door de stad te rijden en mijn persoonlijke favoriet: bladblazers!
Ik geeft toe: het kàn te erg worden. Ik begrijp ook niet waarom cafébazen gigantische luidsprekers zo hard mogelijk tegen elkaar in moeten laten spelen. Maar als je ervoor kiest om in een stadscentrum te gaan wonen, weet je dat je met dit soort dingen te maken krijgt. Geen parkeerruimte tijdens de zaterdagmarkt, herrie tijdens de kermis, dronken lui met carnaval en inderdaad, ook geluid van een muziekfestival.
Helmond is gelukkig geen dorp meer. Laten we daarom niet te flauw doen. Wat meer verdraagzaamheid is misschien het beste. Of ga anders maar in een dorp wonen of trek de hele zomer naar een natuurcamping in Verweggistan.

                                                          Was getekend,

11 reacties:

Mijn mooie huisje ligt op een steenworp afstand van dit centrum ,en overlast krijgen wij in de buurt steeds vaker van parkeerders die niet willen betalen om te parkeren. Ik moet er niet aan denken dat er bij mij voor de deur een plaatje komt te staan van vergunninghouder. Dus ik moet dit ongerief maar op de koop toe nemen. Dat is nou het nadeel van wonen in het centrum. Voordeel is dat ik te voet overal kan komen. Laten we wat meer verdraagzaam zijn, en tevens denken aan de medemens. Dat wordt het best nog wel iets in deze mooie stad. Als iedereen zijn beste beentje voorzet, dan hebben we geen regeltjes nodig.

Beantwoorden

@jan willem:
Ik ben het helemaal met je eens. Vaak heeft een normale opmerking over bijvoorbeeld burengerucht veel meer (positief) effect dan maar meteen bellen met de politie, een klacht indienen en dan gaan zitten afwachten hoe die jouw probleem oplost. Want dan verwordt het van kwaad tot erger.
Men realiseert zich tegenwoordig onvoldoende dat hoe jij met een ander omgaat, zo gaat de ander met jou om. Dus wat meer verdraagzaamheid en persoonlijke betrokkenheid bij de ander zou ons allen alleen maar ten goede komen.

Beantwoorden
Edwin van den Heuvel

Jean, je slaat de spijker wederom op de spreekwoordelijke kop.
In de commissie vergadering in januari (denk ik) stond er een buurtbewoner een emotioneel betoog te houden. Die gooide het op dat het te druk was, de veiligheid er niet was. Kortom allemaal loze kreten om het argument van geluidsoverlast kracht bij te zetten. Alleen daarmee gaat het hem niet lukken.
De bewuste meneer zelf zat daar slechts met 2 personen. En toch beweerde deze meneer heel veel mensen te vertegenwoordigen. Maar waar die dan waren?

Ps. Ik ga een huis kopen naast Schiphol, ga ik elke dag klagen over het geluidsoverlast. Liefst net naast de polderbaan.

Beantwoorden

@Niels,
Dank! Maar wel zachtjes op die spijker slaan; kopspijkers maken ander zoveel herrie…
Trouwens: je hoeft helemaal niet naar Schiphol te verhuizen: hier vlakbij ligt een vliegveld dat ook alsmaar de regels oprekt… Van diezelfde B.V.

Beantwoorden

@Niels,
Lag dat niet enigszins genuanceerder. Ging het hier niet over de Kasteeltuinconcerten….?

Beantwoorden

@Frans
Inderdaad dat ging over de kasteeltuin concerten, alleen zie ik de nuance niet. Het ging tenslotte over dezelfde boodschap.

Beantwoorden

@Niels,

Wel, of ik een huis bewoon in de omgeving van de Markt, de Wal of het Havenpleintje, vind ik persoonlijk van een iets ander gehalte dan De Wiel. Daarnaast ging het toch ook vooral over de overige overlast dan geluidshinder. Dus over: zoals gelal en gebral, urinerende mannen en noem maar op. Die laatste elementen hoeven nergens voor te komen, niet op De Wiel en niet op het Havenpleintje en daar zat hem volgens mij zijn andere punt: het optreden tegen overlast veroorzakers. Dat is m.i. de nuance.

Overigens, ik kan me vergissen maar ik dacht dat die man sprak namens zichzelf en die ander, dus namens 2.

En ja, ik vind wel dat je rekening moet houden met de eerder genoemde omgevingsfactoren.

Beantwoorden

@Frans

Die nuance die jij aanbrengt klopt wel, inderdaad. Maar deze bewuste man gaf zeker aan dat hij voor meerdere personen sprak.
En verder werden er argumenten aagehald mbt tot veiligheid ed die niets met het overlast te maken hebben gehad.

Beantwoorden

iets wat gemeten word door degen die de vergunningen verstrekt is????? vragens,waardig ongeloofwaardig..en als men zegt het valt wel mee ?????,,het feest bij bereken donk er zou er 1 gezeurd hebben,????was ook gemeten door de gem, lariekoek verdraagzaam??? mensen willen nachtrust,,,

Beantwoorden

@ Piet Jansen

Helmond wordt steeds meer in trek bij de jongeren….. T werd eens tijd dat na de vergrijzing weer wat jeugd in Helmond te vinden is. En waar houd de jeugd van? (trouwens niet alleen de jeugd, mijn ouders van 60 en 65 zijn er ook dol op) Feesten tot in de vroege uurtjes… Brabantse nachten zijn tenslotte nou eenmaal lang ;-). Wil je nachrust moet je vooral NIET in een centrum gaan wonen…. Of in de Ameide op verdieping 14, dan heb je er ook geen last van! Ik geloof dat op de zuid koninginnewal een bedrijf is waar je op maat gemaakt oordopjes kan aanschaffen.

Beantwoorden

Niemand kan nog iets van een ander hebben. Bij het minste of geringste moet voortaan al geklaagd worden. En niet om het geluid of de overlast, maar vanwege het willen winnen. Het gelijk krijgen. Want ik betaal huur, en de gemeente en de politie en de woningbouwvereniging moet er maar voor zorgen dat het stopt. Afgunst is het halve probleem. Niet kunnen hebben dat anderen een iets leukere hobby hebben, em dan maar klagen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *