Buiten is het 27 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.821 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
28reacties

deze week in de HeistraatWe mopperen wel op onze gemeente over gebrekkig groenonderhoud, maar wat doen we zelf? Laatst zag ik het gebeuren: een groep jonge grieten op de fiets, natuurlijk allemaal met een flesje drinken in hun hand. Het drietal stopt al kwebbelend op de hoek van een straat. Eén van de drie zet haar lege flesje keurig op de rand van de stoep. Niet wetend dat een dag later dat glazen flesje natuurlijk gesneuveld is en mijn buurvrouw met een lekke autoband stond…
Het is symptomatisch voor wat ik steeds meer om me heen zien: iedereen gooit haar of zijn zooi maar neer waar ze toevallig staan.
De enkele wel opgevoede, goedwillende mensen, die net als ik nog de rommel voor hun deur oprapen of wegvegen zullen zichzelf wel lichtelijk dom voelen. Misschien moeten we daar maar mee ophouden: als de jeugd (en ouderen!) op een mestvaalt wil leven, moeten ze dat vooral doen.
Want het is niet alleen de jeugd. Door de hele stad zie ik dat mensen hun kliko overvol proppen, hun zooi er los naast kwakken of die van de buurman/vrouw maar gebruiken. Je vraagt je af hoe mensen zoveel afval kunnen produceren. De hele stad ligt zoetjesaan bezaaid met weggegooid en -gewaaid vuil. En dan zwijg ik maar over sigarettenpeukjes (die tenminste 2 jaar nodig hebben om te vergaan), plastic bakjes en injectienaalden.
Waar ons systeem van straten vegen ook weinig aan doet. De veegmachines, onkruidkokers, bladblazers en wat gebuikt Helmond al niet, komen altijd onaangekondigd voorbij, op voor zover ik kan begrijpen willekeurige dagen. Met als gevolg dat ze altijd om geparkeerde auto’s en andere obstakels heen moeten gaan. Dat zet geen zoden aan de dijk! Met enige planning en vooraankondiging zou dat een stuk beter gaan.
Wat betreft de veroorzakers van deze milieuramp: enige opvoeding van de jeugd lijkt geen slecht plan. Door de scholen misschien maar op de allereerste plaats door (en voor!) de ouders zelf. En anders maar zo snel mogelijk diftar (gedifferentieerde tarieven) invoeren in Helmond. Betalen voor wat je weggooit. Met forse boetes voor de vervuilers. Wat weer een mooie, ik zou bijna zeggen ‘schone’, taak is voor onze stadswachten.

Was getekend,

.
.

In de reacties hieronder staan weblogupdates.

28 reacties:

Ik zet standaard mn kliko pas ‘s ochtends buiten.. heb namelijk al eens meegemaakt dat een stel midden in de nacht een lading vuilniszakken in mijn kliko gooide.. Vragen ze het.. geen probleem, maar mijn kliko stond open.. en we weten allemaal dat een open kliko niet geleegd wordt.. pff ellende allemaal!

Beantwoorden

Als ik dat in Helmond Noord hoor en soms zie, niet normaal meer wat die buurtbeheerder allemaal voor afval op straat tegenkomt. En spreekt hij daar bewoners op aan dan is hij geregeld de kwaaie pias.

Beantwoorden

ik dacht hetzelfde ook al over : “wat doen we zelf ? ” Vroeger werden tuintjes netjes bijgehouden, het stoepje voor je tuin werd zelfs geveegd en geschrobd en het onkruid werd door onszelf weggehaald. Ik doe dat nog steeds maar zie het niet vaak. En inderdaad dat afval. Kinderen wordt niet meer geleerd hoe het moet. Zit toch een stukje in het egoïsme van de mens: Dat is niet van mij! Heb ik daar niet neergegooid. En : als ik het maar kwijt ben!

Beantwoorden

Men zou veel meer weer de ” verplichting ” in moeten voeren. Vroeger moest je sneeuw ruimen op je tuinpad want als de postbode zijn arm brak was je verantwoordelijk.
Nu zijn mensen alweer aan het bladblazen en blazen alles op de weg. De weg is daardoor soms spekglad.
Er is niets mis met een bezem en handveger en blik.
Soms zie ik mensen glas in een gele prullenbak doen terwijl er 10 meter verderop een glasbak staat. Net als de koffiebekers uit de supermarkten die buiten op de grond liggen. Niet nodig. Een supermarkt hoeft geen koffie te schenken.
Ik erger me echt kapot aan de smerigheid op straat.

Beantwoorden

Het is altijd n puinhoop niet alleen bij de glascontainer d tuin is ook een en al stort zeggen ze veld bloemen word alleen gedaan heistraat braderie en als de gemeente n wandeling maakt de mede mens maakt niet uit geld het zelfde met de tuintjes voor de deur zit er niet uit het hele plein

Beantwoorden

Mensen gooien gewoonweg alles op straat, of stoep. Wat kan het hun schelen. De stadswachten lopen meestal gewoon voorbij, als ze al ooit in de wijken komen. Ze rapporteren het niet eens, denk ik wel eens.

De jeugd stoort er zich nog minder aan. Voorbeeld:
bij het winkelcentrum aan de Geyssendorfferstraat staan een stel meiden van de tegenover gelegen school met blikjes en bakjes met frites. Blikje leeg, gewoon op de grond. Je zegt er wat van en een andere griet kwakt gewoon haar bakje frites met vette mayonaise tegen de grond met een blik: “en zeg er eens wat van”. Wat er wel werd gezegd: “ouwe lul, ruim jij het dan op voor ons”!
Tja, en wat moet je daar dan nog op zeggen. Brutaliteit is de huidige maatstaf!! En dan praat ik niet eens over respect tegenover een oude man….

Beantwoorden

Hier in de wijk ook. Overal wordt afval neergegooid bij de houten container stallingen. Niet alleen door de jeugd maar ook door ouderen. Kom gisteren terug van de winkel gelopen komt er een oude man op scootmobiel aan met 2 tassen die hij gewoon langs de vuilnisbak gooit die bij de glasbak staat en rijdt gewoon door. Heeft hij thuis geen kliko?

Beantwoorden

@Bettie Bijnen op dinsdag 26 september 2017 om 17:40:

Zo is het wel ja. Jammer he

Beantwoorden

ik loop soms met me hondje door weverspark ..en dan zie ik vrouwtje aan komen lopen met een tas en dan gooien ze vuil in de vuilbakken die daar staan ? ze hebben thuis toch ook een kliko staan ..?

Beantwoorden
Erwin van der Heijden

Met 22 groepen van 13 Helmondse basisscholen starten we met Groen4Life weer na de herfstvakantie met het educatieve project over zwerf/afval KLIEN IT. We maken hiermee weer positieve stappen om kinderen te leren dat ze zo min mogelijk afval moeten maken en ze zelf ook rondom hun school het afval opruimen en schoon kunnen houden met elkaar. Voorbeeld doet volgen.

Beantwoorden

@Marjo van Hezik op dinsdag 26 september 2017 om 19:24:

Tuintjes voor de huizen zijn in vergelijking met vroeger inderdaad een verschrikking geworden.
Ik fietste afgelopen morgen door de Burgemeester van Houtlaan en het viel echt op hoe de meeste mensen hun stukje tuin voor de deur verwaarlozen.
Vroeger waren de tuintjes bij de mensen hun trots, iedereen hield ze bij.
We mochten als kinderen de “kantjes” knippen, vader maaide met de hoogste precisie het gazon!
‘s Avonds zag je er in de zomerdag overal van die ronddraaiende spoeiertjes op staan.
Ach…vruuger, we haan niks, maar wel een skonne toin veur ut hois zoals iederein.
Maar vruuger is vurbai helaas.

Beantwoorden

we weten toch ook niet waar wij met onze rotzooi moeten blijfen niet iedereen heeft een auto vroeger had je pakjes dag en waren er ook nog mensen blij mee

Beantwoorden

Update 1:
Het Weverspark werd vanochtend schoongemaakt
“Voorbeeld doet volgen” liet Petra 2 jaar geleden hierboven weten. Vanochtend was er een opruimactie in het Weverspark in de Binnenstad. In het 4 jaar geleden geopende park werd het zwerfafval opgeruimd. “Zo, ons Weverspark is weer schoon en klaar voor uw bezoek! Het resultaat mag er zijn.” Dat meldde Team Toezicht en Handhaving Helmond (de vroegere stadswacht) hopende dit zo te houden. Als Supporters van schoon sloten zij zich vanochtend aan bij de vrijwilligers van buurtpreventie Weverspoort.
Jean Cat (zie de column helemaal bovenaan) heeft weer wat minder te mauwen.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op zaterdag 6 juli 2019 om 13:22:

Doe maar iets aan de onkruid en mensen die daar ze honden laten schijten en pissen

Beantwoorden

Mogen ze bij ons in de wijk ook wel komen.

Beantwoorden
Kristel de Bruijn

Update 2:
“De prullenbakken zijn zo dichtbij en toch wordt het afval er weer langs gegooid. Toch jammer na de schoonmaakactie zaterdag in het Weverspark.” Dat meldde Team Toezicht en Handhaving Helmond (de vroegere stadswacht) vanochtend. Hun bij update 1 geuite hoop is niet uitgekomen.

Beantwoorden

Update 3:
Structurele aanpak van zwerfafval in het Weverspark
Vandaag is het World Cleanup Day. Tijdens de Wijkschoonmaak-actiedag maakten bewoners rondom het Weverspark, diverse vrouwen van het Islamitisch Centrum Helmond, het buurtpreventieteam Weverspark en de stadswacht het park weer schoon. Burgemeester Elly Blanksma introduceerde een attentiebord dat het startteken vormt voor de structurele aanpak van zwerfafval in het Weverspark.

Beantwoorden

Kom maar eens kijken op de deltaweg,snachts ligt er macdonald KFCen drugsafval genoeg,iedere avond en nacht.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op zaterdag 21 september 2019 om 12:41:

vind ik ook park staat vol met Groene vuilnisbakken mensen ruim u rommel op ..laat geen rotzooi achter ..dan hoeven deze mensen niet steeds u Rommel op te ruimen..Toppie Mensen 🙂 (Y)
Nu de Heistraat nog Keer ook een smeerboel op staat .langs de Stoepranden ..zeker in het Weekend 🙂

Beantwoorden

Kan dat ook n keer in de gewone wijken waar t ook n zooitje is????

Beantwoorden

Kom eens ff kijken bij het bankje aan het Keyserinnendael ,flessen wodka,plastic flessen,lege potten Nutella,slipjes en maandverband,lekker dan. Opruimen heeft geen zin,de volgende dag ligt het er weer. Bovendien geen prullenbak aanwezig ,word er moedeloos van????

Beantwoorden

Was leuk om mee te helpen in het lekkere weer. Bedankt Stefanie en Yvon (hopelijk heb ik jullie namen goed onthouden) voor de hartelijke ontvangst en het gezellig kletsen.

Beantwoorden

Dus kortom heel helmond en wat meer prullenbakken plaatsen en dat ze die elke dag leegmaken word ook nooit gedaan.

Beantwoorden

Zo’n bord zal wel helpen ja????. Wat een onzin. Ga maar een keer geld ergens nuttigs in duwen i.p.v. die borden die niemand leest.

Beantwoorden

Meer controle en boetes/taakstraf op degene die wat dan ook op de grond “laten vallen”…dan leren ze het pas..niet normaal wat je overal tegen komt!
Geven er helemaal niets om dat het zo een puinhoop word,als ze het zelf maar kwijt zijn op dat moment.

Beantwoorden

Ik zou het gewoon laten verloederen, dan maar geen mooie speeltuin voor kinderen. De gemeente heeft genoeg gedaan in mijn ogen.

Beantwoorden

Heel ‘t park stinkt na de hondenpoep
Terwijl er gewoon een uitlaat veld is
Betrap regelmatig oudere mensen met kleine hondjes die niks opruimen en lekker doorlopen

Beantwoorden

dat is niet alleen daar een probleem , maar op veel meer wijken

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *