Buiten is het 6 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.173 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
open brief

Geachte burgemeester Jacobs,

Met belangstelling heb ik uw burgerjaarverslag 2008 (pdf) gelezen. Vooral hoofdstuk 6 heeft mij geboeid. Daarin vraagt u zich af “Zijn wij onze beloften nagekomen?” U geeft daarin een opsomming van niet minder dan 25 zaken die vorig jaar geregeld zouden worden.
Groot was dan ook mijn verbazing, om niet te zeggen teleurstelling, toen ik zag dat van die 25 niet minder dan 15 zaken niet uitgevoerd, geregeld of afgerond bleken. Tenminste 6 punten zijn doorgeschoven naar dit jaar of zelfs nog langere termijn.
Laat ik een kleine greep doen uit de niet nagekomen beloften: geen nieuw cultuurbeleid, geen betere samenwerking tussen ambtenaren en burgers, geen snellere en betere opvang van mensen die door geldgebrek in de problemen komen en geen publicatie van beleidsnota’s op www.helmond.nl.
Een voortdurend terugkerende oorzaak van al die niet uitgevoerde voornemens zijn capaciteitsproblemen, ziekte en soortgelijk personeelstekort. Misschien moet de gemeente iets minder bezuinigen op goede ambtenaren. De enige twee zaken die echt goed aangepakt lijken, zijn de stadswinkel en de website van de gemeente. Dat is dan alvast wat.

Nu nog in discussie gaan over of al die doelstelling van vorig jaar wel even nuttig en nodig, even dringend en belangrijk zijn, heeft weinig zin. Wat voor de toekomst wel zin heeft, is beter nadenken over welke beloften je wilt doen en die ook daadwerkelijk uitvoeren. Voor 2009 heeft u zelfs 26 beloften op papier gezet. Met de 15 niet uitgevoerde van vorig jaar, wordt dat wel erg veel. Anders gezegd: College, raad en ambtelijk apparaat zullen heel wat slagvaardiger moeten worden.
Met de verkiezingen in het vooruitzicht, zou de burger anders wel eens heel negatief kunnen worden over al die valse beloften. Laat ik een klein stukje uit uw burgerjaarverslag overnemen: “Op de vraag of de gemeente de inwoners serieus neemt, heeft 57% ja geantwoord en 43% nee. In vergelijking met voorgaande jaren betekent dit een negatievere uitslag; vorig jaar was het percentage ‘ja-zeggers’ 77%. Ook hier is sprake van een verslechtering in de mening van de bevolking over het gemeentebestuur.” Het kan nog veel erger denk ik dan….

Was getekend,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *