Buiten is het 25 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.875 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Ik mag altijd graag kijken naar wat in het Engels zo mooi Helmond promotion heet. Al slaan ze daar nogal eens de plank mis. Mijn waarschijnlijk grootste ergernis in dat opzicht is sinds jaar en dag ‘concurrent’ Rotterdam. Daar zwaaien ze te pas en te onpas met afbeeldingen van de paalwoningen van Piet Blom. Toegegeven: ze hebben het project daar wat grootser aangepakt dan in Helmond. Maar Helmond was toch jaren eerder met haar Speelhuis en bijbehorende paalwoningen. Waar ze mijns inziens altijd veel te weinig reclame mee gemaakt hebben. De bestuurderen waren er ook als de kippen bij om na de brand te roepen dat ’t Speelhuis niet herbouwd hoefde te worden. Nee, we hebben een kerk omgedoopt tot speelhuis!
Maar intussen: graffitikunstenaar Hugo Kaagman heeft een ‘Helmonds’ doek gemaakt naar aanleiding van het festival Urban Matterz in de Cacaofabriek. Hij zegt in het dagblad zelfs in de stad te zijn rondgeleid door de organisator van Urban Matterz, Hans van de Berkmortel. En wat zien we op dit Delfts Blauwe doek? ‘Helmondse iconen’ als het kasteel, de OLV-kerk, de voormalige Helmondse Bank, de (Veestraat?) brug, het gemeentewapen (gelukkig ook het echte) en de onvermijdelijke kat. Plus een (Helmondse?) superheldin.
Plus natuurlijk onze Paalwoningen. Pardon, onze paalwoningen? Nee hoor. Ik zie hier heel duidelijk de Rotterdamse paalwoningen. Zo mooi in een rijtje staan ze in Helmond niet. Kaagman mag dan rondgelopen hebben, voor dit deel van zijn werk heeft hij zich duidelijk door Rotterdam laten ‘inspireren’. Jammer, gemiste kans!
Trouwens, over graffiti gesproken: leuk dat Van de Berkmortel en consorten dat willen promoten. Maar in, laat zeggen de vorige eeuw, hadden we ook een tijdje een voortrekkersrol met door echte ‘streetart-artisten’ beschilderde muren. Allemaal verdwenen. Maar dat zal het lot van streetart wel zijn. Behalve als je Banksy heet natuurlijk.
Voor wie het zelf live wil gaan bekijken: Kaagman exposeert vanaf zondag 3 september in de Cacaofabriek. En oh ja: zelfs zonder Speelhuis of reclame trekken onze paalwoningen nog dagelijks kijkers. Wat zal daarvan overblijven als de plannen om ze helemaal in te bouwen doorgaan?

PS: Jean Cat is niet dood; hij leeft!

Was getekend,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *