Buiten is het 17 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.885 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
8reacties

logo poppodium Lakei Helmond

Als directeur van Lakei – een Helmondse culturele instelling – heb ik natuurlijk weinig sympathie voor de exorbitante bezuinigingen welke het nieuwe kabinet in petto heeft voor de kunst en cultuursector. Aan de andere kant vind ik het niet meer dan normaal dat ook de cultuursector haar steentje bijdraagt als het gaat om het brengen van financiële offers. Ik heb de afgelopen jaren zowel de welzijnssector als de zorg (na de invoering van de Wmo) offers zien brengen. Deze verzakelijking kwam overigens ook al vanuit deze sectoren zelf; de welzijnssector bijvoorbeeld zag in dat fusies van organisaties ervoor zorgen dat deze organisaties uiteindelijk sterker werden. Hetzelfde geldt voor de zorg: er werden nieuwe methodieken ontwikkeld die de kosten sterk reduceerden. De cultuursector kan hier nog wel wat van leren. De verzakelijking heeft slechts ten dele haar intrede gedaan binnen de wereld van de kunsten. Van synergie door samenwerking wordt maar mondjesmaat gebruik gemaakt; men is heel sterk in zichzelf gekeerd. Het geldt overigens ook niet alleen voor de culturele organisaties, maar zeker ook voor de 'kunstenaars', de uitvoerenden binnen kunst en cultuur. Sommigen lijken niet te beseffen dat we anno 2010 in een crisis leven. Als dat besef er namelijk wel zou zijn, zou een band dan nog steeds vragen om 'versgemaakte salsa van aubergine, paprika, tomaat (geen gezeefde) en nacho cheese tortilla chips (geen B-merk)'?
 Chardonnay  poppodium Lakei HelmondU zou eens moeten weten wat bands aan cateringeisen durven te vragen. Eisen die totaal niets te maken hebben met de dienst (het verzorgen van een muzikaal optreden) wordt geleverd. Nee, De Dijk wil geen gewone witte wijn, dat moet een Chardonnay zijn, uit de meest geprezen streken van de Bourgogne, met een voorkeur voor het jaar 2006. En nee, wij drinken geen blikjes bier, wij drinken slechts flesjes. En meneer Strijbosch van Lakei, wij hadden gevraagd om 21 broodjes met zalm en roomkaas (kaas en ham wordt niet geaccepteerd), maar ik tel er slechts 20. Verder had ik ook aangegeven een kaasplankje te willen en een fles Kahlua. En nee, wij gaan niet slapen in Hotel Lambert, want die hebben geen ster. Op deze manier draait de sector zichzelf de nek om. Wanneer komen bands van die roze wolk af en gaan ze zich als normale mensen gedragen? Laat ik u dit zeggen: Lakei doet niet mee aan deze flauwekul. Wij hebben het beleid dat wij geen contract meer tekenen, alvorens we de cateringeisen etc. hebben gezien. Zijn die buitensporig of onzinnig, dan komen ze er bij ons niet in. Want laten we wel gewoon normaal tegen elkaar blijven doen: podia hebben bands nodig, maar het omgekeerde geldt evenzeer. Dus laten we binnen onze eigen sector ook vooral naar elkaar gaan schreeuwen: blijf normaal doen (muzikanten en hun managers) en zoek elkaar eens wat vaker op (culturele organisaties).

Wim Strijbosch
Directeur poppodium Lakei

8 reacties:

Goede bijdrage Wim! Over de belachelijke, dure eisen in de cateringriders van artiesten kan ik meepraten. Heb bij Impact van alles voorbij zien komen. En vaak doe je veel moeite en raken ze vervolgens geen broodje of flesje aan. Gelukkig waren er ook wel eens bands bij die allang blij waren met een heerlijke Indische rijsttafel van de Kota Radja. Mét nootjes 😉

Beantwoorden

Wim, mijn mail ontvangen? Bloody Buccaneers stellen geen eisen 😉
(aanhouder wint)

😉

Beantwoorden

Leuk om eens zo’n inkijkje te lezen. Dat wereldsterren rare eisen hadden, wist ik wel. Maar de kleinere bands kunnen er ook wat van en gaan ook erg ver. Maar het zeuren om een optreden van een bandje als hierboven zit je lijkt me ook niet op te wachten.
Samenwerken lijkt me een goede zaak. Wordt er op muzikaal vlak in Helmond al veel samengewerkt? Impact met Muziekcafé weet ik van, maar verder? Heeft Lakei iets met de organisatie van de kasteeltuinconcerten?

Beantwoorden

Dag Jan,

Het ‘probleem’ is juist dat menig klein en onbeduidend bandje van zichzelf vindt, dat het wereldsterren zijn!

En ja Jan, er wordt zeker wel samengewerkt her en der. Zo werken wij als Lakei samen met Impact maar bijvoorbeeld ook steeds intensiever met het Muziekcafé. Samenwerking met de Kasteeltuinconcerten is er tot op heden niet van gekomen…….

Beantwoorden

Wat een flauwekul stuk. Dit soort zaken liggen allemaal van tevoren vast. Bij goed cultureel ondernemerschap hoort ook dat je bij het afsluiten van het contract kennis neemt van alle voorwaarden en dus ook van de rider. Dat is het moment om er over te onderhandelen. Wil je kaviaar? Prima, krijg je wel minder gage. Je artiesten volgens afspraak verzorgen is niet meer dan normaal maar bovenal gastvrij. Niet op de dag zelf gaan lopen zeuren, dat is geen professioneel gedrag! Als ik aan de bar van de Lakei cola bestel, krijg ik dan aanmaaklimonade omdat dat volgens jullie ook goed genoeg is?

Als je de Lakei op de kaart wilt zetten, zul je het publiek maar ook de artiesten serieus moeten nemen en zeker niet op zo’n forum als dit sneue verhalen ophangen. Overigens wordt er door de podia maar ook muzikanten in den lande volop samen gewerkt, bijvoorbeeld VNP.

Beantwoorden

Een slecht zakenman en een nog slechtere verliezer die Wimpie,hij vergeet dat het gros in nederland zich scheel betaald aan belastingen,tax en btw en die mensen hebben behoefte aan een duidelijk beleid om te zien waar hun centjes blijven. Door allerlei kunstenaars en artiesten te sponseren vanuit de overheid door ze een uitkering te geven terwijl ze niks presteren heeft nu geleid tot zware bezuinigingen,misschien was zelfregulereing wel heilzaam gewwes tin die sector maar daar was graaien het motto en nu is het nieuwe motto ,bloeden. Hopelijk houden we deze regering nog heel lang

Beantwoorden

Doof: je lult uit je nek. Kunstenaars en artiesten krijgen helemaal geen uitkering. Typisch voor die PVV stemmers, een hoop geblaat maar feitenkennis, ho maar.

Beantwoorden

De actie heeft schijnbaar succes gehad. Het voorstel gaat een paar maanden de koelkast in.

Bedenk nu even goed waarop je in maart gaat stemmen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *