Buiten is het 16 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.163 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Remco Schol voetbalde van 1993 tot en met 1996 als centrale verdediger bij Helmond Sport. Het 1ste seizoen was zijn hoogtepunt bij de club. Hij werd gekozen in het VI-Klassement als op 1 na grootste talent van het jaar achter doelman Oscar Moens. Het had nog mooier kunnen zijn. Vitesse en NAC deden een bod op hem, dat liep op tot 600.000 gulden. In die tijd een immens bedrag. Technisch adviseur Willy van Neerven hield de centrale verdediger echter aan zijn contract, dit terwijl de speler in 1993 slechts 80.000 gulden had gekost.

Remco Schol was afkomstig uit de jeugd van Feyenoord. Hij kwam uit een talentvolle lichting. De gedachte bij die club was om na het seizoen 1990-1991 een aantal van die spelers een kans te geven in het 1ste. Ook de centrale verdediger kwam hiervoor in aanmerking. Het trainersduo Gunnar Bengtsson/Pim Verbeek werd echter ontslagen en opvolger Wim Jansen had andere plannen. Jammer, zeker gezien het feit dat Remco in 1989 al op zijn 16de debuteerde in de wedstrijd tegen RKC. De verdediger was 1 van de jongste debutanten ooit bij Feyenoord. Remco brak niet door bij de Rotterdammers en in 1993 vertelde technisch directeur Wim Jansen de centrale verdediger dat het op zijn leeftijd tijd werd om speelminuten te gaan maken. Remco verkaste daarom op zijn 20ste naar De Braak.

Hoe kwam Helmond Sport bij de centrale verdediger terecht? Het was tijdens een vriendschappelijke wedstrijd in Pernis (onder de rook van Rotterdam) dat Van Neerven hem namens Helmond Sport benaderde. In die wedstrijd speelde bij Feyenoord Giovanni van Bronckhorst mee. De rood/zwarten hadden interesse in Remco maar vooral in Van Bronckhorst. Feyenoord liet de laatste echter niet gaan.

Remco sprak met Willy van Neerven en coach Adrie Koster over de plannen van Helmond Sport. Ze scoutten vooral bij nationale topclubs op spelers die in de jeugd net buiten de boot vielen. Zo kwam ook Mario Captein van PSV in Helmond terecht. “Mario was toen al een leidersfiguur, fysiek sterk maar hij had meestal last van zijn knie.” De centrale verdediger kent niets dan lof voor de rood/zwarten. “Ik had mijn tijd bij Helmond Sport niet willen missen. Ze hebben mij gevormd als mens en ik ben er een stuk volwassener door geworden.” 

Koster vond hij een sympathieke man met goede oefenstof. “Ik heb wel eens gedacht dat Adrie te zachtaardig voor het betaalde voetbal was. Je kent de voetballerij. Spelers zijn net puberende schoolkinderen die je altijd uitproberen. Maar hij omgaf zich wel met de juiste mensen zoals Jan Poortvliet die op vele vlakken zijn tegenpool was. Poortvliet was assistent en schold je verrot wanneer dat nodig was en deelde tijdens de training af en toe een schoppie uit.”

De club op De Braak deed het in zijn 1ste seizoen goed in de beker. Het won van Roda JC, vooral door uitstekend coachen van Koster. Saillant detail is dat Koster enkele maanden eerder was ontslagen bij de club uit Kerkrade. “De spelers van Roda JC hadden in een plaatselijke krant gezegd dat Helmond Sport niet veel voorstelde en dat het een walk-over zou worden. Adrie hing dit artikel op aan de deur van de kleedkamer. We waren tot op het bot gemotiveerd en wonnen dus met 1-0.” Het had nog mooier kunnen zijn, Helmond Sport haalde dat jaar de kwartfinale maar moest toen in Ajax zijn meerdere erkennen. In Amsterdam werd het 7-1.

Berry van Aerle was een mentor voor hem. “Berry is zo ontzettend aardig en toegankelijk. Ik weet nog dat als we vriendschappelijk moesten voetballen Van Aerle geduldig met iedereen op de foto ging. Dit terwijl Berry Europees kampioen was geweest, de Europa Cup 1 had gewonnen en vele malen de landstitel behaalde. Helemaal geen kapsones. Wat een wereldvent!”

Hoewel Remco in Helmond voetbalde bleef hij bij zijn ouders wonen in Rotterdam. “Ik deed een tijdje carpoolen met Harald Wapenaar, ik kende hem van de jeugd bij Feyenoord. Het was altijd lachen onderweg. Harald was 3de keeper bij RBC. Hij vroeg aan mij of Helmond Sport geen interesse in hem had. Ik kon toch wel een goed woordje voor hem doen. Wapenaar kwam naar Helmond Sport en was ook hier slechts 3de doelman. Hij verkaste naar FC Utrecht, kwam door een blessure als reservekeeper in de goal te staan en werd er vaste sluitpost. Later speelde Wapenaar nog bij clubs als Udinese en Portsmouth. Misschien heb ik wel zijn carrière gered hahaha.”

Helmond Sport was in de tijd van Remco geen hoogvlieger, de ploeg eindigde ieder jaar in de marge van het rechterrijtje van de eerste divisie. De centrale verdediger vertrok naar FC VVV dat ambitieuze plannen had. Coach Henk van Stee was zeer gecharmeerd van hem. Hij voetbalde er van 1996 tot en met 1999. Daarna verkaste hij naar Zwolle. Hier speelde Remco 7 jaar. De verdediger werd in 2002 bij deze club kampioen en promoveerde naar de eredivisie, het hoogtepunt in zijn voetballoopbaan.
In 2006 stopte hij met betaald voetbal. De oud-speler en zijn gezin waren van plan om in Overijssel te blijven wonen. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. Het gezin verhuisde terug naar Rotterdam. Daar had hij 2 fitnessstudio’s maar ondertussen is hij weer werkzaam bij zijn oude liefde Feyenoord. Na verscheidene jaren de jeugd onder 10 te hebben getraind is Remco er nu video-analist. Naast voetbal staat zijn leven vooral in het teken van zijn kinderen. Fietsen op de cyclecross vindt hij ook leuk. 

Hij roemt de AA-Side van Helmond Sport. “Als we de toss wonnen, kozen we ervoor om de 2de helft richting vak O te spelen waar zij zaten. Dan gingen we het 1ste kwartier aanvallend flink tekeer en maakte de harde kern een hels kabaal. De AA-Side is de meest fanatieke aanhang van Helmond Sport. Elke club wens je zo´n fans toe!”

De 48-jarige Remco kreeg gisteren te horen dat zijn contract bij Feyenoord niet verlengd wordt. Hij wil graag in de voetballerij werkzaam blijven. De oud-speler wil echter geen hoofdtrainer worden en gaat daarom ook niet de opleiding Coach Betaald Voetbal doen. Zou hij in de toekomst nog eens assistent-trainer bij Helmond Sport willen worden? “Verrek, nu je het zegt. Daar heb ik nog nooit bij stilgestaan. Ja! Graag zelfs! Maar als ze een goeie jeugdtrainer zoeken mogen ze me ook bellen hahaha.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *