Buiten is het 14 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.548 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
5reacties

De TextielBaronEr zijn van die gebeurtenissen, die ik niet kán laten liggen. Van die berichten die schreeuwen om een reactie, berichten die mij doen opspringen als ware ik door een zwerm wespen gestoken. Vaak komt dat soort berichten uit de lokale politiek. Ook nu. Aanleiding: Wethouder Stienen trekt de stekker uit het stadionplan van Helmond Sport, omdat hij er geen heil in zag. Maar – nu komt het – naar het schijnt vooral omdat persoonlijke verhoudingen tussen de wethouder en het stadionconsortium te zeer beschadigd waren (aldus het ED en enkele andere bronnen).
Toen ik dit las, viel mijn mond van verbazing open. Hoe kan dit? Na alle CDA-blunders (dat zijn er inmiddels nogal wat) gaat onze wethouder op basis van persoonlijke grieven besturen? Of is het een tactiek om de door het CDA nooit echt gesteunde plannen alsnog af te kunnen schieten? Wat is dit? Een coalitieakkoord ‘telt niet’ voor Frans?
Afijn, verontwaardiging alom. Totdat ik al hond uitlatend Paulien van de Kien, een bekende van Frans, tegenkwam op de Braak. “Goh, weet je dat dan niet?” Ik wist niet waar ze het over had. Paulien praatte me in de snijdende wind even bij. De ijskoude wind leek even extra kracht te krijgen en dwars door mijn jas heen te gaan toen ik hoorde hoe het nou zit met Frans.
Wethouder Frans schijnt heimelijk een groot fan te zijn van een in Helmond zeer bekend spelletje. Frans houdt van balletjes met nummers erop. Van een gokje wagen. Volgens overlevering riep Frans als kind al “Ja, skudde mi die zak!”, als een vriendje een knikkerzak vast had. Onze wethouder is, u raadt het al, een groot kienfan. Nou vraagt u zich natuurlijk af, wat dat met Berkendonk te maken heeft. Ook dat wist Paulien, een heuse encyclopedie, te vertellen.
Naar het schijnt koerst Frans binnen die Helmondse politiek af op een Veendam-scenario en wil hij Berkendonk voor wat anders gebruiken dan de voetbalsport. Er komt helemaal geen voetbalstadion. Ook geen natuur, geen zwembad of uitbreiding van de N279. Nee, Frans is in de achterkamertjes en krochten van ’t Cour bezig met plannen voor een kienhal van internationale allure. Internationale kiensterren zullen Helmond aandoen om de meest schitterende prijzen te winnen. En Frans zelf? Die wil en zal niet langer wethouder zijn. Voortaan zal Frans naar zijn vrouw roepen, als hij zijn jas aantrekt: “Stienen gaat nu kienen!”

De TextielBaron

5 reacties:

Volgens mij gaat de burgemeester en andere collegeleden dan wel mee kienen. Op de raadsinformatiebrief stond volgens mij de handtekening van de burgemeester. Daarnaast werd er geschreven dat het een collegestandpunt was.
Dinsdagavond zullen we (hopelijk) alle duidelijkheid krijgen.

Beantwoorden

Zonder Helmond Sport en supermarkt op Berkendonk blijft de invulling een zorgpunt en met geheimzinnigheid omgeven.
Los hiervan blijft de opstelling van wethouder Stienen prijzenswaardig. En is de opstelling van Tielemans en van den Heuvel zeer twijfelachtig.

Beantwoorden
Lodewijk den Breejen

Na veel getouwtrek is er ooit gekozen voor Berkendonk als locatie voor een eventueel nieuw te realiseren stadion. Dat is vervolgens in het collegeprogramma opgenomen. Textielbaron heeft dus volkomen gelijk als hij stelt dat Stienen hier verzaakt. Dat wil niet zeggen dat het per se slecht is wat hij gedaan heeft. Als je niet samen door een deur kunt, dan is het soms goed om een andere onderhandelaar in te zetten. Tielemans en Van den Heuvel hebben hier hun verantwoordelijkheid genomen en zijn dus ingestapt op dit lastige dossier op het moment dat Stienen aangaf het niet met succes af te kunnen ronden. Dat is niet “twijfelachtig”, maar prijzenswaardig.

We kunnen de discussie over de locatie wel blijven voeren, maar hoe moeten er dan ooit plannen worden gemaakt? Ik kan ook wel een locatie noemen die ik geschikter vind, namelijk het terrein op de hoek Churchill-laan Engelseweg. Vlakbij Helmond Centraal, met de mogelijkheid om een voorziening te bouwen om supporters beveiligd uit te laten stappen. Punt is dat daar dan weer een compleet nieuw plan voor gemaakt moet worden waar tijd en moeite in gaat zitten. De discussie over de locatie is terecht op een gegeven moment afgesloten en er is op dat moment een beslissing gevallen waar het college mee aan de slag moest.

Als de PvdA die beslissing wil herroepen, dan kan dat via een motie in de gemeenteraad. Maar verwacht wel dat er een forse schadeclaim aankomt van de planmakers als zij midden in het traject opeens opnieuw moeten beginnen. Nee, dan is het denk ik beter om dit traject en de haalbaarheid af te wachten en als het ook voor de planmakers niet werkbaar/haalbaar blijkt de locatiekeuze opnieuw ter discussie te stellen.

Beantwoorden

@Michiel van Geel,

Wie zou er een schadeclaim indienen en wie zou die kunnen verwachten? Volgens mij kan men bij de gemeente in ieder geval niet terecht, want volgens is er altijd gezegd dat de raad het plan nog goed moest keuren en ook de provincie wil uiteindelijk nog een woordje mee doen. Dus van enige schadeclaim kan volgens mij geen sprake zijn.

Beantwoorden

Wat vreemd is: Stienen is geen voorstander van een stadion op Berkendonk en tegelijkertijd wel de gesprekspartner voor de partijen die het stadion daar wil realiseren!!?? lekker krom

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *