1reactie

Essanoussi: “Een grote club kan altijd nog”

Wassim Essanoussi is een creatieve linksbenige voetballer met een goeie techniek. Hij kan als aanvallende middenvelder uit de voeten maar ook hangend op rechts. In het verleden speelde hij in de jeugdopleiding van Helmond Sport.
Door tussenkomst van zijn neef Faiz Essakkati (van de Helmondse Voetbalschool) keert hij dit seizoen op het oude nest terug. “Helmond Sport vroeg aan Faiz hoe het met mij zat en daarop belden ze mij. Mijn neef was later ook bij de contractonderhandelingen aanwezig.”

Hij waakt over de jonge speler. “Doordat Faiz ouder is, heeft hij meer levenservaring en daardoor is hij meer ontwikkeld. Faiz weet waar ik tijdens mijn voetbalcarrière rekening mee moet houden. Wat hij me vooral duidelijk maakt, is dat ik de kansen moet grijpen die ik krijg door het hedendaagse voetbal.” Zijn neef speelde dan ook een grote rol bij de beslissing van Essanoussi.

Vorige week sprak de weblog in de Business Club van Helmond Sport met hem over zijn keuze. De jonge speler met Marokkaanse roots blijkt een intelligente jongen te zijn die zijn woorden zorgvuldig formuleert. 
De eerste vraag was waarom Essanoussi vertrekt bij VVV-Venlo. “De club en ik werden het niet eens over een nieuwe overeenkomst. VVV besloot daarop de optie van 1 jaar die nog in mijn contract stond niet te lichten.” Na 2 jaar deel uit te hebben gemaakt van de selectie vertrok de pas 18-jarige Wassim in juni transfervrij naar De Braak. Opmerkelijk! Zeker gezien het feit dat zelfs clubs uit de Italiaanse Serie A en de Duitse Bundesliga interesse in hem toonden. De rood/zwarten toonden zich slagvaardig(er). Wassim staat nog altijd te boek als een groot talent. Het waren de ambities van Helmond Sport die hem over de streep trokken. Hij tekende een contract voor 2 jaar en beide partijen hebben een optie op nog 1 jaar. 

Het gevoel dat de voetballer had bij Helmond Sport was direct goed. Ondertussen heeft hij zijn eerste trainingsweken er opzitten. “Het is allemaal heel professioneel. Er is een mooi nieuw spelershome gekomen. Er wordt scherp getraind en er is een goeie teamspirit. Ik vind het altijd moeilijk om de juiste keuze te maken maar ik denk dat ik die nu wel genomen heb.”

Vorig seizoen toonden clubs als Ajax, Feyenoord en PSV al interesse in hem. De belangstelling werd nog groter nadat hij in Venlo als invaller (met rugnummer 14)  vorig jaar september in blessuretijd de enige goal scoorde in de match tegen Helmond Sport. Toch kiest de nieuwe nummer 7 van Onze Club voor een geleidelijke stap naar boven. “Een grote club kan in de toekomst altijd nog. Ik wil op deze leeftijd vooral zoveel mogelijk wedstrijden spelen om zo beter te worden.”

Ook in Marokko bleven zijn voetbalkwaliteiten niet onopgemerkt. Vorige zomer debuteerde Essanoussi bij Marokko onder 20 jaar voor de Arab Nations Cup. Dat deed hij scorend en niet onverdienstelijk. Het toernooi in Egypte was zijn debuut voor het Noord-Afrikaanse land. “Een ervaring om nooit te vergeten”, aldus de tiener. “We zaten in een prachtig hotel en het was er 38 graden. We haalden de kwartfinales die we in de strafschoppenserie verloren van Algerije. Ik schoot er zelf wel eentje in.”
In het amateurvoetbal pakte hij al flink wat prijzen. Voordat hij naar de jeugdopleiding van Helmond Sport verkaste, kwam hij uit voor Rood Wit ’62. Daar werd Wassim al eens gehuldigd als speler van het toernooi en een andere keer voor beste strafschoppennemer. Verder kreeg zijn team ooit een trofee als beste elftal van het toernooi en ook andere prijzen volgden. “Ik heb een prijzenkast in mijn slaapkamer tegen de muur hangen waarin de bekers staan die ik gewonnen heb en de medailles hangen achter mijn bed. Die koester ik.’’

Nadat ze in de Rijpelberg hadden gewoond, vertrok het gezin Essanoussi naar de Bloemenbuurt in Helmond Oost. Daar woont hij nog steeds. Evenals zijn neef Tarik Essakkati was het voetballen op street heel belangrijk voor zijn voetbalontwikkeling. “Daar heb ik zo ontzettend veel geleerd.” Over de band met Tarik zegt hij: “We pushen elkaar om zo het beste uit elkaar naar boven te halen.” Zijn broer Zakariya maakt deel uit van de lichting O13 bij Helmond Sport. Ook hij is een linkspoot die zowel als aanvallende middenvelder als hangend op rechts uit de voeten kan. Wassim gaat regelmatig naar zijn trainingen kijken en voelt zich verantwoordelijk voor zijn broertje. 

De laatste woorden van het prettige gesprek worden gewijd aan zijn dierbaarste familieleden. “Mijn ouders zijn de belangrijkste personen in mijn leven. Die mag je niet van mij afpakken. Samen met Faiz vormen zij de ideale combinatie voor mij.” Zijn ouders hopen dat hij hun advies op zal volgen: “Focus je op een voetbalcarrière als full-prof en laat je deze kans niet afpakken.” Wassim is het helemaal met hen eens want hij wil kost wat kost als voetballer slagen. “Ik bevind me nooit in het uitgaansleven en heb nog nooit een druppel alcohol gedronken.” Goed advies blijkt niet aan dovemans-oren besteed te zijn.

In een reactie hieronder staat een update.