5reacties

“Goed ondernemer verwondert zich altijd”

Philippe van Esch is vooral bekend als voorzitter van Helmond Sport en CEO van Vescom Groep. Dit bedrijf ontwikkelt, produceert en verkoopt interieurproducten en werd in de jaren 60 opgericht door zijn vader Joop. Die vertrok destijds bij het Helmondse Hatéma op de Engelseweg en maakte Vescom tot een gigantisch succes met inmiddels meer dan 350 medewerkers. Het hoofdkantoor zit in Deurne. Er zijn tal van dépendances in het buitenland en ook Helmond heeft een vestiging op de Speltdijk op het industrieterrein.

Hoe betitelt zoon Philippe zijn inmiddels overleden vader Joop? “Mijn vader was een selfmade man die zeer gedreven was. Hij was bijna 15 jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Die heeft hem mede met de daaropvolgende oorlog in Nederlands-Indië waar hij diende als militair, gevormd als mens.”
Wat kenmerkt een goed ondernemer? “Een goed ondernemer moet zich altijd verwonderen en de gedachten die hij hierbij voor ogen krijgt ook toe durven laten. Hij moet altijd in kansen denken en een optimist zijn.”

Zowel Joop als Philippe hebben een voorliefde voor kunst. Deze passie kreeg Van Esch jr. pas op latere leeftijd, hij houdt vooral van moderne kunst uit de 20ste eeuw. Zo ging hij zo’n 20 jaar geleden naar het Whitney Museum in New York. “Ik liep de trap op van het museum en zag de werken van Mark Rothko. De intensiteit van de kleuren, de gelaagdheid en de vele diepten in de schilderijen versterkt door de ruimte en inrichting van het museum maken zijn werken zo prachtig. Toen ik het zag, heeft het mij nog dagenlang overweldigd en ik haalde er veel energie uit.” Ook minder bekende kunstenaars zoals Anish Kapoor (een Engelsman met Indische roots) kunnen hem bekoren. Er is werk van Kapoor te zien bij De Pont museum in Tilburg. 

De voorzitter van Helmond Sport houdt ook van popmuziek, met name die uit de jaren 80. Hij noemt The Police maar ook ska-muziek zoals Madness en The Selecter. In die tijd was het heel populair om buttons op je jas te spelden met de afbeelding van je favoriete band. Hierin was de jonge Philippe geen uitzondering. Het is niet alleen muziek uit de jaren 80 dat de klok slaat, ook The Rolling Stones kunnen hem bekoren.

Na de MAVO begon hij op het MEAO, toen nog gevestigd op de Ruusbroeclaan. Na deze school ging de ondernemer het leger in. Later ging hij werken totdat hij besloot om naar Canada te gaan om er Social Studies te gaan studeren. Vooral de studierichting Sociologie vond hij leuk. Maar alles boeide hem in die jaren en hij wist nog niet goed welke kant hij opwilde. Het was heel goed mogelijk geweest dat hij in die tijd Bedrijfskunde ook leuk had gevonden en dat hij voor die studie had gekozen.

Begin jaren 80 zat hij bij het vak Boekhouden op de MEAO langs André Klaassen. De toenmalige rechtsback van Helmond Sport spoorde Van Esch aan om eens naar een wedstrijd te komen kijken. De eerste match die de huidige voorzitter zag was tegen Ajax. De liefde voor de club op De Braak was geboren. 
Philippe ging steeds vaker naar wedstrijden van de club. Zo ging hij ook mee met de supportersbus naar de uitwedstrijd tegen Ajax. De voetbalcultuur beviel hem. “Bij voetbal is iedereen gelijk en zijn er geen rangen en standen. Verliezen doe je samen maar winnen ook.” De huidige voorzitter van de club vond het voetbal mede leuk omdat in zijn eerste seizoen als supporter, Helmond Sport nog in de eredivisie speelde en dus de beste teams van Nederland trof.

Lange tijd woonde de ondernemer in Maastricht, in 1996 keerde hij terug naar Helmond. Hij ging wonen in Dierdonk. “Die wijk was toen net in aanbouw en het is een heerlijke plek om te wonen.” Hij is getrouwd en heeft 2 kinderen. Zijn dochter Isabelle kan heel goed tekenen en studeert aan St. Joost School of Art & Design. Zijn zoon Gideon sport erg graag en is een verwoed tennisser. Philippe (inmiddels 57 jaar) doet sinds zijn 40ste aan hardlopen en fietsen. 

Veel respect heeft hij voor Piet van Lier, oud-voorzitter van Helmond Sport. “Van Lier is een doorzetter en had het typische van een Helmonder ‘het kan nie, mèr ‘t gebeurt wel’. Hij ging ervoor en is voor Helmond Sport van grote betekenis geweest.” Het is de bedoeling dat er in het jaar 2022 festiviteiten worden georganiseerd, het is dan namelijk exact 40 jaar geleden dat de club kampioen in de Eerste Divisie werd. “Er zal een reünie van de spelers zijn maar de supporters zullen er zeker bij betrokken worden.”

Pas geleden kwam Van Esch jr. in het nieuws omdat hij wil investeren in KV Mechelen. Hoe kijkt hij tegen de Belgische club aan? “KV Mechelen heeft een soortgelijke achterban als wij. De clubs lijken op elkaar. De club is een paar stappen verder dan Helmond Sport. Daarom ook dit samenwerkingsverband. Wij geven spelers die bij hen nog niet zo vaak aan de bak komen speeltijd zodat ze ervaring op doen. Wij kunnen gebruik maken van hun kennis en scouting. Het mes snijdt aan 2 kanten.”

Hoe typeert de voorzitter de achterban van Helmond Sport? “Als het spel niet om aan te zien zal de aanhang dit zeker laten horen. Maar onze club is vooral een soort familie die warme gevoelens bij je oproept.” Philippe van Esch en Helmond Sport, een goed huwelijk.

De foto’s zijn gemaakt door John van Lierop