25reacties

Helmond Sport heeft €350.000 tekort

logo Helmond SportHelmond Sport heeft een verlies geleden van 300.000 euro in het zojuist afgelopen seizoen. Dit wordt veroorzaakt door tegenvallende sponsorinkomsten en verminderde opbrengsten uit media-gelden. Samen met een bedrag van 50.000 euro voor vervanging en onderhoud komt het totaal tekort daarmee op 350.000 euro.
Daarom vraagt Helmond Sport aan de gemeente borg te gaan staan voor een nieuw krediet tot maximaal 200.000 euro bij de Rabobank. Het college van burgemeester en wethouders is, onder voorwaarden, van plan borg te gaan staan.
De gemeente heeft nu al stevige financiële banden met Helmond Sport als exploitant van het stadion. Er lopen 3 geldleningen van oorspronkelijk in totaal 952.940 euro waarvoor de gemeente borg staat. Dat was voor de financiering van de verbouwing van het stadion in 1999. 10 Jaar later bedraagt de restschuld van deze geldleningen 773.493 euro. Daarnaast is er in 2007 een gemeentelijke geldlening van 100.000 euro verstrekt ter verbetering van de veldverlichting in het stadion.

In 1999 heeft de gemeente het erfpachtsrecht voor de ondergrond van het stadion en velden aan Helmond Sport verstrekt. Wil Helmond Sport dat recht verkopen (en daarmee het gebruik van het stadion inclusief de gesloten huurovereenkomsten), is Helmond Sport (of de eventuele curator) verplicht dit als eerste te koop aan te bieden aan de gemeente Helmond.
De gemeente heeft bovendien het recht van eerste hypotheek ter hoogte van maximaal 2, 5 miljoen euro inclusief renten en kosten op het erfpachtsrecht. Daarmee heeft de gemeente een zakelijk zekerheidsrecht in handen.
Een concreet en onderbouwd saneringsplan voor Helmond Sport voor de komende seizoenen is nog niet voorhanden. Toch zal dat voor 1 juni 2010 aan de gemeente moeten worden aangeboden. Toetsbaar op haalbaarheid en voorzien van een verklaring van een externe accountant, waaruit tenminste de redelijkheid blijkt van de in het saneringsplan opgenomen cijfers. Met Helmond Sport zijn duidelijke afspraken gemaakt dat er voor de komende seizoenen een sluitende exploitatie zal moeten worden voorgelegd.
Verdere voorwaarden verbonden aan de gevraagde borgstelling:

  1. De club zal kwartaalsgewijs aan de gemeente rapporteren over de bedrijfsvoering en de exploitatiecijfers en afwijkingen ten opzichte van de begroting/saneringsplan gemotiveerd moeten toelichten.
  2. De verplichting dat wanneer de sponsorinkomsten, recettes en mediagelden substantieel achterblijven bij de gepresenteerde begrotingscijfers er naar rato wordt bezuinigd op de overige exploitatiekosten.
  3. Door Helmond Sport aan de KNVB over te leggen financiële stukken, moeten ook naar de gemeente.
  4. De gemeentelijke borgstelling zal geleidelijk worden afgebouwd met 12.500 euro per kwartaal, zodat deze eind 2014 eindigt.

Het college van burgemeester en wethouders verwachten met een strak financieel beleid in de komende jaren dat die financiële problemen oplosbaar zijn. Het saneringsplan zal daar nog duidelijkheid en perspectief voor moeten bieden. Het plan voor de bouw van het nieuwe stadion is er immers op gericht om de inkomsten van Helmond Sport te vergroten.
De onvoorwaardelijke borgstellingen aan de banken voor de verstrekte geldleningen leveren in dit verband de nodige risico’s op, zo erkent het College. Een terugkooprecht van het stadion is prettig, maar de economische waarde is lastig te bepalen. Het betreft immers een incourant object. Bovendien heeft de gemeente bij het vervallen van het erfpachtsrecht de exploitatielasten van het stadion. Verdere financiële steun in de vorm van de gevraagde borgstelling verhoogt het risicogehalte voor de gemeente, maar biedt daarentegen ook mogelijkheden voor  Helmond Sport om de club financieel structureel gezond te maken.
Mede gelet op de toekomstplannen vind het College de gevraagde borgstelling verantwoord en is zij van plan om borg te gaan staan.