8reacties

“Ik hou het op een 2-2”

“De mooiste derby die ik op De Braak zag was in 2008 toen Helmond Sport met 4-3 van FC Eindhoven won.” Aan het woord is Maarten Driessen die al vele derby’s meemaakte. Inderdaad, die wedstrijd was een ware Hitchcock-thriller. De rood-zwarten kwamen met 2-0 voor, stonden daarna met 2-3 achter en in de 95ste minuut maakte Youssef Chida de 4-3.

Schrijven en voetbal zijn de ultieme passies voor Driessen. Hij is journalist bij het weekblad Peelbelang waarvoor hij het nieuws van Asten en Someren verslaat. Ook trapt hij als linksback af en toe nog een balletje bij de veteranen van SV Lierop. Naast actief voetballer is Maarten ook diehardsupporter van de Spurs, zoals hij zijn club liefkozend ook wel eens noemt.

Vanaf zijn 15de heeft Driessen een seizoenkaart van Helmond Sport. Reeds als jong broekie bezocht hij aan de hand van zijn vader wedstrijden in stadion De Braak. Daar aanschouwde hij spelers als John Roox, Patrick Hobbelen en de broertjes Mark en Erik van Dijk. De liefde die zijn vader voor de club voelt, werd overgebracht op de inmiddels 30-jarige zoon. Ondertussen hoort Maarten bij het meubilair van de club.
Hij is bestuurder bij We Are Helmond en eindredacteur van Rond de Toss. Het verschil tussen beide? “Bij We Are Helmond staan de supporters voorop en bij Rond de Toss gaat het op de eerste plaats om het belang van de club.”

Wat vind je van het besluit van de driehoek betreffende de traditionele pre-party die vrijdag plaats zou vinden bij café ’t Hart van Helmond? “Er heerst een angstcultuur bij de gemeente. Ze vergroten uit wat bij ons maar heel klein is. We Are Helmond komt daardoor in een dwangbuis terecht waardoor we de verantwoordelijkheid van de pre-party niet meer kunnen dragen.”
Na een moment van stilte gaat hij verder met zijn monoloog. “Er waren in 2016 en 2020 inderdaad enkele incidenten maar dat leeft vooral bij de journalistiek. Bij de supporters draait het vooral om de rivaliteit tussen de 2 clubs. Daarbij is de wedstrijd op De Braak de leukste van de 2. Onze aanhang is volop aanwezig en doorgaans zijn er leuke festiviteiten voor en na de wedstrijd.”
Mogelijk zullen de Helmond Sport-fans voor de match toch een bezoekje brengen aan ’t Hart van Helmond. “Inderdaad, dat kan, maar dat is dan op eigen initiatief. Zelf hebben we de deejay afgezegd.”

De naam Joey Sleegers komt tijdens het interview voorbij, een Helmonder en oud-speler van FC Eindhoven. Hij kreeg in 2022 nog een bierdouche nadat hij in de slotminuten de winnende maakte voor 040. “Tijdens de derby heerst er altijd haat en nijd richting Sleegers, na het duel is het echter weer een stadgenoot. Joey komt in de toekomst beslist nog eens bij Helmond Sport voetballen. Sterker nog, daar was voor dit seizoen al sprake van.”

Over het algeheel heerst er positiviteit wat betreft deze derby, aldus Driessen. Mooie herinneringen heeft hij ook aan de play-offs in 2012 toen zijn club beide wedstrijden tegen 040 won. Maarten zat bij de thuiswedstrijd als journalist van het Eindhovens Dagblad op de perstribune. Charles Kazlauskas maakte het enige doelpunt en was matchwinner. “Ik had na het duel de eer hem te mogen interviewen. Het middenveld Kazlauskas, Daniel Guijo-Velasco en Juanito Sequeira is het beste dat ik bij Helmond Sport ooit gezien heb.” Saillant detail, de naam van de shirtsponsor?… Driessen HRM_Payroll. Toeval bestaat? Wie zal het zeggen…

Wil hij een voorspelling doen voor de derby? “Het spel van Helmond Sport tegen Jong AZ vond ik zorgwekkend. Het elftal staat nog niet op de rails. Maar FC Eindhoven kan de perfecte wedstrijd zijn om de ommekeer te maken. Ik hoop dat van harte maar houd het op een 2-2.”

Bram van Oosterhout maakte in 2017 de foto rechtsboven.