Buiten is het 23 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 112.580 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

10reacties

Louis Burhenne is oud-spits van Helmond Sport. Hij maakte furore bij de club op De Braak in de jaren 70/begin jaren 80. De rood/zwarten vertoefden in die tijd in de lagere regionen van het betaalde voetbal. Toch presteerde de Stiphoutenaar het om een poosje bovenaan op de topscorerslijst van de eerste divisie te staan. Louis kreeg meerdere aanbiedingen om in de eredivisie te voetballen. Sterker nog, het had niet veel gescheeld of hij had bij Club Brugge gespeeld. De Belgische club was in die tijd Europese top. Zijn vrouw met wie hij dit jaar 50 jaar is getrouwd, wou echter niet weg bij de naaste familie. Verder waren de kinderen nog jong en wilde het gezin hen vastigheid geven.

Het geslacht Burhenne, van origine reizigers, heeft jarenlang op het woonwagenkamp op de Deurneseweg gewoond. Daar deed de oud-prof als opgroeiende jongen in zijn vrije tijd bijna niets anders dan voetballen. Later verhuisden Louis en zijn gezin naar het kamp in Stiphout. Daar woont de oud-prof nog steeds.

Wat waren de kwaliteiten van de Helmondse voetballegende? Louis was kopsterk, had een fantastische conditie, was tactisch goed en trainde 3 tot 4 keer in de week extra om zich te verbeteren. De oud-prof is namelijk bloedfanatiek en heeft een ijzeren discipline. De topsport heeft roofbouw op zijn lichaam gepleegd. Hij had tijdens zijn loopbaan al flink last van zijn knie. “In die tijd had men alleen maar fysiotherapie en als het moest zette men er weer een spuit in. Later ben ik nog behandeld met bandages.”

Louis was levensgevaarlijk binnen de 16 en als hij bij een club in de hogere regionen had gespeeld was hij waarschijnlijk nog beter tot zijn recht gekomen. Zo blonk hij uit als spits bij FC VVV. “Peter Ressel en Henk Janssen waren goeie buitenspelers en zo kon ik mijn doelpuntjes maken.” De Stiphoutenaar verkaste naar Venlo nadat Helmond Sport Harry Lubse had aangetrokken. FC VVV wilde de goaltjesdief na de huurperiode behouden maar ook clubs uit België zoals FC Antwerp, Charleloi en FC Boom lonkten naar zijn gunsten. Bij de laatste was Co Prins coach, Louis kende hem nog van zijn tijd in Helmond. Daar ging hij voetballen. Het 1ste jaar bivakkeerde de club in de lagere regionen van de tweede klasse maar ook hier pikte de oud-speler zijn goaltjes mee. Vanwege zijn slechte knie wou hij stoppen met voetballen, FC Boom wou echter hogerop en bood Louis een sterk verbeterd contract aan. Hij besloot er nog een jaar aan vast te plakken. De ploeg deed het dat jaar erop beter, maar promoveerde niet. De oud-prof zette een punt achter zijn voetballoopbaan. Louis kon nog naar FC Eindhoven waar men hem wou hebben als laatste man. Dit vanwege zijn kopkracht en routine. Zijn kniebanden waren echter afgescheurd, hij besloot het niet te doen.

Hoe zag het voetbalverleden van Louis eruit voordat hij betaald voetbal speelde? Hij begon als kind bij Helmondia om later naar Dijkse Boys te gaan. In zijn jeugd stond hij tot en met zijn 15de in de goal. Door stom toeval werd hij voorhoedespeler. “Ik was reservekeeper bij een team toen we in Nederwetten speelden. We stonden achter en de midvoor viel uit. Toen gaf de coach mij de opdracht om in de spits te staan. Wat denk je? Ik scoorde 3 doelpunten en we wonnen. Later heb ik bij Helmond Sport nog gekeept in een wedstrijd tegen Roda JC. Toon Honings, onze vaste doelman, was geblesseerd. Onze reservekeeper verving hem maar viel na een uur geblesseerd uit. Toen heb ik nog een ½ uur in de goal gestaan. Daarna heb ik nog 2 weken keeperstraining gehad.”

Na FC Boom keerde Louis enkele jaren later terug in het amateurvoetbal. Zo was hij laatste man en speler/coach bij Dijkse Boys. Ook was de Helmonder oefenmeester bij Haagse Boys waar hij in de spits stond. Verder werkte hij bij PVV, eerst als trainer en later als technisch manager. Halverwege het seizoen 2008/2009 werd hij weer coach bij Dijkse Boys. Hij behaalde bij alle 3 de clubs promoties en kampioenschappen. Er leek geen einde aan zijn successen te komen. Zo werd het 1ste van De Boys in het seizoen 2009/2010 onder zijn leiding bijna kampioen van de Hoofdklasse. “We stonden in de winterstop 3 punten voor op Gemert. Naar de uitwedstrijd tegen Gemert gingen 2300 toeschouwers mee.” Helaas, na de winter kende de ploeg een terugval en werden de zwart/witten kampioen. De geel/blauwen promoveerden alsnog na een beslissingswedstrijd naar de Topklasse (video). Louis is er later nog voorzitter geweest, toen kwamen er ruim 500 toeschouwers per wedstrijd kijken. De vereniging ging ten onder aan zijn eigen succes. Er was slechts parkeergelegenheid voor maximaal 60 auto’s en de naaste omgeving begon zich daarover te beklagen. Men wou een nieuwe sportaccommodatie bouwen voor de club. Dat ging echter niet door. Hoofdsponsor Leendert Gerrits, onder andere bekend van de schroothandel en paardenwereld, stopte ermee en de club ging in januari 2013 ter ziele.

Tot slot besteedt de 68-jarige Louis wat woorden aan Helmond Sport. Hij had meer respect verwacht van de club. Hij werd niet uitgenodigd om in 2017 het 50-jarig jubileum te vieren. Ook krijgt het clubicoon nooit kaartjes om de thuiswedstrijden te bezoeken. Erg jammer! De oud-prof heeft zoveel goals voor de rood/zwarten gescoord, heeft de vereniging een hoop transfergeld opgeleverd en door hem kwamen er honderden toeschouwers extra. Dit alles heeft Helmond Sport behoorlijk wat geld in het laadje gebracht. Hij verdient beter. Verder snapt de oud-spits niet waarom ze het elftal met de regionale spelers waarvan hij deel uitmaakte niet gebruiken om voor de vereniging te scouten en erbij te betrekken om extra sponsoren te werven. Zo had men bijvoorbeeld Leendert Gerrits als hoofdsponsor kunnen vragen. Bij FC VVV waar hij nog regelmatig komt, is dit alles beter geregeld. Daar worden de oud-voetballers nog steeds uitgenodigd, zijn ze bij de club betrokken en is er tijd voor een hapje en een drankje. Louis deelt het standpunt dat meer spelers uit de nabije omgeving bij Helmond Sport een kans moeten krijgen. “Anders kunnen de supporters zich niet meer met het elftal identificeren.” De oud-prof is al meer dan 25 jaar niet meer op De Braak geweest.

Desalniettemin, Louis is nog altijd blij als de rood/zwarten winnen. Het is toch de club van zijn stad. Met warme gevoelens denkt hij terug aan zijn coach Jac de Wit die nadrukkelijk een stempel drukte op zijn carrière. “Een man die heel erg goed met spelers om kon gaan.” Ook manager Rini van Loon die hem vaak geholpen heeft en voorzitter Piet van Lier hebben een speciaal plekje in zijn hart. Heeft hij er geen spijt dat hij niet naar Club Brugge is vertrokken? “Achteraf bekeken wel, de club wou mij zo graag hebben dat ze me zelfs een huis cadeau wilden doen. Dat wil wat zeggen. De tijden waren toen anders. Als ik nu gevoetbald had, had ik veel geld kunnen verdienen!”

De foto’s zijn gemaakt door John van Lierop.

10 reacties:

Niets ten nadele van de verdienstelijke voetballoopbaan van de heer Burhenne maar “voetballegende”, “icoon”, “furore”, “clubicoon”……Je denkt al lezende met een absolute grootheid te maken te hebben. Het is een bekend verschijnsel dat hoe langer een gebeurtenis geleden is hoe grotere rol mensen zich toedichten.

Beantwoorden

Mooie tijd gehad met Louis bij rkpvv.
Geweldige trainer en mens.

Beantwoorden
Leon van Teeffelen

Panini 1979

Beantwoorden
Buurman HelmondSport

Hij is echt wel een club icoon.hij staat 2e op de lijst van topscorer aller tijden van Helmond sport.maar ja hij komt van het kamp

Beantwoorden

Louis burhenne hoi leon je heb de verkeerde foto er op staan dat is harrie snijders

Beantwoorden

juis omdat me vader van het kamp komt is het een hele prestatie omdit te doen ech een icoon voor het voetbal 👌👌

Beantwoorden

Fijne en lieve man mooie tijden mee gekend bij dykse en haagse boys ⚽️⚽️

Beantwoorden

Ik kan me nog goed herinneren dat mijn schoonvader zolang Louis Burhenne bij Helmond Sport speelde hij een seizoenkaart nam. Mijn voetbal contacten met Louis komen uit de tijd dat Louis trainer is geweest bij
DE BOYS ik jong en eigenwijs en Louis ouder en eigenwijs hihihi voor mij is Louis de topscorer van Helmond Sport gekeken naar
wedstrijden/ goals het gemiddelde van Louis het beste is aller tijden van HS. Wat mij betreft een terecht icoon van Helmond Sport en zonder twijfel ook van DIJKSE BOYS. OOH JA NOG EEN KLEINIGHEIDJE Louis heeft is ooit gevraagd aan mij. Je bent supporter van PSV en van DIJKSE BOYS wa trekt je meer
Daar hoef ik nie over na te denken DE BOYS antwoordde ik want wat er ook gebeurd is ik verloochen mijn en de afkomt van de Boys nooit

Beantwoorden

top trainer en voetballer lang mee gespeeld bij dijkse boys en haagse boys groetjes uit canada louis

Beantwoorden

Gooje spits, wis ut netje wal te vinden in d’n tied beej VVV…

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *