Buiten is het 5 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.744 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
13reacties

Martijn Rieter van Helder Helmond stelde 5 schriftelijke vragen aan B&W over het nieuwe stadion en supportershome van Helmond Sport. Hieronder zijn raadsvragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Vorige week woensdag hebben we als Helder Helmond ons buurtcafé gehouden bij Helmond Sport. Meerdere woordvoerders van verschillende supportersgroepen hebben daar gesproken en hun onvrede geuit over de huidige gang van zaken. Het enthousiasme voor het nieuwe stadion neemt in een rap tempo af. Dit komt voor een groot deel omdat de supporters nauwelijks tot niet bij de vormgeving worden betrokken. Telkens krijgen ze te horen dat ze als supporters zeker nog aan bod komen en dat er nog niets is beslist. De supporters hebben het gevoel dat ze aan het lijntje worden gehouden. We zijn hier nogal van geschrokken. Ook hebben we het inhoudelijk gehad over het nieuwe supportershome. De supporters zijn blij dat er vanuit de gemeente wat beweging komt. Er blijven wel twijfels of de beoogde vierkante meters rendabel gemaakt kunnen worden. Tien bij tien is an sich al erg klein, maar daar moeten dus ook nog een bar en toiletten in worden verwerkt. Er blijft uiteindelijk dus maar weinig over.
Helder Helmond heeft daarom de volgende vragen:

 1. Klopt het dat supporters voorafgaand aan het stadionproces inspraak is beloofd? En zo ja, is bekend waarom dit tot op heden nauwelijks tot niet in gebeurd? Deelt het college onze mening dat dit nog moet gebeuren voordat er zaken definitief worden gemaakt?
 2. Klopt het dat er al concepttekeningen liggen voor het nieuwe stadion? En zo ja, waarom zijn deze nog niet met de gemeenteraad gedeeld? Bent u bereid de tekeningen binnen afzienbare tijd alsnog te delen.
 3. Deelt het college onze mening dat een supportershome rendabel moet zijn te maken, en dat daarvoor voldoende vierkante meters nodig zijn? En dat de nu beoogde honderd vierkante meter daar niet aan voldoet?
 4. Is de wethouder bereid hierover het gesprek aan te gaan met supporters? En zo ja, kan worden toegezegd dat de gemeenteraad periodiek wordt geïnformeerd over de voortgang van deze gesprekken?
 5. Kunt u als college toezeggen de gemeenteraad in commissieverband op de hoogte te houden over de ontwikkelingen van het stadionplan in brede zin?

In de reacties hieronder staat een update.

13 reacties:

Wat een amateur is die projectleider. Ongelofelijk, alsof hij wil dat het mislukt. Opdracht 1 bij zo´n project is communicatie met alle doelgroepen. Maak ze lekker. Vrij simpel te organiseren, vier keer per jaar een bijeenkomst op De Braak met iedereen. Als je dat nu, na tien jaar of zo, nog niet voor elkaar hebt, zegt dat eigenlijk alles over het project en de projectleider. En behalve een stukje in de krant en een protestvergadering, laten supporters en sponsoren dit over hun kant gaan, tenminste voor zover ik daar kennis van heb. Om moedeloos van te worden.
Tel daarbij op dat de buurt ook nog iets gaat vinden zodra dat officieel mag. Die zitten klaar. Het wordt nog een hele lange weg.

Beantwoorden

Beste José, ben jij vorige week woensdag ook bij deze bijeenkomst geweest? Daar had je namelijk je zegje kunnen doen.

Beantwoorden

Zoals ik al eerder heb gezegd; dit project wordt een ramp, zowel financieel als maatschappelijk.
Maarja, we zullen zien.

Beantwoorden

Kunnen ze nu nou niet een keer alles wel goed laten lopen het gaat om een groot project doe het in een keer goed dan heb je ook geen problemen!

Beantwoorden

Vroeger was Helmond groeistad nu is het Helmond knoeistad.

Beantwoorden

@Mikey op vrijdag 29 november 2019 om 08:31:

Neen. Maar mijn collega gaat al een jaar of vijf met enige regelmaat naar dergelijke bijeenkomsten. Vorige week was hij er niet bij. Hij wist niet dat die werd gehouden, vertelde hij me vanochtend.

Maar versta mij svp goed, mijn hart zit heel dicht bij Helmond Sport. Maar met de gang van zaken zoals het nu al jaren gaat, gaat het een lange wandeling worden. Of denk jij dat het allemaal best lekker draait met het stadionproject?
Het duurt te lang. Inwoners beginnen na al die jaren hun interesse te verliezen (slecht voor het merk Helmond Sport) en (geloof me) sommige supporters worden het zelfs al een beetje beu. Hou De Braak maar hoe die nu is en knap het een beetje op.
Sponsoren gaan niet in actie komen. De hondstrouwe bedrijven doen veel goeds en heel lekker werk bij Heel Helmond Sport en blijven tot het bittere eind. Top! Andere sponsoren haken gewoon af, zij besteden hun sponsorgeld daar waar het wel goed toeven is. Dat is hard, maar zo gaat het in het bedrijfsleven.

MAAR, de club heeft behalve het mooiste clublied van het land, ook fantastische hondstrouwe supporters die absoluut het verschil kunnen maken. Door bijvoorbeeld elke maand een positieve stadionactie te organiseren. Een actie waar de media niet om heen kunnen, waarmee je de Helmonders voor je wint en daarmee de politiek. Er is geld zat bij de gemeente, dik 300 miljoen per jaar. Dat is dik 3 miljard over 10 jaar. Een miljoen voor een supportershome is echt peanuts. Maar de politiek moet willen.

Zomaar wat ideetjes voor positieve opvallende actie:
Nodig de niet geliefde voorzitter Stienen, zijn vrouw en dochter eens een keer uit bij jullie op de tribune achter de goal. Komt sympathiek over en hij moet wel ja zeggen voor zijn imago.
Ga als collectief van supporters (dus iedereen met een seizoenskaart) een keer niet naar de wedstrijd, verruil het stadion die 90 minuten met zijn allen voor ‘t Hart van Helmond. Erg gezellig zoals je wel zult weten en je maakt daarmee een duidelijk statement. De politie bv weet niet wat er gebeurt en het leuke is, er gebeurt ook niks.
Verzamel met een paar honderd supporters bij het woonhuis van de burgemeester en loop met haar naar een thuiswedstrijd. Ook al gaat ze niet mee, je hebt wel haar aandacht.
Start de actie (en geef er invulling aan) “Wij geen nieuw supportershome, dan ook geen nieuw stadhuis”. Zowat elke Helmonder steunt je want zowat elke Helmonder is tegen dat ‘Huis voor de stad’.
Span bekende Helmonders voor jullie karretje.
Vraag boeren uit Helmond en de omliggende dorpen met de tractor naar een thuiswedstrijd te komen.

Hopelijk zet ik jullie op het goede been. Ik doe niet mee, die tijd heb ik gehad. Dit moet iets zijn voor de nieuwe generatie.
Niets doen is geen optie: DOE iets!!
Succes!

Beantwoorden

Even los van de enorme kosten die zo’n stadion met zich meebrengt…, zouden ze er ook beter door gaan voetballen? ????

Beantwoorden

@Twanneman op vrijdag 29 november 2019 om 09:15:

Ik ben bang dat je gelijk gaat krijgen. Wat een trieste start. 🙁

Beantwoorden

Update:
Supporters worden betrokken bij ontwerp supportershome
Dat én meer antwoordde B&W op de raadsvragen die Martijn Rieter van Helder Helmond stelde. Hieronder de volledige antwoorden.

 1. Vraag: Klopt het dat supporters voorafgaand aan het stadionproces inspraak is beloofd? En zo ja, is bekend waarom dit tot op heden nauwelijks tot niet in gebeurd? Deelt het college onze mening dat dit nog moet gebeuren voordat er zaken definitief worden gemaakt?
  Antwoord: Wij zijn met alle partners die betrokken zijn bij de totstandkoming van het Multi Functionele Sport Accommodatie in gesprek. Iedere partner is zelf verantwoordelijk voor de betrokkenheid van hun eigen achterban.
 2. Vraag: Klopt het dat er al concepttekeningen liggen voor het nieuwe stadion? En zo ja, waarom zijn deze nog niet met de gemeenteraad gedeeld? Bent u bereid de tekeningen binnen afzienbare tijd alsnog te delen.
  Antwoord: Momenteel wordt gewerkt aan een Voorlopig Ontwerp van de Multi Functionele Sport Accommodatie (waar het stadion onderdeel van is) en van de buitenruimte met sportvelden. Als het Voorlopig Ontwerp gereed is en doorgerekend zal dit worden gepresenteerd in de raad. Dit is reeds gepland in het eerste kwartaal van 2020.
 3. Vraag: Deelt het college onze mening dat een supportershome rendabel moet zijn te maken, en dat daarvoor voldoende vierkante meters nodig zijn? En dat de nu beoogde honderd vierkante meter daar niet aan voldoet?
  Antwoord: In de samenwerkingsbijeenkomst met BVO Helmond Sport is destijds afgesproken dat in de afgesproken m2 ook het supportershome zou worden gerealiseerd. Bij het opstellen van het programma van eisen voor de Multi Functionele Sport Accommodatie (MFSA) heeft de BVO Helmond Sport BVO de keuze gemaakt om geen m2 voor het supportershome op te nemen. Gezien het rumoer dat is ontstaan omdat het supportershome geen plek heeft in de MFSA, heeft de gemeente aan de architect gevraagd om een voorstel uit te werken. Er is nu een plek onder de tribune voorgesteld waar in combinatie met het voorliggende plein het supportershome zou kunnen worden gehuisvest. Bij het plein zijn nu al toiletten voorzien De gemeente zal in overleg met de BVO Helmond Sport in gesprek gaan met de supporters bij de nadere uitwerking van het ontwerp voor het supportershome.
 4. Vraag: Is de wethouder bereid hierover het gesprek aan te gaan met supporters? En zo ja, kan worden toegezegd dat de gemeenteraad periodiek wordt geïnformeerd over de voortgang van deze gesprekken?
  Antwoord: De gemeente zal in overleg met de BVO Helmond Sport in gesprek gaan met de supporters bij de nadere uitwerking van het ontwerp voor het supportershome. Met u als raad is afgesproken om u tweemaal per jaar te informeren over de laatste stand van zaken van het project Sport- en (be)leefcampus De Braak. Indien er tussentijdse ontwikkelingen plaatsvinden, wordt u hierover uiteraard geïnformeerd.
 5. Vraag: Kunt u als college toezeggen de gemeenteraad in commissieverband op de hoogte te houden over de ontwikkelingen van het stadionplan in brede zin?
  Antwoord: Met u als raad is afgesproken om de gemeenteraad tweemaal per jaar te informeren over de laatste
  stand van zaken van het project Sport- en (be)leefcampus De Braak.
Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 8 januari 2020 om 14:53:

Lijkt me niet verkeerd dat de mening van de supporters meetelt. Maar het antwoord op vraag 1 is dus gewoon een dikke NEE. Best triest dat ze dat niet gewoon durven zeggen ipv al die omhaal van woorden. 🙁

Beantwoorden

@John op woensdag 8 januari 2020 om 15:35:

Inspraak betekent niet dat er sprake is van medezeggenschap.

Beantwoorden

Inspraak en overleg is altijd belangrijk.

Beantwoorden

En weer is de deadline verschoven, voor de tweede keer.
Het lijkt erop dat HS de ambtenaartjes van Helmond goed in de tang heeft.
Totaal hersenloos van de gemeente, dan moet je geen deadline afgeven maar een open datum en zeggen we zien het wel wanneer HS met een nieuw plan komt. Wat een afgang.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *