3reacties

“Stadionspeaker stond op mijn bucketlist”

Op Aswoensdag 2013 werd Martie Jeuken door Fons Hasselman gevraagd of hij de vrijdag erop in wou vallen als stadionspeaker bij de wedstrijd Helmond Sport – FC Emmen. De eigenlijke omroeper Pieter Klumpers was namelijk ziek. Hasselman was hoofd van de beveiliging bij Helmond Sport en kende Jeuken van SV Someren. Hij vroeg hem waarschijnlijk om diens harde forse stem die fijn in het gehoor ligt.

De Somerenaar nam de honneurs waar en ging niet meer weg. Van 2013 tot en met 2015 zat hij in de radiokamer ter assistentie van stadionspeaker Klumpers en was hij in tijden van nood diens vervanger. “Ik had na mijn vele vrijwilligerswerk dat ik al deed nog 2 wensen op mijn bucketlist staan. Ik wou graag een eigen landelijk radioprogramma in Hilversum presenteren en ik wou nog eens stadionspeaker worden bij een betaalde voetbalclub.” A dream came true. Sterker nog vanaf het seizoen 2015/2016 is Martie de vaste omroeper bij de thuiswedstrijden van de rood/zwarten. Dat de op en top vrijwilliger talent had als stadionspeaker bleek al uit zijn tijd dat hij lid was van voetbalclub SSE uit Someren-Eind. Op zijn negentiende stopte hij met voetballen omdat hij 2 versleten knieën had. Daarna werden regelmatig wedstrijden van het eerste elftal gefilmd door een goeie bekende van hem en Martie was hiervan dan verslaggever. Jeuken is in 2020 geridderd vanwege zijn vrijwilligerswerk in Someren(-Eind) maar ook voor zijn onbezoldigde werkzaamheden in Helmond.

De Somerenaar heeft een duidelijke stem waarmee hij kan variëren. Zo klinkt die regelmatig zeer enthousiast als hij de sfeer bij het thuispubliek wil oppeppen. Af en toe maakt Martie gebruik van een humoristische toon. Bijvoorbeeld als supporters plastic bekers met bier het veld opgooien en de scheidsrechter hier aanstoot aan neemt. Dan reageert Jeuken ooit intuïtief met een kwinkslag: “Stop alsjeblieft met het gooien van bier op het veld, daar is het veel te lekker voor. Drink het mooi zelf op!”

Er zijn draaiboeken voor hoe om te gaan met onvoorspelbaar supportersgedrag maar regelmatig komt het vooral neer op improviseren. “Vaak zijn bepaalde situaties compleet nieuw. Je moet de atmosfeer dan wat temperen maar je moet het juist op die toon doen dat het niet averechts werkt en daardoor juist opruiend wordt.” 

4 Grote hobby’s van Martie zijn besturen, voetbal, muziek en fotografie. Zo fotografeert hij jeugdelftallen bij de rood/zwarten en is hij onder andere de presentator bij Helmond Sport Open Dag en de presentatie van de nieuwe spelers. Ook presenteert hij het jaarlijkse Galafeest van Helmond Sport. Dat zou dit jaar op 11 december worden gehouden maar gaat door corona niet door.

Door de Helmondse profclub kwamen vele nieuwe dingen op zijn pad. Zo presenteerde de Somerenaar eens de nieuwe spelers van de club bij de Kasteeltuinconcerten. Organisator Peter-Paul Meerwijk beviel dit zo goed dat hij hem een week later vroeg of hij de presentatie van de huldiging van wereldkampioen kickboksen Nieky Holzken voor zijn rekening wou nemen. Dan zou hij de kickbokser mogen interviewen. Normaal gesproken stonden hier 10 minuten voor maar van de organisator mocht het gerust meer zijn. Aldus geschiedde. Martie interviewde de wereldkampioen 25 minuten. Een gedeelte ervan was terug te zien in de reallifesoap over Holzken bij RTL 5.

Bij het begin van Voetbalmuseum Fanatic Mierlo ging hij voor een volle zaal in gesprek met onder anderen Louis van Gaal en Hans van Breukelen. Ook bij de Business Club van Helmond Sport geeft Martie acte de présence. Zo was er in 2019 het evenement Helmond Sport meets Eric Gudde. Dat was een 50 minuten durende inspiratiesessie waarbij Jeuken de toenmalige Algemeen Directeur KNVB Betaald Voetbal interviewde. “Gudde kon goed vertellen en had prachtige verhalen. Een leuke ervaring om mee te maken!”

Martie beleefde mooie hoogtepunten bij de club op De Braak. De thuiswedstrijden tegen FC Eindhoven om er eens 1 te noemen. Maar ook de ontmoeting tussen de supporters van Helmond Sport met die van het Engelse Burnley FC bij de herdenking van 75 jaar bevrijding van Helmond vond hij geweldig. Met name omdat de stadionspeaker voorzitter is van het Comité 4 en 5 mei Someren. Verder mag het 50-jarig jubileum in 2017 niet vergeten worden waarvan hij de presentator was. Het jubileumelftal werd er gepresenteerd. “Zo mooi om even zo dicht bij zo’n stuk voetbalhistorie te zijn.”

De Somerenaar neemt zijn taak als omroeper zeer serieus. Hij bereidt zich terdege voor. Zo oefent Martie zijn stem en zoekt hij naar leuke wetenswaardigheden over spelers die hij bij het spreken kan gebruiken. Is zijn stem erfelijk of heeft hij die getraind? Mogelijk beide, in het gezin Jeuken komt het hebben van een duidelijke stem voor en Martie speelt al jarenlang muziek onder andere in orkesten. Zo trad hij samen met zijn band ATTACK onder meer op in het voorprogramma van Doe Maar en de Nederlandse hardrockband Vandenberg. Door het zingen in een popgroep is zijn stem waarschijnlijk verder ontwikkeld.

Martie is 57 jaar, getrouwd en heeft samen met zijn vrouw 2 kinderen. De beginperiode van zijn loopbaan heeft nog een Helmonds tintje. Hij werd na zijn HAVO-opleiding op het CAS in Asten niet toegelaten tot de School voor de Journalistiek. Hij ging toen werken bij het distributiecentrum van de EDAH in Someren. Later kwam hij op het hoofdkantoor van de grootgrutter terecht in Helmond. Hij werkte zich op via cursussen op de Bestuursacademie in Tilburg en Maarssen. Jeuken was daarna werkzaam bij verschillende gemeenten. Tegenwoordig is hij teammanager bij de gemeente Geldrop-Mierlo en heeft hij 29 mensen onder zijn hoede.
Toch is hij nog een beetje journalist geworden. Voor het clubblad Rond De Toss interviewt hij voor de competitie spelers van Helmond Sport tussen de 14 en 16 jaar in de rubriek Jong Talent in de Spots. Bij de thuiswedstrijden van de club komt hiervan iedere keer een artikel in het blad te staan.

Hoe zit het met de muziek die bij de wedstrijden in het stadion uit de speakers komt? Het is veelal moderne muziek uitgekozen door de mensen op het kantoor van de club. Maar zo wordt er mede door toedoen van Martie ook muziek gedraaid van de Helmondse rockband Voltage waarvan de leadzanger en oud-Voice-finalist Dave Vermeulen ambassadeur is van Helmond Sport.

De stadionspeaker noemt de Helmonders goed volk met het levensmotto doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. “Helmond Sport is een profclub met de gemoedelijkheid van een amateurvereniging.” Het publiek noemt hij af en toe kritisch maar hier voegt hij aan toe, “je hoort alles in het stadion en je kunt heel vaak om de humor lachen!”

Is Martie ondertussen zelf inmiddels ook supporter van de rood/zwarten of meer toeschouwer? “Als ik op de tribune zit ben ik zeker supporter. Als ik stadionspeaker ben toeschouwer maar diep in mijn hart ook een beetje supporter.”

 

 

De foto´s zijn gemaakt door Wim van den Broek en Kevin Senders