Buiten is het 16 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.681 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

8reacties

Voetbalwedstrijden van Helmond Sport laten verlopen in een sportieve en veilige sfeer. Dat is de doelstelling van het Convenant Betaald Voetbal 2022 dat vanochtend werd ondertekend. Dat gebeurde door Helmond Sport, Supportersvereniging Helmond Sport, de gemeente Helmond, de politie-eenheid Oost-Brabant en het Openbaar Ministerie Oost-Brabant.
Uitgangspunt van die 5 is dat welwillende Helmond Sport- supporters een zo plezierig mogelijke wedstrijd kunnen beleven. “Daarvoor is het nodig dat iedere vorm van vandalisme, overlast en geweld stevig wordt aangepakt. De partners spraken af dat zij daarin hun rol vervullen én dat in gezamenlijkheid doen. Zo maken zij voor iedere thuiswedstrijd afspraken over welke concrete veiligheidsmaatregelen voor die wedstrijd noodzakelijk zijn.” Dat meldt de gemeente. Cruciaal, aldus burgemeester Elly Blanksma, is goede onderlinge informatievoorziening, bijvoorbeeld over notoire relschoppers; dat gebeurt uiteraard binnen privacyregels die ook onderdeel zijn van het 26 pagina tellende convenant (pdf).
Blanksma: “Met het convenant onderstrepen we dat we gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor veilige en sfeervolle wedstrijden. Het is daarom goed dat ook de supportersvereniging meedoet met het convenant. Zij kennen hun supporters het beste en kunnen bijdragen aan een positieve sfeer, bijvoorbeeld door activiteiten te organiseren en door hun voorbeeldfunctie. Kortgeleden heb ik bovendien een gesprek gehad met alle vertegenwoordigers van supporters, want er zijn nog meer organisatieverbanden. Ook daar voelde ik de bereidheid tot samenwerking en hebben we afgesproken elkaar steeds goed op de hoogte te houden.” We vroegen aan de persdesk van de gemeente waarom We Are Helmond, de andere officiële supportersvereniging van Helmond Sport, nu al niet meedoet. Het antwoord melden we in een update in de reacties hieronder.
Het document bevat ook afspraken over hoe op te treden tegen supporters die over de schreef gaan. Door overlastgevende supporters uit het stadion te weren, stadionverboden op te leggen en hen zo nodig te vervolgen. Daarnaast hebben de 5 partners afgesproken gezamenlijk een persoonsgerichte aanpak te hanteren. Dat wil zeggen: niet alleen repressief optreden, maar ook proberen aan de voorkant het gedrag van (jonge) supporters te beïnvloeden.

In de reacties hieronder staat een update.

8 reacties:

Moet je vooral tegen die raddraaiers zeggen

Beantwoorden

Wat een hoop moeite en tekst om 1500 bezoekers in het gareel te houden.

Beantwoorden

@Roland op woensdag 2 november 2022 om 12:26:

Precies en burgemeester: papier is geduldig.

Beantwoorden

Voetbal, het zal altijd een probleem blijven, ongeacht wat je doet of wat voor afspraken je maakt.
Regels zijn lang niet streng genoeg en het kost de samenleving veel te veel geld.
Bij misstanden rigoureuze maatregelen nemen.
Het houdt niet op, niet vanzelf.

Beantwoorden

Update:
Waarom We Are Helmond het convenant niet ondertekende?
We vroegen de gemeente wat de achterliggende reden is dat supportersvereniging We are Helmond niet bij de ondertekenaars staat? Wilden zij het convenant niet ondertekenen?
De gemeentelijke woordvoerder antwoordde: “Tot nu toe hebben we dergelijke convenanten altijd met de supportersvereniging gesloten. Inmiddels hebben supporters zich ook in andere (deels overlappende) verbanden georganiseerd. Kortgeleden heeft de burgemeester ook met deze vertegenwoordigers een goed gesprek gehad (zie de quote in het bericht). Mogelijk is dat een opmaat naar een bredere ondertekening in de toekomst.”
Ook Maarten Driessen van We are Helmond, de tweede officiële supportersvereniging van Helmond Sport, gaf desgevraagd een snel antwoord: “Bij aanvang van het opstellen van het convenant zorgden enkele incidenten voor een broze verstandhouding met de gemeente. Vandaar dat we toentertijd besloten om niet aan te haken. In algemene zin pleiten ook wij echter voor een goede verstandhouding én samenwerking. Omdat we niet bij het opstellen van het convenant zijn aangesloten kennen we de inhoud op dit moment nog niet. We willen daarom eerst de tijd nemen het convenant goed te bestuderen. Wel zijn we nog altijd met de gemeente in gesprek, mogelijk sluiten we daarom op een later moment alsnog bij het convenant aan.”

Beantwoorden

Helmond Sport draagt actief bij aan de opsporing en vervolging van misdragingen binnen het stadion door het aanleveren van de juiste camerabeelden en, wanneer bekend, de namen van de verdachten.

Dat staat letterlijk in dat convenant. Waarom delen ze de politiebeelden niet van relschoppende supporters zoals bv vorig seizoen bij de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch? Helmond Sport moet daar een eigen verantwoordelijkheid in nemen. Als Helmond Sport-supporter erger ik me al jaren dood aan die laksheid of is het onwil. Tig keer per week plaatsen ze een Facebook-bericht met hoe goed het allemaal gaat. Echt niet, maar goed. Maar een politieberichtje met foto’s van die randdebielen, ja randdebielen, wordt niet gedeeld. Ze houden die relschoppers daarmee de hand boven het hoofd. Een hele slecht zaak van Onze club! Want ik ken al een aantal Helmonders die nooit, maar dan ook nooit meer komen door precies die rellen bij juist die bijzondere wedstrijd. Ze blijven Helmond Sport-fan maar dan veilig vanaf de bank.

Mijnheer Van Esch: doe daar als halve eigenaar en voorzitter eens iets aan!

Beantwoorden
anonieme Helmond Sport-supporter

Ik ben benieuwd bij de komende thuiswedstrijden dit jaar, maar vrees met grote vrezen. En wat als het dan weer fout gaat???

Beantwoorden

Gewoon opheffen die club voor die paar echte supporters. Het is gewoon een schande voor Helmond.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *