9reacties

Volgend seizoen geen MVV-publiek?

Voorzitter Philippe van Esch vindt het heel teleurstellend wat er gisteravond gebeurde tijdens het duel Helmond Sport-MVV. “Het begon als een hele mooie avond met de 1 minuut stilte voor het overleden bestuurslid Pieter-Paul Saasen. Daarna werd de wedstrijd ontsierd door het vuurwerk in de 16de minuut. Heel teleurstellend!”
Er waren tal van maatregelen genomen, politie in uniform en in burger, behoorlijk wat stewards meegekomen van de zijde van MVV en het fouilleren door de stewards van Helmond Sport.

In de 16de minuut (zie de samenvatting) toonde het uitpubliek zich echter van zijn slechte zijde en begon vuurwerk op het veld te gooien. Daarmee scoorde zij een primeur: de eerste keer (na de donderdagavond afgekondigde KNVB-maatregelen) dat deze vorm van hooliganisme een ieder op het veld naar de kleedkamer stuurde. Enkele minuten eerder deelde de MVV-aanhang nog een plaagstoot uit met het oplaten van ballonnen met daarop varkenskoppen. Daarna werd het dus minder onschuldig, het duel werd conform de opgelegde maatregelen gestaakt. Stadionspeaker Martie Jeuken deed de dringende oproep aan het uitpubliek dat ze dit niet moesten doen want zo maakten ze het hele voetbal kapot. Daarna werd het rustiger en verliep de avond ‘vlekkeloos’.
Ook de profclub uit Maastricht had uitreisregels voor dit treffen afgekondigd. Daarin “Een varkenskopvlag is niet toegestaan.” Opmerkelijk was dan ook dat de spelers van MVV na de wedstrijd met de verboden vlag voor hun aanhang gingen staan om de overwinning te vieren, zie deze foto.
Varkenskoppen? Een stukje historie: boze voetbalfans van MVV legden eind 2007 ‘s nachts varkenskoppen in de tuin van burgemeester Fons Jacobs. Uit protest tegen het weren van de Limburgse supporters bij de wedstrijd Helmond Sport – MVV. Jacobs had destijds namelijk een noodverordening ingesteld omdat het seizoen ervoor rellen waren uitgebroken tussen de fans van beide clubs. Sindsdien is het geregeld trubbel bij thuiswedstrijden tegen MVV.
Van Esch: “Het was een C-wedstrijd, een wedstrijd met een hoog risicogehalte en veel maatregelen. Dan gebeurt zoiets toch. In feite is het zo dat als mensen echt iets kwaads in de zin hebben altijd wel iets vinden is om rottigheid uit te halen. Het is heel moeilijk om je overal tegen te wapenen. Het is wel een mogelijkheid om na dit soort wedstrijden in samenspraak met politie en justitie te overwegen extra maatregelen te nemen.”
Waar denkt U dan aan? “Mogelijk mag het publiek van MVV volgend seizoen onze thuiswedstrijd niet bezoeken.”

John van Lierop maakte de foto.