Buiten is het 14 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.799 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
6reacties

Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag de 52-jarige Ad K. uit Helmond (ook bekend als Ad ‘de Rat’) in hoger beroep veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf voor doodslag in januari 2002 op de toen 38-jarige Patrick van Dillenburg (zie zijn foto aan de rechterkant) en het wegmaken van zijn stoffelijk overschot.
De Helmonder werd aangehouden na het inzetten van undercoveragenten in een Werken Onder Dekmantel (WOD)-traject in de periode 2017 tot februari 2019.
De undercoveragenten legden en onderhielden in deze periode contact met de nu veroordeelde man. Hij vertelde aan de undercoveragenten over zijn betrokkenheid bij de dood van de Amsterdamse drugscrimineel Patrick van Dillenburg. Details van zijn verklaringen bleken juist op grond van feiten en omstandigheden die in het dossier zijn vermeld. Daarnaast was ook sprake van steunbewijs. 
Ad K. bracht het slachtoffer om het leven door hem door het hoofd te schieten en vervolgens zijn hoofd in te slaan. De aanleiding zou een ruzie over drugs zijn geweest. Hij maakte het lichaam daarna samen met een ander weg door deze eerst te begraven, later op te graven en het in een shredder te versplinteren, waarna de resten over een bollenveld zijn uitgestrooid. Eerder grootschalig politieonderzoek, dat startte na de vermissing van het slachtoffer in januari 2002, leidde niet tot de oplossing van de zaak. In RTL-Boulevard besteedde Peter R. de Vries in 2020 aandacht aan deze zaak.
De rechtbank sprak Ad vorig jaar maart nog vrij. De rechtbank oordeelde dat de verslaglegging van het WOD-traject op onderdelen niet volledig was waardoor niet beoordeeld kon worden of de verdachte was beperkt in zijn verklaringsvrijheid. Het Openbaar Ministerie (OM) stelde tegen deze vrijspraak hoger beroep in. Het gerechtshof oordeelde nu dat voldoende zicht is gekregen op de uitvoering van het WOD-traject door de opgemaakte processen-verbaal en de opnames van de belastende gesprekken. Opnemen van het hele WOD-traject is geen vereiste.
De opgelegde celstraf van 16 jaar is lager dan de eis van het OM van 18 jaar gevangenisstraf. Het hof acht, anders dan het OM, niet bewezen dat sprake is van moord. Een tweede man die ook was aangemerkt als verdachte is inmiddels een natuurlijke dood gestorven. Ad K. was aanwezig bij de uitspraak vandaag. Hij interrumpeerde de voorzitter van het hof herhaaldelijk gedurende de uitspraak door te blijven zeggen dat hij onschuldig was.

6 reacties:

Te kort…. Lichaam proberen te lozen in een Schredder? Geen waardig afscheid van nabestaanden, hoeft hij zelf ook verder geen leven meer te hebben

Beantwoorden
Martin Duijmelinck

Ad is onschuldig, steek ik mijn handen voor in het vuur.

Beantwoorden

@Chang op woensdag 20 juli 2022 om 17:35:

Ik lees alleen wat hier staat, jij kent hem zo te lezen. Waarom denk je dat hij onschuldig is? Ziet er nu in ieder geval niet best uit voor hem, gaat hij nog de Hoge Raad denk je?

Beantwoorden

@Chang op woensdag 20 juli 2022 om 17:35:

Dan cassatie. Toch?

Beantwoorden

Vreselijk, goed dat hij nu wel veroordeeld is. Was ook al eens bij Opsporing Verzocht.

Beantwoorden

Wat knap dat ze na 20 jaar de dader weten te vinden. 👍

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *