Buiten is het 15 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.610 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
20reacties

archieffoto zwaan in kwestieDe politie hield donderdagmiddag op de Dorpsstraat in Lieshout een 28-jarige man uit die plaats aan op verdenking van het meenemen van een broedende zwaan. Vrijdagochtend werd in het onderzoek van de Dierenpolitie een 28-jarige man uit Lierop als tweede verdachte aangehouden.
Een groepje jongeren zag woensdagavond dat de zwaan bij de Warande van haar nest werd getrokken en in een bus werd gegooid. Daarop werd de politie gewaarschuwd.
Aan de hand van het doorgegeven kenteken traceerden agenten donderdag de bus met daarin de verdachte. In het voertuig werden veren aangetroffen en even later vonden agenten in de garage van de woning van de verdachte de knobbelzwaan. Het vrouwtje was in een kleine krat gestopt en leefde nog.
Op het politiebureau verklaarde de verdachte uit Lieshout dat hij het dier wilde verkopen. Hij is eerder veroordeeld voor verwaarlozing van dieren en in verzekering gesteld voor verder onderzoek.
Vrijdagochtend werd in Lierop een tweede verdachte aangehouden. De man zou woensdagavond ook betrokken zijn geweest bij het meenemen van de zwaan. Hij is na verhoor heengezonden, zijn rol bij het incident wordt verder onderzocht.
De zwaan is inmiddels weer herenigd met haar mannetje.

20 reacties:

Wat een ZIEKE mafkees man! Goed werk Dierenpolitie!

Beantwoorden

Dat is weer een verloren nest…..
Hard straffen!!

Beantwoorden

Zou het niet eens tijd worden voor toezicht in De Warande?

Ik kom er regelmatig en zie zo vaak hufterig gedrag van mensen tegen de dieren 🙁 . Zelfs van kinderen en de ouders zeggen er niets van!?!!

Beantwoorden

Even een compliment voor de jongeren die de politie hebben gewaarschuwd. Er wordt zo vaak alleen het negatieve van jongeren gezien maar er gebeuren zeker ook positieve dingen.

Beantwoorden

ik had hem z’n kop van z’n romp getrokken stelletje lafaards,voor wat geld een dier van z’n nest aftrekken,smeerlappen

Beantwoorden

Polen waren de schuldige.

Beantwoorden

Hoe ZIEK kun je zijn… Hulde aan de jongeren die dit opgemerkt hebben en de politie waarschuwden en natuurlijk voor de politie die de boosdoener(s) hebben kunnen traceren!! En nu nog de straf toekennen die zij verdienen…

Beantwoorden

Tja, vier rijen asperges steken en klaar zijn ze!

Beantwoorden

Vier bedjes

Beantwoorden

Als ik het zo lees allemaal is het ten onrechte om buitenlanders hier de schuld van te geven.
Ik denk wel te weten wie het is geweest en deze persoon is een [gewone] Nederlander.
En inmiddels heb ik het bevestigt gekregen dat deze persoon uit Lieshout het inderdaad is geweest.. Dus niks buitenlanders deze keer.

Beantwoorden

Beantwoorden

‘De vechtende wilde zwanen in de Warande is puur natuur’
De kuikens van de hierboven genoemde zwaan in de Warande zijn uitgekomen. Inmiddels zwemmen 4 zwanenkuikens rond. Uit het nest van een ander zwanenpaar zijn echter geen kuikens geboren.
De nieuwbakken vader vecht nu veelvuldig met de andere mannetjeszwaan. Zwanen vechten om een vrouwtje of om hun territorium te beschermen. Om daarmee die gevechten te voorkomen, wilde de gemeente Helmond het nest, met de niet uitgekomen eieren, ruimen. De politie laat vandaag weten dat de gemeente dat nest niet mag ruimen. De wilde zwaan is namelijk een beschermde inheemse diersoort. Het vangen van zwanen of het ruimen van hun nest of eieren is een misdrijf (aldus de Flora- en Faunawet, artikel 11, volgens de Dierenpolitie van Oost-Brabant).
Meldingen van bezorgde Helmonders hieromtrent kunnen daarom voortaan achterwege blijven, zo laat de politie weten. Het is namelijk puur natuur.

Beantwoorden

@ Politie. Een verlaten nest zonder eieren (vanmiddag leeg nest zonder eieren) van een zwaan mag gewoon geruimd worden. Zwanen bouwen elke jaar een nieuwe dus na “uitvliegen” van jongen (of het verlies van eieren) is het nest niet meer als een berg takken. 2de broedsel bestaat niet voor zwanen.
@gemeente ruim het maar op. Zal het andere paartje sneller verplaatsen en de ruzie over zijn.

Beantwoorden

Ja het is de natuur maar soms kunnen we de natuur toch wel een handje helpen!!? Het ‘verdreven’ koppeltje gaat waarschijnlijk niet uitvliegen omdat het hun stek is. Vanmiddag zat het mannetje in de bak water onder de waterpomp 🙁 . Zijn vrouwtje heb ik naar de andere vijver kunnen lokken maar het mannetje helaas niet.

Beantwoorden

1 Dag celstraf en 120 uur taakstraf voor meenemen broedende zwaan
De 29-jarige man uit Lieshout is vandaag veroordeeld tot 1 dag celstraf en 120 uur werkstraf voor het meenemen van bovenstaande broedende zwaan.
De rechtbank in Den Bosch had rekening gehouden met het feit dat de man al eerder was veroordeeld voor het verwaarlozen van schapen. Daarvoor kreeg hij destijds 3 maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van 2 jaar.
In plaats van de destijds beloofde 3 maanden celstraf kreeg hij vandaag van de rechter 1 dag cel (die hij vorig jaar al uitzat na zijn aanhouding) en 120 uur werkstraf. Inmiddels was zijn proeftijd nog maar 6 maanden, die is nu verlengd tot 18 maanden.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op donderdag 21 mei 2015 om 15:03:

Een milde straf!! 🙁

Beantwoorden

Ik noem dat geen straf, dit is meer een “foei”. Ik ben vrij vaak in de Warande, ik had het niet moeten zien gebeuren, ik had de dader wat aangedaan!

Beantwoorden

@rianna mannen zijn niet zo makkelijk te lokken

Beantwoorden

3 jaar te kort. Recidivisme moet juist zwaarder aangepakt worden. En “3 strikes you are out” invoeren.
En ik had Bart hierboven geholpen; da ventje had nooit meer naar een dieren durven kijken…

Beantwoorden

Inmiddels is het destijds verjaagde paartje teruggekeerd naar de Warande, nadat afgelopen winter het vrouwtje van het andere koppel dood is gereden en het rouwende mannetje uit zichzelf is vertrokken.

Het oorspronkelijke koppel is onlangs met de bouw van een nest begonnen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *