Buiten is het 1 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.356 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
12reacties

graphic (mei '14) door BiekZondag 28 juni wordt ‘De Verbinding’ onthuld. Dit kunstwerk bestaat uit 2 delen en wordt geschonken door Stichting Carat. Het ene deel wordt geplaatst op de Motte, de groene heuvel in Suytkade, het andere komt te staan op het Sint Annaplein in de Annawijk. ‘De Verbinding’ moet, zoals de naam als zegt, een brug slaan tussen de 2 buurten van de wijk Centrum.
Kunstenaars Biek van Bree en Arno Oberendorff mochten dit kunstwerk maken. “Ze komen allebei uit het Centrum en zijn betrokken bij hun wijk”, vertelt Cees van Dijk, voorzitter van stichting Wijkraad Helmond Centrum.“ Daarnaast vonden wij het belangrijk dat er een verbinding gemaakt zou worden met de Groene Campus.”
Uiteindelijk kozen Biek en Arno voor een samenwerking met leerlinge Agata Kuzma. Het drietal is aan de slag gegaan en presenteerde een jaar geleden tijdens een wijkbijeenkomst 3 ideeën. Van de aanwezigen koos 86% voor ‘De Verbinding’. Het Carat-kunstwerk, een boom, wordt uitgewerkt in roestkleurige cortenstaal. De uitgezaagde vorm wordt in een kleinere variant op afstand geplaatst. De andere plaat, waar de uitgezaagde silhouette van de boom in te zien is, komt op de andere plek te staan.

“De achterliggende symboliek is het gevoel van delen en verbinden. De nieuwe buurt Suytkade ‘geeft iets van zichzelf’ aan de aangrenzende bestaande Annawijk”, vertelt Van Dijk. “Dit kunstwerk past heel goed bij onze doelstelling”, vult bestuurslid van Stichting Carat Jan van der Velden aan. “Dit is een voorbeeld van een project dat niet alleen Helmond bij elkaar houdt, maar ook de wijk Centrum. De buurten Annawijk en Suytkade hebben zo een krachtige verbinding.”
De stichting Carat biedt dit kunstwerk aan het Centrum (kaartje met de wijkgrenzen) aan vanuit het project ‘Carat houdt Helmond bij elkaar’, een initiatief om in 5 jaar tijd alle 11 Helmondse wijken in overleg met de bewoners een passend kunstwerk te plaatsen. Het Centrum is nummer 10 in de rij. In 2010 werd in Mierlo-Hout begonnen met ‘De Schaar’, daarna volgden onder meer de Fierljepper in Brandevoort, een 17 meter lange notenbalk in Helmond Noord, ‘t Bumke Rijpelberg’ en het Weverslabyrint in de Binnenstad.
Cees van Dijk is erg te spreken over de aanpak van Stichting Carat. “Ik vind het goed dat het initiatief bij de wijk ligt. Alleen zo krijg je een kunstwerk dat door de omgeving wordt gewaardeerd en gedragen. Het is een heel inspirerend en leerzaam proces voor ons geweest. En we zijn trots op het resultaat.”

De onthulling van het kunstwerk is op zondagmiddag 28 juni. Om 13.00 uur is de ontvangst met koffie bij Buurthuis St. Anna, aan de Hoogeindsestraat 24. Om 13.30 uur loopt iedereen naar het kunstwerk, Harmonie Amicitia loopt voorop en zorgt voor muzikale begeleiding. De onthulling is om 14.00 uur bij de Motte, door de voorzitters van de Wijkraad en Stichting Carat en een wethouder. Daarna biedt de wijkraad de aanwezigen een drankje aan bij Hotel Hampshire van Fitland op Suytkade.

In de reacties hieronder staan updates.

12 reacties:

De alcoholisten in de Annawijk zullen vast blij zijn met dit kunstwerk en drinken er nog een op.

Beantwoorden

Update 1:
Voor de volledigheid, onderstaande visual ontvingen we nadat we dit artikel plaatsten. Dit is de meest recente impressie van het nieuwe kunstwerk.

Beantwoorden

Stairway to heaven ?

Beantwoorden

Gewoon een staal plaat en een boompje uit gezaagd …. noem ik geen kunst …. maar t zal wel weer een kapitaal kosten

Beantwoorden
Joachim Kerkman

Mooi en goed initiatief. maar dat hapje en drankje achteraf hoort wel bij de Cacaofabriek! Als je het dan toch over kunst, cultuur en verbinden hebt 😉

Beantwoorden

Update 2:

Cees van Dijk maakte bovenstaande foto van het kunstwerk De Verbinding dat wethouder Yvonne van Mierlo morgen onthult. Voormalig stadsdichter Bert Kuijpers maakte een speciaal openingsgedicht en draagt dat dan voor.

Beantwoorden

Update 3:
Wilco Meulendijks maakte vanmiddag de eerste 3 foto’s van deze onthulling, wethouder Yvonne van Mierlo maakte de vierde foto.

Beantwoorden

Hhhmmmm tja …… Ik denk dan …… weer een berg eurootjes verspild ………

Beantwoorden

Lekker daar bij t buurthuis jezelf vol laten lopen ja. Ook nog lekker binnen roken, dat kan daar nog allemaal.

Beantwoorden

Heeft t fanfareorkest ook eens een klusje.

Beantwoorden

Wat waren de kosten van deze “kunstwerken?” Iemand die dat weet?

Beantwoorden

274.000 euro

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *